FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 januari 2002

Israël voert aanvallen uit in Libanon

Israël heeft woensdag aanvallen uitgevoerd in het Shebaa Farms-gebied in zuid-Libanon. Volgens de Israelische minister van defensie Ben-Eliezer zijn de aanvallen een vergelding voor een raketaanval van de Hezbollah-beweging op Israëlische legerposities in het gebied. Ben-Eliezer noemde de acties van Hezbollah ‘ernstig’ en stelt dat het “groene licht” voor de aanvallen uit Iran en Syrië kwam. Of er gewonden bij de aanvallen zijn gevallen is niet bekend.

Twee vrouwen die dinsdag bij de aanslag in West-Jeruzalem gewond raakte zijn aan hun verwondingen overleden. Dat maakte de Israëlische radio woensdagochtend bekend. Een Palestijn opende het vuur op passanten in een drukke winkelstraat. De aanslag werd opgeëist door de Al-Aqsa Martelaren Brigade. Deze groep heeft banden met de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat. De Israëlische regering houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de aanslag.

Peres bezoekt Nederland
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres is woensdagavond aangekomen op Schiphol. Hij spreekt donderdag met Kamerleden, premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). Ook geeft hij een gastcollege op de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Bij aankomst zei hij dat de vernietiging van Palestijnse infrastructuur door het Israëlische leger nooit opzettelijk gebeurd. De Europese Unie maakte woensdag bekend dat het Israëlische leger al voor zeker 17 miljoen euro aan Palestijnse installaties, infrastructuur en projecten heeft vernietigd. Het grootste deel daarvan is betaald door de EU.

Verscheidene fracties in de Tweede Kamer vinden dat Nederland binnen de EU moet pleiten voor meer druk op Israël om een einde te maken aan de vernietiging van de infrastructuur. “Een Israëlische schadevergoeding aan de EU is zeker noodzakelijk'', zegt D66-Kamerlid Hoekema. EU-sancties tegen Israël acht hij minder productief. ,,Maar we moeten Israël keihard aanspreken. De druk moet opgevoerd worden en misschien moeten we ook wel de associatieovereenkomsten opschorten.'' Die overeenkomsten geven Israël voordelen bij de export van goederen naar de EU.

Rotterdam zet 3700 uitkeringen stop

Tien procent van alle uitkeringstrekkers in Rotterdam die in de bijstand zitten krijgen voorlopig geen geld meer. De gemeente Rotterdam heeft de bijstandsuitkeringen van 3700 mensen stopgezet omdat de betrokkenen onvoldoende meewerken om aan het werk te komen.

De maatregel volgt na een akkoord met minister Vermeend van Sociale Zaken. De gemeente Rotterdam krijgt in ruil daarvoor zo'n 41 miljoen euro. Met het miljoenenbedrag moet de gemeente projecten opzetten om 16.000 Rotterdammers aan een baan te helpen.

Het kabinet eist van de gemeenten dat ze hard ingrijpen in de grootschalige fraude met de bijstand. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete. Dat overkwam Amsterdam het afgelopen jaar.

Chinees staalbedrijf koopt WTC-puin

Een deel van het puin dat overbleef na de tragische gebeurtenissen op 11 september in New York heeft een doel ver weg gekregen. Een Chinees staalbedrijf, behorende tot de grootste ter wereld, heeft 50.000 ton van het puinafval gekocht, volgens een Chinese krant. Het bedrijf, Bao Steel, zou $ 120,- per ton metaal betaald hebben.

Bao Steel, een van de grootste staalverwerkers in de wereld, gaat het puin recyclen. Een deel zou echter eigenlijk ook gebruikt kunnen worden om souvenirs van te maken, "gezien de unieke historische en emotionele waarde", aldus de Chinese krant. Dat laatste zal echter niet het geval zijn, volgens een woordvoerder van het bedrijf. "We hebben het afval gekocht om het te recycleren, omdat het metaal van goede kwaliteit is. Het is echter onmogelijk om er souvenirs van te maken. Dat kan de relaties tussen beide landen beïnvloeden", aldus de woordvoerder.

