PvdA wil financiering LN aanpakken

Minister De Vries van binnenlandse zaken moet actie ondernemen tegen Leefbaar Nederland omdat die partij de wet omzeilt die politieke partijen dwingt om giften, groter dan 4500 euro, openbaar te maken. Dat voorstel doet PvdA-kamerlid Rehwinkel vandaag tijdens het kamerdebat over subsidiëring van politieke partijen.

Leefaar Nederland heeft de Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland opgericht. Sympathisanten moeten hun bijdrage op de rekening van deze stichting storten. Met dit geld wordt de verkiezingscampagne betaald. Een stichting heeft geen plicht tot openbaarmaking.

Volgens PvdA-kamerlid Rehwinkel kan dit absoluut niet door de beugel. Tegenover het dagblad Trouw zei hij: ,,Als we hier niets tegen doen, krijgen we Amerikaanse toestanden. Ik ben gealarmeerd door uitspraken van lijsttrekker Pim Fortuyn die beweert al zo'n 4 miljoen euro aan bijdragen binnen te hebben. Hij weigert te zeggen van welke personen of bedrijven dat geld afkomstig is".

Ook bekritiseert Rehwinkel het gebruik van een stichting: "Het staat haaks op de gedragscode van politieke partijen die ervan uitgaat dat elke schijn van beïnvloeding moet worden voorkomen. Daarnaast valt het gebruik van een stichting ook niet te rijmen met de uitgangspunten van Leefbaar Nederland. De partij wil het vertrouwen van de kiezers in de politiek terugwinnen. Daarnaast hekelt Fortuyn de achterkamertjespolitiek van de gevestigde partijen. Dan moet je vooral via een stichting je inkomsten geheim houden", aldus Rehwinkel.

Beerput van de VVD eerst opentrekken

Kay van de Linde, campagneleider van Leefbaar Nederland, wuift alle kritiek van de hand: "Andere partijen houden zich niet aan de wet. Kijk naar het voorval in de jaren zeventig toen Freddie Heineken twee ton uitgaf aan advertenties voor de VVD. Waarom zouden wij roomser dan de paus moeten zijn door wel alle giften openbaar te maken? Ik ben ervan overtuigd dat Heineken de VVD veel vaker financieel is bijgesprongen. Laat de VVD hun beerput maar eerst opentrekken.''