FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 januari 2002

'Al Qaeda al jaren actief in Nederland'

Volgens de Franse anti-terroristeneenheid DST is het Al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden al langere tijd actief in Nederland. De DST krijgt daar steeds meer aanwijzingen voor..

Zo heeft de diefstal van enkele tientallen paspoorten uit de Belgische ambassade in Den Haag ,in mei 1999, een directe relatie met de moordaanslag op de leider van de Afghaanse noordelijke alliantie Massoud, september vorig jaar. De DST baseert zich hierbij op de recente arrestatie van twee mannen die worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Massoud. Ze bleken in het bezit te zijn van twee van de uit Den Haag geroofde paspoorten.

De twee nepjournalisten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Massoud, Belgen van Arabische afkomst, beschikten eveneens over twee paspoorten uit de in Den Haag gestolen partij.

En zo zijn er nog een aantal opmerkelijke zaken van aan het Al-Qaeda gerelateerd moslimextremistische wat via Nederlandse bronnen loopt. Bijvoorbeeld het verband met de door de BVD verijdelde terreuraanslag op het Franse voetbalelftal tijdens Euro 2000 in ons land. Ook die aanslag zou beraamd zijn door Al-Qaeda.

Dode bij schietpartij in Florida

Drie schietpartijen binnen een week, dat is de trieste balans die de Amerikaanse scholen van de afgelopen week kunnen opmaken.

De derde schietpartij ontstond door een jongen van twintig die eerst zijn vriendin dood schoot en daarop zelfmoord pleegde.

Het incident had volgens het Amerikaanse televisiestation CNN vrijdagochtend plaats op de campus van het Broward Community College in Davie, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Miami, in de staat Florida.

Dinsdag was de eerste schietpartij die Amerika deed opschrikken, toen verwondde een leerling van een school op Manhattan in New York twee medeleerlingen. Een dag later kwamen drie personen om door een schietpartij op een universiteit in de staat Virginia.

Marechaussee houdt Duitse neo-nazi aan

Vrijdagmiddag heeft de Marechaussee in Hoek van Holland de Duitse neonazi M. Krick aangehouden toen die de boot naar Groot-Brittannië wilde nemen. Krick stond op verzoek van de Duitse justitie internationaal gesignaleerd.

In Duitsland speelt Krick een prominente rol in de beweging van de zogenaamde Freie Nationalisten, rechts-radicalen die niet in partijen maar in kameraadschappen georganiseerd zijn om op die manier het justitie moeilijk te maken extreemrechtse structuren aan te pakken.

De nu aangehouden neonazi is een van de belangrijkste propagandisten van gewapend nazistisch verzet tegen het systeem. Hij bepleit de vorming van kleine groepjes of individuele activisten die gewelddadige acties kunnen uitvoeren.

Sinds ruim een jaar heeft Krick zijn toevlucht tot Nederland genomen, steeds op de vlucht voor de Duitse justitie. In Nederland is hij betrokken geweest bij het zoeken van onderduikadressen voor andere gevluchte Duitse neonazi's, zoals de vorig jaar in Spijkenisse opgepakte C. Schulte. Die werd in Duitsland gezocht voor mishandeling van een Griek.

Man eist 50.000 euro na aanrijding met Máxima

De Wassenaarse vleeshandelaar G. J. van der Bent eist 50.000 euro schadevergoeding van Máxima Zorreguieta, vooruitlopend op een definitieve schaderegeling. Van der bent kwam vorig jaar in botsing met Máxima. De man liep daarbij een gecompliceerde beenbreuk op.

De advocaat van de man, de heer Loonstein, maakte verder bekend dat hij Máxima en haar lijfwachten wil oproepen als getuige in de civiele procedure om een schadevergoeding. Volgens Loonstein heeft de vleeshandelaar een voorlopige schadevergoeding dringend nodig. Hij zou door de gevolgen van de aanrijding in financiële problemen zijn geraakt.

Bovendien wil de advocaat van de rechter horen of Máxima wel mocht rijden aangezien ze net hersteld was van een beenbreuk. Volgens de raadsman is het besturen van een auto na een beenbreuk enige tijd verboden. Ook wil Loonstein opheldering over het verwisselen van kentekenplaten op de auto van de verloofde van Willem-Alexander direct na de aanrijding.

