Olympische sporter ernstig in opspraak

Bobsleeër Arend Glas kan wellicht de Olympische Spelen op zijn buik schrijven. De sporter is ernstig in opspraak geraakt door de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

In een boek van van die organisatie staat dat Glas in het verleden banden had met CP'86, een inmiddels verboden extreem-rechtse partij. De naam van Glas komt voor op de ledenlijst van CP'86 uit 1993. Nadat het bestuur in 1995 was veroordeeld wegens bevordering van rassenhaat en discriminatie werd de partij in '98 verboden. De CP'86 was een voortzetting van de CP (Centrum Partij) die Hans Janmaat had opgericht. Het betrof extremere leden die niet met Janmaat konden opschieten. Janmaat ging toen zelf verder met de CD (Centrum Democraten).

Kafka veronderstelt dat Glas al langer lid was van CP'86, gezien zijn lage lidmaatschapsnummer .

NOC*NSF onderzoekt of de informatie klopt en of dit gevolgen moet hebben voor de uitzending van Glas naar de Spelen in Salt Lake City.

Overigens is de antifascistische onderzoeksgroep Kafka zelf ook niet altijd even fris onder de oksels. Zo verstoorde Kafka op 24 september 2000 een interview met Vlaams-blok leider Filip de Winter in het politieke praat-programma Buitenhof van de VPRO op Nederland 3. Kafka leden drongen toen de studio binnen en maakten de uitzending onmogelijk. De Winter zelf werd met bruine smurrie besmeurd.