Allochtone deelname politiek stagneert

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de opmars van allochtone kandidaten in de Nederlandse lokale politiek stagneert. Dat is opmerkelijk omdat het allochtone aandeel van de bevolking de afgelopen vier jaar gestaag is gegroeid.

Vooral de PvdA en GroenLinks zeggen met de samenstelling van de lijsten te streven naar een evenwichtige afspiegeling van de bevolking, maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet is gelukt. Onderzocht zijn de lijsten van PvdA, GroenLinks, CDA en VVD in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Zaanstad. .

Volgens politicoloog Jean Tillie heeft de inbreng van allochtonen in de actieve lokale politiek voorlopig de maximumgrens bereikt. Dat komt omdat de gevestigde partijkaders geen grote participatie van allochtone kandidaten tolereren, uit vrees voor ondermijning van de eigen machtsbasis.








Multiculturele paniek


Vier jaar geleden constateerde Tillie, auteur van het boek De etnische stem, nog hoopvol dat steeds meer allochtonen zich meldden als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar aan die trend is een einde gekomen. Tillie: "Geen van de partijen biedt allochtone kandidaten dit jaar meer kansen in de lokale politiek. In 1998 werden allochtonen uitgenodigd en geselecteerd door de gevestigde orde. Die hield de controle. Nu ze zelf beginnen hun achterban en machtsbasis te mobiliseren, breekt in de plaatsen waar ze de grootste bedreiging vormen multiculturele paniek uit."





Vooral voor linkse partijen vormen allochtone kandidaten de grootste bedreiging voor de gevestigde orde. Daar hoor je ook het meeste gerommel. Bekend zijn inmiddels affaires in Amsterdam-Zuidoost en in Den Haag, waar de landelijke partijbesturen van respectievelijk PvdA en GroenLinks ingrepen en de kandidatenlijsten 'zuiverden'.