Buitenlanders betalen mee aan inburgering

Alle mensen van buitenlandse afkomst moeten als zij hun (toekomstige) partner of gezin laten overkomen naar Nederland mee gaan betalen aan de inburgering van die personen. Dit heeft het kabinet besloten.

De reden voor de financiële bijdrage is dat veel Turkse en Marokkaanse mannen en vrouwen nog steeds hun huwelijkspartner uit het land van herkomst laten komen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dit plan en andere voorstellen van minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid.

De bedoeling van de plannen is dat immigratie naar Nederland en integratie in de Nederlandse samenleving beter op elkaar moeten aansluiten. Om hiervoor te zorgen worden al in asielzoekerscentra de vaardigheden en interesses van de asielzoekers geregistreerd, zodat snel met inburgering, scholing en werk kan worden begonnen als ze eenmaal een verblijfsstatus hebben.

Zie ook: Veel importhuwelijken bij allochtonen.

Zwerver overlijdt in politiecel

Een 41-jarige zwerver is in de nacht van donderdag op vrijdag in een politiecel in Leeuwarden overleden. De man werd door de politie vrijdagochtend dood aangetroffen. Uit sectie is gebleken dat de man een afwijking aan de hartspier had, aldus het Openbaar Ministerie.

Volgens de politie was de man een alcoholist. Donderdag werd opgepakt omdat hij onder invloed van drank overlast veroorzaakte. Toen de politie hem op het bureau bracht, bleek dat de zwerver een kleine hoofdwond had. Een arts van de GGD heeft daar op verzoek van de politie naar gekeken. Volgens hem kon de man de cel in als hij 's nachts regelmatig zou worden gecontroleerd. ,,De politie heeft de man af en toe wakker gemaakt, maar toch is hij overleden'', aldus persofficier O. Brouwer.

BaggettMan, bedankt voor het melden.

Rob Kamphues blijft bij BNN

Presentator Rob Kamphues heeft zijn contract bij BNN met twee jaar verlengd waardoor hij tot en met het voorjaar van 2004 exclusief aan BNN verbonden is.

Algemeen Directeur Gerard Timmer zegt: 'Rob heeft met Kamphues maakt Vrienden het programmapakket van BNN voorzien van de verbreding die we zoeken. Er is alle aanleiding om met dit programma door te gaan en nog meer met Rob. Ook als presentator van andere programma's zoals Robot Wars dat deze weken wordt uitgezonden. En na Rob z'n tweede plaats bij de Nationale IQ test was echt alle twijfel weg...' Vanaf oktober 2002 is Rob weer te zien met twaalf afleveringen van het programma Kamphues maakt Vrienden.

Robot Wars

Op dit moment presenteert Rob samen met Bridget de Nederlandse versie van het populaire Engelse programma Robot Wars. In Robot Wars: The Dutch Battles strijden 30 robots en hun teams om de eer. De Nederlandse deelnemers aan de show bouwen zelf een robot en verzinnen de wapens om hun techno-tegenstanders te kunnen vernietigen. Een beslissing voor een vervolg op het programma is nog niet genomen, maar mocht BNN daartoe besluiten dan neemt Rob wederom de presentatie op zich.

"Uw vrouw is verongelukt"

BaggettMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de omgeving van Oosterhout is zo'n mededeling via de telefoon geen uitzondering meer. Na de komst van De Treiterlijn vliegen de klachten bij politie Oosterhout om de oren.

De Treiterlijn is een nieuw 0900-nummer. Men belt de lijn op, kiest uit een treiter-boodschap en luistert daarna vrolijk mee met het bandje dat de meest schokkende verhalen verteld aan de door jou gekozen persoon.

De persoon aan de andere kant van de telefoon heeft vaak geen idee dat hij naar een bandje luistert. Dat had ook een man uit Oosterhout, wiens dochter is overleden door een verkeersongeluk. De man kreeg nu de zogenaamd grappige boodschap dat zijn vrouw was verongelukt. Vol paniek ging de man op zoek naar zijn vrouw, die ongedeerd bleek te zijn. Verder zijn boodschappen als "Uw huis wordt gesloopt" of "Je hebt mijn dochter zwanger gemaakt" heel normaal.

