MDI tikt Fok!zine op de vingers

MDI tikt Fok!zine op de vingers

Fok! is op de vingers getikt door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Volgens een medewerker van het MDI stonden er met name in de reacties bij dit nieuwsbericht, over het feit dat er steeds meer jeugdige verkrachters in Rotterdam zijn, discriminerende opmerkingen.

Alhoewel we indertijd al meerdere postings hadden geŽdit, stonden er volgens het MDI toch nog een paar reacties die strafbaar waren. De reacties waren wel negatief beoordeeld door ons, maar kennelijk was dat niet genoeg. Inmiddels zijn de reacties waar het MDI over viel compleet door ons verwijderd.

Een voorbeeld van een reactie die door ons verwijderd moest worden is de volgende:

En dan noemen die schapenneukers, ons AUTOCHTONEN, vieze varkens?
Er blijven bij mij alleen maar de gedachten over, wanneer verbieden we die
moskee en die is la mietjes scholen. Ze zijn hier te gast dus het is of
aanpassen en anders gewoon optiefen


Volgens het MDI wordt er hier gezegd dat ''ze'' zich moeten aanpassen of weg moeten gaan, en dat is volgens het MDI strafbaar.

De desbetreffende reactie was door ons indertijd met -2 agressief beoordeeld. Zelf vonden wij ook dat het een domme, niveauloze opmerking was, maar dat het hier een mening van een user betrof, die wettelijk nog wel door de beugel zou kunnen. Het feit dat de reactie al minpunten had gekregen geeft al aan dat we niet zitten te wachten op talloze van dit soort postings, maar schijnbaar is dat voor het MDI onvoldoende.

Overigens editen we sowieso altijd reacties waarvan wij vinden dat ze discriminerend en of racistisch zijn.

We hopen dat de users iets meer begrip kunnen opbrengen voor de moderatoren wanneer die her en der in berichten ingrijpen. Discriminerende en of racistische postings zijn bij de wet verboden en dus strafbaar. Bovendien wil Fok! absoluut niet als racistische site te boek staan.

Feit is dat modereren altijd mensenwerk blijft en dat niemand van ons kan verwachten dat we met het wetboek van strafrecht in de hand reacties lopen te lezen. Er kan dus altijd iets doorheen glippen of te streng beoordeeld worden. Ook bestaat de groep moderatoren uit meerdere mensen die onmogelijk over ieder bericht dezelfde mening kunnen hebben. Wanneer we voor ieder bericht eerst in conclaaf zouden moeten gaan, kunnen we Fok! wel sluiten, want dan zouden we 24 uur per dag met zijn allen paraat moeten staan.

Meer over het puntensysteem bij het modereren.