Min. Kashmir: 'Jongens hielpen geen vrouw'

De minister van binnenlandse zaken van de Indiase provincie Jammu Kashmir, Najeeb Khalid Suharwardhi, die eerder twijfelde aan de reden waarom de twee Nederlandse jongens uit Eindhoven werden doodgeschoten, heeft tegenover dagblad Trouw gezegd het onwaarschijnlijk te achten dat de twee een vrouw te hulp zouden hebben geschoten.

Onmiddellijk na het gebeuren verklaarde het Indiase leger dat Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnaoui werden doodgeschoten toen zij met messen soldaten aanvielen. Regionale kranten meldden echter dat zij een vrouw wilden redden die door de militairen werd aangerand.

Volgens de minister, die het onderzoek naar de dood persoonlijk leidt, berust het verhaal over een vrouw in nood op een misverstand. ,,Een van de jongens leek van achter op een meisje. Hij had haar tot op de schouders. Zo is het verhaal ontstaan. Er is verder geen enkele aanwijzing voor. Ook hebben zich geen getuigen gemeld. Het incident gebeurde om zeven uur in de ochtend, terwijl de zon pas rond acht uur opkomt. Het is dus onwaarschijnlijk dat iemand iets heeft gezien.''

De minister gaat er echter niet zondermeer vanuit dat de jongens terroristen zijn. Het onderzoek bevindt zich in een pril stadium. Merkwaardig is het volgens hem wel dat de jongens in het pension waar ze verbleven bekend stonden als langslapers. Hij vindt het dan ook vreemd dat ze om zeven uur in de morgen over straat gingen. Ook vindt hij het gek dat de twee jongens messen bij zich droegen van zeker twintig tot dertig centimeter.

Dat de autoriteiten in Jammu Kashmir vooralsnog over weinig aanknopingspunten beschikken, blijkt wel als Suharwardi een Nederlands krantenknipsel, vertaald in het Engels, begint voor te lezen. ,,Een van die jongens schijnt iets op de internetsite Maroc.nl te hebben geschreven. Klopt dat?, en klopt het dat ze in Nederland vaak naar de moskee gingen?''.

Zie ook Indiase minister twijfelt over Kashmir doden en India toont bewijs steekpartij Nederlanders.