De politie van Oosterhout wordt om de haverklap gebeld met klachten over onsmakelijke grappen. Justitie zegt dat ze hier juridisch gezien niets tegen kunnen doen. De treiterlijn doet niets strafbaars. Het komt hooguit het dichtst bij belaging. Alleen moet belaging volgens de wet stelselmatig zijn en dat is hier niet het geval.

Jeugdbendes terroriseren Rotterdamse wijken

De groepsverkrachtingen die al enige tijd de Rotterdamse wijken Crooswijk en Kralingen treffen, maken deel uit van een stelselmatige reeks misdrijven. Groepen jeugdige daders maken zich dagelijks schuldig aan (vooral) straatroven, zedenmisdrijven, afpersingen en asociaal gedrag. Ze hebben geen enkel mededogen met hun slachtoffers.

De Rotterdamse politie heeft weinig greep op de daders, omdat ze zich na een arrestatie spijkerhard opstellen. Ze gedragen zich als volleerde criminelen, hoe jong ze ook zijn. Het gaat vooral om jonge knapen van 12, 13 en 14 jaar oud, van met name van Surinaamse en Antilliaanse afkomst.

Ze richten zich altijd, in groepjes, op blanke Nederlandse kinderen van dezelfde leeftijd of net iets ouder. De slachtoffertjes worden tegen de muur gezet en volledig 'gestript'. Onder bedreiging van messen en neppistolen eigenen de crimineeltjes zich alles van waarde toe: gsm's, sieraden, de wat duurdere kleding en geld.

Wijkbewoners weten talloze ernstige incidenten op te noemen die allemaal weer opspelen door de publiciteit omtrent de massaverkrachting in de Kralingse wijk De Esch. Daar werd vorig jaar juli een 12-jarig meisje door een groep van minstens tien knapen (12-17 jaar) uit de wijk misbruikt. De politie maakte dat pas vorig week bekend.

De terreur wordt door de lokale autoriteiten doodgezwegen, omdat de daders vrijwel allemaal allochtone jongens zijn én omdat de politie geen vat op hen heeft.

Met dank aan 4]-[ Highlander die ons dit via de newssubmit meldde en het artikel uit de krant overtypte. [incidenten uit het artikel weggelaten. R@b]

'De Aanslag' in het Hindi

De stille kracht van Couperus, Max Havelaar van Multatuli, De Aanslag van Mulisch en Het volgende verhaal van Cees Nooteboom worden vertaald in het Hindi, de nationale taal van India. Het is voor het eerst dat Nederlandse literatuur in die taal verschijnt.

Het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingsfonds haalt de banden met India flink aan. In februari verschijnt in New Delhi het eerste nummer van Amber, een literair tijdschrift met Nederlandse poëzie, vertaald in het Punjabi. Ook doet men eind januari voor het eerst mee aan de New Delhi Book Fair. Schrijver Cees Nooteboom treedt ter ere van zijn vertaling op 30 januari op in de Sahitya Akademi, de nationale academie voor literatuur van India in New Delhi.

Min. Kashmir: 'Jongens hielpen geen vrouw'

De minister van binnenlandse zaken van de Indiase provincie Jammu Kashmir, Najeeb Khalid Suharwardhi, die eerder twijfelde aan de reden waarom de twee Nederlandse jongens uit Eindhoven werden doodgeschoten, heeft tegenover dagblad Trouw gezegd het onwaarschijnlijk te achten dat de twee een vrouw te hulp zouden hebben geschoten.

Onmiddellijk na het gebeuren verklaarde het Indiase leger dat Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnaoui werden doodgeschoten toen zij met messen soldaten aanvielen. Regionale kranten meldden echter dat zij een vrouw wilden redden die door de militairen werd aangerand.

Volgens de minister, die het onderzoek naar de dood persoonlijk leidt, berust het verhaal over een vrouw in nood op een misverstand. ,,Een van de jongens leek van achter op een meisje. Hij had haar tot op de schouders. Zo is het verhaal ontstaan. Er is verder geen enkele aanwijzing voor. Ook hebben zich geen getuigen gemeld. Het incident gebeurde om zeven uur in de ochtend, terwijl de zon pas rond acht uur opkomt. Het is dus onwaarschijnlijk dat iemand iets heeft gezien.''