De Newyorkse autoriteiten beslisten om het puin van de WTC-torens te veilen aan Amerikaanse bedrijven, die het dan doorverkopen aan de rest van de wereld. Tot nu toe werd al 400.000 ton puin geruimd. Een deel daarvan werd ook verkocht aan India en Zuid-Korea.

Dit bericht werd u aangeboden door labman.

Geen Playstation 2 in Belgische gevangenissen

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gedetineerden in België moeten binnenkort hun Playstation 2 afstaan. De 'Administratie van het Belgische Gevangeniswezen' is van mening dat gevangenen met de Playstation contact kunnen hebben met de buitenwereld. "Sony brengt binnen enkele maanden in ons land een versie uit waarmee je kan e-mailen en surfen. Die PlayStation is wel al te koop in Japan, maar het is mogelijk dat ook Belgische gedetineerden er nu al over beschikken", aldus woordvoerster Gisleen van Belle van het gevangeniswezen.

Om te kunnen internetten met de spelcomputer zijn twee accesoires nodig: een harde schijf en een modem. Deze zijn nog helemaal niet verkrijgbaar in Europa. Gedetineerden die over een Japanse versie beschikken mét de harde schijf en de modem, kunnen alleen online via een telefoonlijn. Op papier is het mogelijk dat ze inbellen via een Japanse internetprovider om "met de buitenwereld te communiceren". De vraag blijft alleen of gedetineerden met een telefoonlijn niet sneller iemand opbellen.

Parachutisten willen door geluidsbarrière

Twee parachutisten zijn bezig met een recordpoging. Beiden proberen ze als eerste de geluidsbarrière te doorbreken door vanuit een heliumbalon naar beneden te springen.

De Fransman Michel Fournier en de Australiër Rodd Milner willen zich beiden boven hun eigen land naar beneden laten vallen. De waaghalzen overleggen daar nu over met de autoriteiten. De bedoeling is dat ze naar beneden springen van veertig kilometer hoogte. Dat is vier keer zo hoog als waar een normaal vliegtuig vliegt en twee keer zo hoog als de Concorde.

De twee zijn begonnen met het inzamelen van geld voor de actie. Speciale apparatuur is nodig, het is 20 graden onder nul op veertig kilometer hoogte. Een stukje lager neemt de temperatuur verder af naar min 60. Als alles goed gaat maken ze een val van meer dan zes minuten, waarbij ze binnen drie minuten de geluidsbarrière doorbreken.

Met dank aan Mr_Opel, toxict, qyuip, illco, BobRooney en de newssubmit.

Aantal ING medewerkers besmet met tbc

-=[Edstasy]=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de ING Bank in Zaamdam zijn achttien medewerkers besmet met de tbc-bacterie. Dit heeft een longarts van de GGD Zaanstreek-Waterland woensdag bevestigd.

De achttien dragen alleen de bacterie. Ze kunnen geen andere mensen besmetten, maar moeten wel een half jaar medicijnen slikken. De medewerkers liepen de bacterie op door contact met een vrouwelijke collega bij wie in november de open vorm van tbc werd geconstateerd. Door de incubatietijd duurde het circa acht weken voordat haar collega's zijn onderzocht. In totaal zijn vijftig werknemers onderzocht.

Maandag worden honderd andere werknemers van de bank getest. Zij hadden geen direct contact met de medewerkster, maar kwamen wel regelmatig in het gebouw en de kantine. De uitslagen worden drie dagen later verwacht.

Maatschappij aangeklaagd om 'voetschade'

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een voormalig stewardess van Singapore Airlines heeft de maatschappij aangeklaagd omdat de verplichte sandalen haar voeten zouden hebben verwond. De schoenen perste haar voeten zodanig samen, dat ze twee operaties nodig heeft om de schade te herstellen. De ex-stewardess eist 200.000 Singaporaanse dollar (122.631 euro) van haar voormalige werkgever.

