India toont bewijs steekpartij Nederlanders

De Indiase politie heeft het bewijs getoond dat de twee doodgeschoten Nederlanders, Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnoui, afgelopen zondagochtend met messen soldaten aanvielen van de BSF (Border Security Forces).

Commandant O.P. Tanwar heeft aan de pers de bebloede kogelvrije vesten laten zien. Nek, hals en schouder vertonen gaten. Een van de vesten heeft ook sporen van messteken aan de voorkant. De soldaten droegen regenjacks, waardoor de Nederlanders de vesten niet konden zien.
De twee bebloede en iets doorgebogen messen liggen op het hoofdbureau van politie. Volgens hoofdcommissaris Ashok Bhan zijn de twee identieke messen in India gekocht. De prijssticker zat nog op de verpakkingen, die gevonden werden in een holte van woonboot waar ze verbleven. De forse keukenmessen, 32,5 cm lang, hebben slechts 320 rupees (7,36 euro) gekost. 'Ze hebben er niet mee gekookt in de woonboot', weet de commissaris van de woonbootbewoners.

De twee gewond geraakte soldaten liggen in het militaire hospitaal van Srinagar. Samen met zijn bataljonmaat Y.P. Tiwari stond Shiv Sagar Yadav, de soldaat die het zwaarst gewond raakte, de pers te woord: 'De twee mannen vielen mij samen aan. Ik viel bloedend op de grond. Een Nederlander rende naar de overkant van de straat en stak Tiwari in zijn hals. De ander probeerde mijn automatische geweer afhandig te maken. Dat lukte niet, het geweer zat vast aan mijn riem', aldus Yadav. Vanuit de bewakingspost werden de Nederlanders daarop beschoten.
In het ziekenhuis is te zien dat Yadav twee steekwonden heeft in zijn nek en een in zijn bovenarm, maar het meeste last heeft hij van zijn oog, dat verbonden is. Pal onder zijn linkeroog is hij gestoken. Volgens de artsen ziet hij met dat oog nog maar 20%.

Inzamelingsactie

De vader van de gedode Ahmed gelooft niet dat zijn zoon de soldaten heeft aangevallen, maar gaat voor het verhaal dat de jongens een vrouw te hulp schoten die door de soldaten werd lastig gevallen. De families van de jongemannen hebben overigens moeite om het geld bij elkaar te krijgen dat nodig is voor de repratiŽring van de lijken. De kosten daarvan belopen zo'n 2500 euro per persoon. Verzekeraar Amev wil de reiskosten niet voor haar rekening nemen. De redenen is dat Amev niet kan zien of de twee, die een doorlopende reisverzekering hadden, meer dan honderd dagen achtereen in het buitenland zijn geweest. Zijn ze dat, dan zijn schadeclaims niet ontvankelijk. Bovendien wil de verzekeraar eerst uitgezocht zien of er sprake is geweest van een misdrijf. Want ook in dat geval zal ze niet uitkeren. Tenslotte zou volgens de reiswereld een claim afgewezen kunnen worden omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Kashmir een negatief reisadvies heeft uitgegeven.

Vrienden en kennissen van de doodgeschoten Eindhovenaren van Marokkaanse afkomst zijn daarom gisteren in overleg met de getroffen families begonnen met een inzamelingsactie. Morgen, de belangrijkste dag van de week voor moslims, zal ook bij de moskee gecollecteerd worden. Ook in buurthuizen en theehuizen wordt geld ingezameld.

Ook via de website Maroc.nl waar Ahmed vaak op het forum postte onder de naam lucky_luke wordt geld ingezameld. Leden van het forum ontvingen een e-mail waarin wordt opgeroepen om geld over te maken: U kunt uw bijdrage overmaken op het volgende bank rekeningnummer: 62.20.86.464 o.v.v. Steunbetuiging Ahmed en Khalid. Dit om de nabestaanden bij te staan in deze moeilijke tijden., aldus de leiding van Maroc.nl. Ook wordt er in de email ingegaan op het feit waarom de ruim 700 postings van Ahmed zijn verwijderd: Zoals u wellicht vernomen hebt zijn wij twee van onze trouwe bezoekers kwijtgeraakt in een tragisch incident. Het betreft hier Ahmed El Bakiouli en Khalid El Hassnaoui. Na dit tragisch incident hebben wij besloten het Prikbord tijdelijk te sluiten. Dit om privacy redenen en uit respect voor de overledenen

De Vaste bezoekers op het forum van Maroc.nl menen dat het weghalen van de postings is gedaan om te voorkomen dat de pers selectief uit de postings van Ahmed (lucky_luke) gaat zitten quoten. De algemene mening is dat de twee als helden zijn gestorven. Van het aanval verhaal van de Indiase politie wordt niets geloofd.

Bronnen: Eindhovens Dagblad , De Volkskrant en Maroc.nl

Zie ook Indiase minister twijfelt over Kashmir doden