De minister gaat er echter niet zondermeer vanuit dat de jongens terroristen zijn. Het onderzoek bevindt zich in een pril stadium. Merkwaardig is het volgens hem wel dat de jongens in het pension waar ze verbleven bekend stonden als langslapers. Hij vindt het dan ook vreemd dat ze om zeven uur in de morgen over straat gingen. Ook vindt hij het gek dat de twee jongens messen bij zich droegen van zeker twintig tot dertig centimeter.

Dat de autoriteiten in Jammu Kashmir vooralsnog over weinig aanknopingspunten beschikken, blijkt wel als Suharwardi een Nederlands krantenknipsel, vertaald in het Engels, begint voor te lezen. ,,Een van die jongens schijnt iets op de internetsite Maroc.nl te hebben geschreven. Klopt dat?, en klopt het dat ze in Nederland vaak naar de moskee gingen?''.

Zie ook Indiase minister twijfelt over Kashmir doden en India toont bewijs steekpartij Nederlanders.

Zeker 45 doden na uitbarsting vulkaan Congo

BaggettMan en Yeti1924 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker 45 Congolezen zijn om het leven gekomen toen de vulkaan Nyiragongo bij de stad Goma uitbarstte. Lavastromen bereikten gisteravond het centrum van de stad. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Grote delen van de stad staan in brand.

Het is voor het eerst sinds 1977 dat de vulkaan tot uitbarsting komt. In dat jaar stierven binnen een half uur bijna tweeduizend mensen door lavastromen. Volgens ooggetuigen is de uitbarsting dit keer zelfs erger dan de vorige keer.

Stuntmannen binnenkort werkloos?

Rubbertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zou best eens kunnen dat er voor de stuntman in de toekomst zware tijden aanbreken. Softwareontwikkelaars zeggen een virtuele stuntman te hebben gemaakt die levensecht is.

Normaal gesproken worden virtuele acteurs beeldje voor beeldje opgebouwd. Met de nieuwe technologie reageert een virtuele stuntman echter op fysieke krachten. Sensoren nemen zwaarte, frictie en inslag ten opzichte van objecten in elke gegeven situatie waar.

Volgens de makers kan een virtuele stuntman stunts uitvoeren zonder dat hiervoor iemands leven gevaar loopt. Het skelet van de stuntman zou dan de huid van de gewone acteur kunnen krijgen.

Vanaf 2004 ruimtereizen te bestellen

fielmich had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 2004 is een ritje naar de ruimte vanaf een eiland in de stille oceaan mogelijk. Als het aan het Amrikaanse InterOrbital Systems ligt tenminste. Het bedrijf wil met opnieuw te gebruiken raketten steeds twee passagiers en twee piloten voor zeven dagen in een baan rond de aarde brengen.

De reizen zouden moeten vertrekken vanaf een eilandengroep van het koninkrijk Tongo, ongeveer 3000 kilometer ten oosten van Australië. De toekomstige reiziger moet daar wel zeker 2,3 miljoen euro per persoon voor neerleggen, maar daar zit dan ook een zestig dagen durende voorbereidingstijd inbegrepen, staat op de website www.interorbital.com te lezen.

Laatste kans mascotte na misplaatste grap

Roycovic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mascotte Deewok the Bear van de schotse voetbalclub Dundee krijgt nog één kans. Als hij zich nog een keer misdraagt, zal er iemand anders in het berenpak plaats moeten nemen, aldus het bestuur.

De beer had al een officiële waarschuwing gekregen nadat hij een politieagent met een waterpistool had beschoten en net had gedaan of hij dronken was. Afgelopen zaterdag ging Deewok opnieuw te ver. Hij kwam in politieuniform het veld op en zwaaide met een wapenstok en handboeien naar het publiek.

Slechte smaak en slechte timing, vond het bestuur. Vorige week werd een 27-jarige middenvelder van de club door een onbekende dader mishandeld. De speler moest zich laten behandelen aan zijn verwondingen.