Na een ongeluk met een toestel van de maatschappij in Taiwan vorig jaar klaagden meerdere stewardessen ook al. Ze waren tijdens het ongeluk hun schoenen verloren. Sindsdien zijn er voor het landen en opstijgen andere schoenen beschikbaar.

Kim van Kooten als Gipharts Phileine

Het Nederlandse filmlandschap ligt nog niet stil. Veronica meldt dat actrice Kim van Kooten opnieuw gaat samenwerken met regisseur Robert Jan Westdijk. Samen waren zij het succesduo achter de filmhit Zusje.

Westdijk gaat zich bezighouden met de regie en het scenario van de verfilming van Ronald Giphart's bestseller Phileine zegt sorry. Dat zal de tweede Giphart-verfilming in niet al te lange tijd zijn: vorig jaar schitterden Angela Schijf en Antonie Kamerling samen in Ik ook van jou, wat een van de bestbezochte Nederlandse films van het jaar was. Van het boek Phileine zegt sorry zijn al meer dan een miljoen exemplaren verkocht, dus enig succes wordt wel verwacht, zeker als Kim van Kooten de titelrol gaat vertolken.

De film zal worden mede-geproduceerd door BNN, die eerder meewerkte aan Ik ook van jou en Costa! Zoals het er nu naar uitziet is de Nederlandse filmhit van 2003 al bekend. De opnames van de film staan gepland voor deze zomer.

Advertentieruimte Superbowl blijft leeg

De Superbowl, de finale van het Amerikaanse NFL-seizoen, is het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. De uitzending ervan wordt daarom ook enorm goed bekeken, wat tot gevolg heeft dat de reclameblokken daarin erg populair zijn. Alleen dit jaar lijkt dat niet het geval.

Het Amerikaanse Fox television, dat de wedstrijd uitzendt, heeft namelijk grote problemen de commercialblokken te vullen. De problemen zijn alarmerend omdat de deadline nadert. De Superbowl vindt al binnen twee weken, op 3 februari, plaats.

Normaal gesproken zijn de blokken al ruim een maand van te voren uitverkocht. Tot nu toe heeft Fox 1,5 miljoen dollar binnengehaald per commercial van 30 seconden, terwijl CBS vorig jaar al 2 miljoen scoorde voor enkele spotjes. De kans is groot dat Fox de prijzen moet gaan verlagen. Een analist van ABN Amro meent dat Fox meer dan 20 miljoen dollar gaat verliezen aan de Superbowl. Anderen denken dat de Winterspelen een te grote concurrentie vormen voor de Superbowl. Bovendien is de moeilijke advertentiemarkt momenteel nog een extra belemmering.

Britse kinderen weten niets van fruit

Britse kinderen weten te weinig tot niets van groenten en fruit. Dat is gebleken uit een onderzoekje.

Het Engelse onderzoek is gehouden onder basisschoolleerlingen, en daaruit bleek dat eenderde van de ondervraagde kinderen van mening was dat dat wat kool was, sla heette. 17% had geen flauw idee waar ze een bloemkool aan moesten herkennen. Anderen speelden het klaar om meloen met selderij te verwarren en maïs en aardappelen bleken ook erg moeilijk te onderscheiden...

"2 ons groenten en 2 stuks fruit" is daar zeker niet bekend?

Computers "team up" tegen miltvuur

Projecten als RC5 van Distributed.net of Seti@Home, die respectievelijk een 64-bits sleutel proberen te kraken en buitenaards leven proberen te vinden, zullen menigeen inmiddels redelijk bekend voorkomen. Een groep wetenschappers en grote technologiebedrijven uit Austin (VS) wil deze methode nu gaan gebruiken om onderzoek naar miltvuur te kunnen doen.

