Noodtoestand in Griekenland

De Griekse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in Attica, het gebied waar ook de hoofdstad Athene ligt. De Atheense luchthaven is gesloten en het openbaar vervoer ligt stil. De regering heeft het leger te hulp geroepen.

Door het uitroepen van de noodtoestand komen snel middelen vrij om de sneeuwoverlast te bestrijden. De straten en de monumenten uit de Griekese oudheid, zoals de Akropolis, liggen onder een laag van bijna tien centimeter sneeuw. En de sneeuw bleef zaterdag vallen.

De sneeuw zorgt voor veel overlast, met name in het openbaar vervoer. Stadsbussen bleven steken en verscheidene metrostations van de metro zijn gesloten. Ook de nieuwe luchthaven van Athene is dicht. Op de snelweg tussen Athene en Thessaloniki zaten honderden automobilisten meer dan twintig uur vast. Ook veerdiensten lagen stil door een zware storm.

De Atheners lijken zich met de sneeuw nauwelijks raad te weten. Met bezems en tuinslangen gaan zij het te lijf en zij lijken verbaasd als vervolgens voor hun huis de weg spiegelglad wordt. Ziekenhuizen krijgen veel arm- of beenbreuken te behandelen.

Ook in Turkije sneeuwt het hevig. Het winterweer eiste tenminste vier levens.