Sex goed tegen cellulitis

Volgens het Duitse tijdschrift Glamour is sex goed voor de voorkoming van cellulitis. Het blad schrijft dat sex zorgt voor steviger lichaamsweefsel, en het zou de huid helpen te vernieuwen, waardoor deze steviger en elastischer wordt.
De reden hiervoor is, volgens het blad, de hoeveelheid oestrogeen die een vrouw aanmaakt tijdens "de daad". Een quota heeft het blad er niet bijgegeven, ze houden het op "zo vaak mogelijk."

Ellen DeGeneres wil een kind

Ellen DeGeneres heeft bekend gemaakt dat ze graag moeder wil worden. Ze heeft alleen nog niet uitgedokterd hoe ze dat voorelkaar wil gaan krijgen. Tevens wist ze te melden dat het voor een kind moeilijk kan zijn om een lesbische moeder te hebben.

Volgens de 43 jarige actrice, op de site van Human Rights Campaign, is ze aan het bedenken hoe ze de zwangerschap het beste tot stand kan brengen. Tevens noemt ze het ouderschap onder andere een uitdaging om te zorgen dat iemand niet aan lager wal raakt.

KaZaA haalt software van website

De KaZaA-leiding heeft besloten geen software meer aan te bieden waarmee internetters muziekbestanden kunnen downloaden. De muziekuitwisseldienst nam dit besluit nadat auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra het Amsterdamse bedrijf dreigde met een dwangsom van 45.000 euro, voor elke dag dat de auteursrechten worden geschonden.

Buma/Stemra kan die dwangsom opleggen na een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam op 29 november vorig jaar. Die besloot dat KaZaA haar software zo moet aanpassen dat er geen illegale muziek meer kan worden geruild. Dat is nog niet gebeurd.

KaZaA is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van november, maar heeft voor de zekerheid het downloaden van de software onmogelijk gemaakt.

Internetters kunnen nog steeds doorgaan met het ruilen van de muziekbestanden. Volgens de KaZaA-advocaat heeft het bedrijf geen greep op de gebruikers die de software al in huis hebben.

Opel wil nu ook weg uit de autosport

Nadat autofabrikant Opel ook al aankondigde te stoppen met sponsoring in het voetbal en tafeltennis, wil het concern zich nu terugtrekken uit de autosport. Dat heeft een manager van het bedrijf in de Duitse editie van de Financial Times laten weten.

Opel draait met verlies en probeert - door zijn deelname in bijvoorbeeld het Duitse toerwagenkampioenschap te annuleren - flink te besparen. De autofabrikant spendeerde afgelopen jaar bijna 30 miljoen euro in het DTM-kampioenschap.

15-jarige heldin: 'Niet alle zwarten zijn slecht'

Het 15-jarige meisje Charity dat vorige week op het station van Apeldoorn twee conducteurs te hulp schoot, die door vijf jongens werden mishandeld, wordt bedolven onder persaanvragen.

Tijd om naar school te gaan krijgt ze niet; iedereen wil horen wat er precies gebeurde afgelopen zondagavond in de trein tussen Amersfoort en Apeldoorn. Gisteren was ze te zien bij Barend en Witteman op Nederland 3, alwaar ze van de politie te horen kreeg dat het niet slim was wat ze deed, maar wel moedig. Bij de politie liggen nog twee lijsten met namen van (pers)mensen die haar heldenverhaal willen horen.

Charity reisde alleen, na een uitje in Amsterdam. Een groep van zeventien jongens, afkomstig van een internaat uit Voorst, viel de overige reizigers in de coupé lastig. ,,Klieren, schelden, blowen. En als je naar hen keek werden ze al boos. Toen de trein in Apeldoorn stil stond, kwam het tot een vechtpartij met twee conducteurs. Ik heb direct met mijn mobiele telefoon 1-1-2 gebeld en ben er als een gek tussen gesprongen. 'Ophouden. Laat ze gaan', schreeuwde ik.''

Opvallend is dat omstanders niets deden, zelfs niet de mannen in groene legerkledij die stonden te kijken.