Wereldwijd roept de groep PC-bezitters op een screensaver te downloaden die, als de PC niet wordt gebruikt, logischerwijs in werking treedt en tegelijk de rekenkracht van de processor zal gebruiken.

Gezamenlijk kunnen de PC's een supercomputer vormen die onnoemelijk veel berekeningen kan doen in een fractie van de tijd die het in het laboratorium zou kosten.

Britney en Beckham in commercial

Britney Spears - klik voor grotere versieTienerster Britney Spears en voetballer David Beckham zullen samen een cola-commercial gaan delen. De voetballer zal voor de spot, die voor colamerk Pepsi zal zijn, later deze week naar Zuid-Frankrijk vliegen.

Volgens ochtendkrant Sp!ts is Spice Girl en echtgenote Victoria Beckham niet helemaal blij met de samenwerking tussen de twee. Britney schijnt tijdens een persconferentie namelijk gezegd te hebben dan ze "wel eens wat voetbalbewegingen" van David wil leren...

Slanker door geurtjes

Uit het Verre Oosten komt een nieuwe manier om slank te worden. Japanse onderzoekers beweren namelijk dat bepaalde geuren mensen slanker kunnen maken. Als het aan hen ligt "snuffen" mensen met overgewicht zich binnenkort slank.

De wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde geuren de hersenen op een dusdanige wijze stimuleren, dat de cellen die voor vetverbranding zorgen geactiveerd worden. Het zouden vooral de geuren van grapefruit, venkel, peper en dragon zijn die effect hebben.

De onderzoekers gaan de geuren toevoegen aan bodylotion die komend jaar voorjaar op de markt verschijnt.

Politieke Wiet partij in Enschede

Mensen die in Enschede kans raken om hun huis uitgezet te worden omdat ze hennep kweken kunnen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen stemmen op Groen Vrij en Blij. Kopstukken van de onlangs verboden Vereniging van Enschedese Cannabisten (VEC) hebben namelijk een politieke partij opgericht.

Groen Vrij en Blij doet op 6 maart in Enschede mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens partijvoorzitter H. van Bommel is de liberalisering van softdrugs een belangrijk verkiezingsonderwerp. Hij ziet een rol weggelegd voor het sociaal werkvoorzieningschap DCW voor het telen van medisch verantwoorde wiet. Maar ook heeft de partij voldoende te bieden aan niet-blowers. "Er moet in de Enschedese politiek een cultuuromslag komen met meer aandacht voor de sociaal zwakkeren, zoals daklozen en probleemjongeren."

De 50-jarige E. Kappelhoff, eigenaar van een boekenantiquariaat, wordt de lijsttrekker van Groen Vrij en Blij. De inmiddels verboden VEC had 2500 leden. Op basis van dat aantal een zou een raadszetel haalbaar zijn.

Nu ook sex-schandaal bij Barcelona

KikkerBikker en Spooner2k hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het Nederlands Elftal wat onlangs betrokken raakte bij een 'sex-schandaal', is het nu de beurt aan Barcelona. Vijf spelers van de club, waaronder twee Nederlanders, waren zaterdag voor het met 2-1 verloren duel tegen Rayo Vallecano betrokken bij een sex-schandaal, aldus TV-zender Telemadrid.

De vijf spelers zouden op een hotelkamer tot diep in de nacht met vier vrouwen hebben vertoefd. Eén van de voetballers betaalde vervolgens met zijn creditcard de rekening van 4.800 euro.

Het bestuur van Barcelona ontkent in alle toonaarden dat er zich iets heeft afgespeeld.

SP en PvdA: Opheldering over pater Braun

De Haagse politiek heeft gereageerd op de kwestie 'Pater Máxima steunde Videla-regime'. De Tweede Kamer fracties van de PvdA en SP eisen opheldering van het kabinet over het verleden van de Argentijnse priester Rafael Braun die tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima een gebed uitspreekt.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft vanochtend al gemeld dat het bruidspaar zelf de keuze heeft gemaakt om Braun een beperkte rol tijdens de huwelijksinzegening te laten vervullen. ,,De regering heeft nagegaan of er feiten en omstandigheden zijn, die het vervullen van deze rol in de weg zouden kunnen staan. Hiervan is niet gebleken'', aldus de RVD in een verklaring.

