'Amerika is de Taliban van de drugsbestrijding'

Drugs-deskundigen in Nederland zijn van mening dat cocaïne gedoogd en gereguleerd ons land binnen moet kunnen komen, zo bleek vanavond uit een uitzending van Nova.

Volgens P. Cohen, van de Universiteit van Amsterdam, zijn de 'war on drugs' een veel te kostbare strijd. En wellicht zelfs een verloren strijd. Nederland loopt, net als de rest van de wereld, aan de hand van Amerika volgens Cohen. Hij noemde Amerika zelfs De Taliban van de drugsbestrijding, vanwege hun fundamentele houding tegenover het drugsprobleem. "Ze willen niets van andere standpunten weten en gaan hun eigen gang, in Columbia vernietigen ze zelfs stukken oerwoud om de coca-verbouw te stoppen, maar het helpt nul komma nul".

Cohen is van mening dat Nederland net als met de soft-drugs het 'goede' voorbeeld zou moeten geven door ook een dergelijk beleid ten aanzien van cocaïne te voeren.

Ook A. Kalmthout van de universiteit van Brabant is van mening dat de strijd tegen drugs een hopeloze zaak is. Het geld en de celruimte die de drugsbestrijding kost kan veel beter aan de talloze zaken worden besteed waar de Nederlandse bevolking echt last van heeft. Nederland heeft volgens hem in Europees verband het laagste oplossingspercentage van misdrijven, dat zou omhoog moeten, in plaats van duizenden bolletjesslikkers op te pakken en op te sluiten.

In de hele wereld willen 180 miljoen mensen drugs gebruiken, in Europa is dat aantal 15 miljoen. Kalmthout is van mening dat je dit nooit, met wat voor strafrecht dan ook, tegen kan houden. Alleen al in Nederland zijn 30% van alle rechtszaken drugsgerelateerd.

In Amsterdam gebruikt 10% van het uitgaanspubliek rond de 25 jaar cocaïne, op latere leeftijd loopt dit percentage terug. Daarmee is volgens deskundigen aangetoont dat de drugs voor bepaalde mensen kennelijk bij een bepaalde levensfase horen.

De algemene mening van de drugsdeskundigen is dat voor iedere 'bolletjesslikker' die tegen de lamp loopt en daarna misschien wordt heengezonden, er tientallen staan die er gewoon doorglippen. Nog afgezien van de harddrugs die langs andere kanalen ons land in komen. Terwijl de Tweede Kamer zich druk maakt over de heenzendingen en Minister Korthals van Justitie al zijn politieke evenwichtsgevoel nodig heeft om overeind te blijven, dringt de vraag zich op of het opsluiten van al die bolletjesslikkers wel enig zinvol doel dient.

=

De uitzending van Nova wordt vannacht om 01:30 herhaald op Nederland 3.