De meeste dichten haar een heldenstatus toe, maar zelf vindt Charity het de normaalste zaak van de wereld dat ze in actie kwam. ,,Ik kom altijd op voor anderen.'' Al werd ze dit keer extra gemotiveerd door de discriminerende opmerking van een oudere vrouw die ook in de trein zat. ,,Het zijn altijd die vieze zwarten'', merkte de vrouw op. ,,Ik wilde laten zien dat niet iedereen met een kleurtje zich misdraagt''. Charity is de dochter van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader. Door haar huidskleur is zelf ook regelmatig mikpunt van discriminerende opmerkingen.Volledige verhaal op site van het NRC Handelsblad.

10 euro munt met Máxima en WA

Yeti1924 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ter gelegenheid van hun huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima wordt er een speciale Euro-munt geslagen. Op de munt zijn de silhouetten van de twee hoofdpersonen te zien. De oplage van de munt wordt één miljoen.

De unieke munt heeft een waarde van tien euro en als datum wordt tweetweetweeduizendtwee vermeld. De munt is vanaf 4 februari verkrijgbaar en is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel.

Piratenzender in hoogspanningsmast

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werd er vorige week in Velsen al een piratenzender van grote hoogte weggehaald, afgelopen weekend was dat ook in Ooltgensplaat (Zuid-Holland) het geval. De Rijksdienst voor de Radiocommunicatie haalde daar de zender van Radio Volta, die uitzond op 88.7 Mhz, weg uit een hele grote hoogspanningsmast die naast de Haringvlietbrug (rijksweg A29) in het water staat. Vanaf de grond was de zendapparatuur nauwelijks te zien.

Speciale klimmers moesten erraan te pas komen om de zender naar beneden te halen. Tot op heden is niet duidelijk wie de initiatiefnemer van Radio Volta is. De zender was een zogenaamde relay-zender, die op afstand werd aangestuurd.
Foto www.etherpiraten.com

Turkije gaat uitlevering vragen van PKK- kopstuk

Mevrouw Nuriye Kespir, het PKK-kopstuk die onlangs asiel aanvroeg in Nederland maar na de eerste afwijzing vast werd gezet in het grenshospitium, moet niet worden vrijgelaten. Dat is de mening van Turkije omdat dat land binnenkort om haar uitlevering gaat vragen. Kespir is lid van de presidentiële raad, het hoogste orgaan van de Koerdische arbeiderspartij PKK.

Het ministerie van Justitie bevestigt dat Turkije een verzoek tot voorlopige aanhouding heeft gedaan. Een uitleveringsverzoek is er nog niet, dat kan pas wanneer van de asielprocedure compleet achter de rug is.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die onder meer onderzoek deed naar de mogelijke betrokkenheid van Kespir bij oorlogsmisdrijven, heeft al laten weten het asielverzoek af te zullen wijzen. De definitieve beslissing wordt op korte termijn verwacht.

Turkije ziet de PKK als een terroristische organisatie. In Duitsland is de organisatie ook verboden, in Nederland echter niet.

MTV start nieuwe awards

MTV houdt van Awards, en het assortiment Award-uitreikingen dat de zender erop nahoudt wordt binnenkort dan ook uitgebreid. Pink, Westlife en P.O.D. zijn de eerste groepen die al genomineerd zijn voor de allereerste MTV Asia Awards. De nominatielijst bevat verder alleen Aziatische muziekgroepen. De show wordt op alle MTV Asia's televisiekanalen uitgezonden. Met de uitzending hiervan krijgt het Aziatische publiek voor het eerst de kans om via de televisie verschillende grote artiesten uit diverse landen te zien.

De Asia Awards zullen in totaal negentien categorieën Awards bevatten. De vuurdoop van deze nieuwe Awards vindt plaats op 2 februari in Singapore. De presentatie is in handen van voormalig Boyzone-zanger Ronan Keating (die al eens de presentatie van de Europe Music Awards op zich nam) en Mandy Moore.

Nieuwszender laat op zich wachten

De nieuwszender, waar de publieke omroepen per 1 september overdag mee willen beginnen, laat nog wel even op zich wachten. De plannen hiertoe liggen onder druk, zo meldt Adformatie. De speciale werkgroep die zich hiermee bezighoudt, onder leiding van Piet van Tellingen, heeft volgens een NOS-woordvoerder meer tijd nodig.