PvdA-Kamerlid Rehwinkel zegt er vanuit te gaan dat het kabinet heel zorgvuldig heeft gekeken naar de gastenlijst en naar de personen die een bijdrage leveren aan de kerkelijke inzegening. Hij verwacht dat ook het kabinet streeft naar een onomstreden plechtigheid.

Agnes Kant van de SP vindt dat Braun niet aanwezig kan zijn bij de huwelijksplechtigheid: ,,Zijn aanwezigheid is niet te rijmen met de belofte van de minister-president om rekening te houden met de gevoelens van de slachtoffers en nabestaanden van het Videla-regime''.

Afghanen willen schadevergoeding van VS

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twaalf Afghaanse families hebben een vergoeding geëist van de Amerikaanse Staat ter compensatie van de schade die zij door de bombardementen op hun land hebben geleden. Ze deden dit tijdens een plechtigheid in de Amerikaanse ambassade in Kabul.

De bijeenkomst was de afsluiting van het bezoek van vier Amerikaanse nabestaanden van de aanslagen van 11 september aan het land. De groep ondersteunt de eis van de Afghanen en vindt dat Amerika 'haar verantwoordelijkheid moet nemen'. De Afghanen zijn ook slachtoffer, aldus één van de nabestaanden.

Winnaar liet 2 miljoen weken liggen

-=[Edstasy]=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee miljoen die na de trekking van de staatsloterij in december bleef liggen zijn eindelijk naar de rechtmatige eigenaar gegaan. De man, een Limburger, blijkt al die tijd op de hoogte te zijn geweest van zijn prijs.

De winnaar wilde echter eerst wennen aan het idee milonair te zijn, voordat hij de prijs ging ophalen. Hij won het bedrag met een vijfdelot, een cadeautje van verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

Allochtone deelname politiek stagneert

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de opmars van allochtone kandidaten in de Nederlandse lokale politiek stagneert. Dat is opmerkelijk omdat het allochtone aandeel van de bevolking de afgelopen vier jaar gestaag is gegroeid.

Vooral de PvdA en GroenLinks zeggen met de samenstelling van de lijsten te streven naar een evenwichtige afspiegeling van de bevolking, maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet is gelukt. Onderzocht zijn de lijsten van PvdA, GroenLinks, CDA en VVD in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Zaanstad. .

Volgens politicoloog Jean Tillie heeft de inbreng van allochtonen in de actieve lokale politiek voorlopig de maximumgrens bereikt. Dat komt omdat de gevestigde partijkaders geen grote participatie van allochtone kandidaten tolereren, uit vrees voor ondermijning van de eigen machtsbasis.








Multiculturele paniek


Vier jaar geleden constateerde Tillie, auteur van het boek De etnische stem, nog hoopvol dat steeds meer allochtonen zich meldden als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar aan die trend is een einde gekomen. Tillie: "Geen van de partijen biedt allochtone kandidaten dit jaar meer kansen in de lokale politiek. In 1998 werden allochtonen uitgenodigd en geselecteerd door de gevestigde orde. Die hield de controle. Nu ze zelf beginnen hun achterban en machtsbasis te mobiliseren, breekt in de plaatsen waar ze de grootste bedreiging vormen multiculturele paniek uit."





Vooral voor linkse partijen vormen allochtone kandidaten de grootste bedreiging voor de gevestigde orde. Daar hoor je ook het meeste gerommel. Bekend zijn inmiddels affaires in Amsterdam-Zuidoost en in Den Haag, waar de landelijke partijbesturen van respectievelijk PvdA en GroenLinks ingrepen en de kandidatenlijsten 'zuiverden'.

Led Zeppelin tekst op rug getatoeërd

BobBlow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse man heeft de volledige tekst van de Led Zeppelin hit "Stairway to heaven" op zijn rug laten tatoeëren. Met het tatoëren van de tekst, die maar liefst 400 woorden bevat, wilde de man een eerbetoon brengen aan een overleden vriend. Die werd vijf jaar geleden voor zijn ogen door een bus overreden.

"Stairway to heaven" was het lievelingsnummer van zijn dode vriend. De 38-jarige Gordon Roy werd voor zijn pijnlijk eerbetoon gedurende drie uur onder handen genomen door de tatoeëerder.

Kostprijs van de niet-alledaagse tattoo: 106 euro...

Van Gaal naar Manchester United

Ex-bondscoach Louis van Gaal moet bij Manchester United Alex Ferguson opvolgen. Dat heeft de Engelse kampioen besloten. Beoogd hoofd jeugdopleidingen is Co Adriaanse. Van Gaal en Adriaanse hadden eerder een zeer succesvolle samenwerking bij Ajax. joris meldde dit via de newssubmit.

Vandaag heeft Van Gaal op Papendal zijn laatste publieke optreden als technisch directeur van de KNVB. Hij spreekt dan ruim 400 jeugdcoaches toe. Zijn contract met de KNVB eindigt over ruim een week, op 31 januari.

Louis van Gaal had al eerder aangegeven graag naar een internationale topclub te willen. Manchester United, de rijkste en grootste club ter wereld, past natuurlijk prima in die beschrijving. Bij de club zijn overigens al drie Nederlanders actief. Behalve reserve-doelman Van der Gouw en spits Van Nistelrooy staat ook jeugdtrainer René Meulensteen er sinds vorig jaar onder contract.

Wanneer Van Gaal actief wordt bij de club is niet bekend.

Geheime emails voor Leeuwarden verdwalen

Karin Leeuwaarden uit Roermond ontving al een tijdje vreemde mailtjes. Mailtjes aan de sociale dienst bijvoorbeeld. Of vergaderstukken. Ook kreeg ze een stroom van protestmailtjes, toen een ambtenaar werd ontslagen omdat hij homostellen weigerde te trouwen. Eindelijk heeft ze door hoe de mailtjes bij haar terechtkomen.

Veel mensen blijken een typfout te maken in de url leeuwarden.nl. Leeuwaarden nam contact op met de gemeente, die niet op de hoogte was van het probleem, hoewel er wel eens belangrijke stukken niet doorkwamen. Echt veel aan te doen is er overigens ook niet.

Met dank aan malboro en Reko voor dit bericht.

FRS voert strijd tegen Eurocenten

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wederom komt de Free Record Shop in het nieuws als het om de Euro gaat. Na diverse acties begint het bedrijf nu over drie weken met de actie 'Weg met de eurocent'. In de 200 filialen komen collectebussen, waarin klanten hun centen kunnen deponeren. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Als elke klant een cent of twee cent in de bussen doet, zou het geldbedrag zo op kunnen lopen tot € 500.000,- Het geld gaat onder andere naar Stichting Kankerbestrijding en het Wereldnatuurfonds.

Free Record Shop wil met de actie een discussie opstarten over het afschaffen van de eurocenten.

Koninklijke chatsessie gesaboteerd

buttman en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het vastlopen van de chat met prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is zeer waarschijnlijk het werk van hackers. Volgens KPN is de sessie maar liefst 3 miljard keer opgeroepen. Dat heeft het bedrijf gisteren toegegeven.

Het paar zelf was zeer teleurgesteld. Al na twee minuten ging het beeld op zwart. In eerste instantie leek het om een technische storing bij KPN te gaan. Het bedrijf had vooraf laten weten dat de chat vlekkeloos zou verlopen, hoe groot de belangstelling ook zou zijn.

Zie ook dit bericht.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.