De nieuwszender-werkgroep (met daarin ‘journalistieke kopstukken’) is uit op meer draagvlak voor de plannen. Daarom wenst de groep ook omroepvoorzitters bij de rapportage te betrekken. Het kan echter wel even duren voordat Van Tellingen bij iedereen in Hilversum langs is geweest, en dat is wat de vertraging veroorzaakt. De einddatum van maart wordt waarschijnlijk dan ook niet gehaald. Rond die tijd stellen de netcoördinatoren het zendschema voor het najaar op, waarin de proef van de nieuwszender op een van de drie publieke netten moet zijn opgenomen.

Als het experiment niet per september kan ingaan, is nog onduidelijk wanneer er weer ruimte vrijkomt om wel met de proef te beginnen.

Zwolse house DJ wordt uitgeleverd

De Zwolse house DJ R.K (Raymond Kuyer) wordt vandaag samen met medeverdachte S. van der P. op het vliegtuig gezet naar de Verenigde Staten. De twee worden uitgeleverd aan de VS omdat ze verdacht worden van XTC smokkel.

Gisteren diende, bij het Europese hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, een spoedprocedure die hun advocaten hadden aangespannen tegen de uitlevering. De bezwaren werden door het hof echter afgewezen.

Justitie in New York verdenkt de twee Nederlanders van betrokkenheid bij de smokkel van honderdduizenden XTC-pillen en heeft daarom om hun uitlevering gevraagd. De Hoge Raad en minister van justitie Korthals hadden al toegestemd. De spoedprocedure bij het hof in Straatsburg was de allerlaatste strohalm voor Kuyer en Van der P.

De advocaten van de verdachten vrezen dat de twee tot tientallen jarenlange straffen zullen worden veroordeeld. Volgens hen staat het nog maar te bezien of de VS de twee na een veroordeling terugstuurt naar Nederland om hier hun straf (aangepast naar Nederlandse maatstaven) uit te laten zitten. Ook voerden de advocaten aan dat de uitlevering geschiedt op basis van een anonieme getuigenverklarig van een Amerikaan, die in ruil daarvoor zelf strafvermindering heeft gekregen.

Kuyer werd in Nederland in de house-scene bekend door de organisatie van de 'Heaven can wait' party's begin jaren 90, die later over gingen in de Heavensplace feesten. Dit waren een van de allereerste megaraves.

Zie ook House DJ gaat in hongerstaking en Nederlanders worden uitgeleverd aan VS.

Aanslag op bruiloft in Israël

Bij een aanslag op een huwelijksfeest in Noord-Israël zijn zeker 5 gasten gedood en meer dan 20 gewond geraakt. Een Palestijn schoot met een automatisch geweer op de menigte. De man wilde ook handgranaten werpen, maar hij werd door de bewaking overmeesterd en doodgeschoten.

De aanslag is opgeëist door de al-Aqsa-groep. Het is een wraakaktie voor de dood van één van de leiders, Raed Karmi. De groep heeft banden met Arafat's Fatah-beweging.

Israël houdt Arafat verantwoordelijk en heeft aangekondigd de aanslag te zullen vergelden.

Euro een harde munt?

Rob&Nico hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wij wisten het natuurlijk al voordat de euro in de beurs zat: het wordt geen sterke munt. Enkele Tweakers wilden dit graag bewijzen, en hebben allemaal leuke, zware tests met de nieuwe munt gedaan. Op de website http://www.eurotest.tk is het resultaat te zien.

En we kunnen alvast verklappen: het muntje overleeft de tests helaas niet

Anti-spuugscherm in politieauto

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Was je van plan binnenkort eens lekker in Rotterdam in een politiewagen op een agent te rochelen, als je net bent gearresteerd, bespaar je de moeite. De wagen krijgen namelijk heuze anti-spuugschermen. De onbreekbare, doorzichtige plaat wordt gemonteerd tussen de voorstoelen en de achterbank.

De Rotterdamse agenten waren het zat telkens rochels om hun oren te krijgen en zetten dit dan ook hoog op het verlanglijstje dat ze bij hun baas in mochten leveren. Zo'n 60 busjes zullen ermee worden uitgerust.

Lijst GroenLinks zonder Rabbae (Update)

GroenLinks heeft haar kandidatenlijst gepresenteerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Paul Rosenmöller is opnieuw lijsttrekker, op de tweede plaats staat het huidige Kamerlid Femke Halsema. Opvallende nieuwkomer is de directeur van Milieudefensie, Wijnand Duyvendak, die op een vierde plaats is gezet. Duyvendak was de afgelopen jaren hèt gezicht van de milieubeweging in de strijd tegen uitbreiding van Schiphol. Zo daagde hij minister Netelenbos diverse malen voor de rechter.

De kandidatenlijst heeft bij een aantal ervaren GL-parlementariërs tot grote teleurstelling geleid. Ze moeten wijken voor nieuwelingen omdat de kandidatencommissie het profiel van de huidige GroenLinks-fractie te mager vond. (De kandidatenlijst van de partij moet officieel nog worden goedgekeurd op het congres van GroenLinks, 9 februari.)

Rabbae en Pitstra niet meer op lijst

Met name de kamerleden Van Gent, Harrewijn en Van der Steenhoven zijn ontevreden. Zij kwamen alledrie lager op de lijst dan zij zelf hadden verwacht. De Groenlinks leden Mohammed Rabbae en Tom Pitstra staan helemaal niet meer op de lijst. Pitstra was de vervanger van Singh Varma maar wordt door de partij als te lastig gezien. Hij is wegens ,,oncollegiaal gedrag'' op een onverkiesbare plek gezet. De reden waarom Rabbae niet meer welkom is in de Tweede Kamer is onduidelijk. Onlangs kwam hij wel negatief in het nieuws toen hij meende dat cabaretiers geen grappen over bin Laden mochten maken. Later zei hij dat hij die uitspraak ''ongelukkig'' vond.

Teleurgestelde Kamerleden hebben al aangegeven het er niet bij te laten zitten. Ze willen proberen bij het GroenLinks-congres op 9 februari met steun van de achterban een hogere plek te krijgen. Ook het huidige Kamerlid Pitstra gaat de strijd aan. Pitstra krijgt steun van de jongerenorganisatie Dwars die vreest dat de pacifistische vleugel binnen GroenLinks niet meer voldoende vertegenwoordigd is als Pitstra vertrekt.


De eerste 20 van de Kandidatenlijst

1. Paul Rosenmöller
2. Femke Halsema
3. Marijke Vos
4. Wijnand Duyvendak
5. Kees Vendrik
6. Farah Karimi
7. Evelien Tonkens
8. Arie van den Brand
9. Ineke van Gent
10. Naima Azough
11. Ab Harrewijn
12. Tineke Strik
13. Hugo van der Steenhoven
14. Wilna van Aartsen
15. Jelis van Leeuwen
16. Nen van Ramshorst
17. Dogan Gök
18. Stan Termeer
19. Wil Codrington
20. Arno Bonte

Update

Mohammed Rabbae heeft inmiddels een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks geëist. Vanuit Marokko (waar hij met een kamerdelegatie mometeel aanwezig is) meldde de duolijstttrekker van 1994 dat als zijn positie niet wijzigt, ook hij de hulp van zijn achterban op het partijcongres in februari zal inroepen.

André Hazes gaat politiek in

Volkszanger André Hazes gaat meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen van zijn woonplaats De Ronde Venen (Vinkeveen). André heeft plaatsgenomen op de lijst van de lokale partij Ronde Venen Belang.

Volgens fractievoorzitter J. Dekker van de lokale partij komt Hazes op de zesde plek van de vijftien kandidaten tellende kieslijst te staan. Daarmee maakt de zanger van het levenslied een aardige kans maakt om daadwerkelijk in de raad terecht te komen. ,,We hebben dat goed met elkaar doorgesproken. Hij wilde graag lijstduwer zijn, maar hij is zich ook bewust van zijn verantwoordelijkheden. Hij steunt de partij al jaren en hoefde dan ook nauwlijks na te denken op de vraag of hij wilde meedoen'', aldus Dekker.

André meent het, zong hij in de jaren 80 al

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.