Ergste dag verwacht van bosbranden

Graag een groot applaus voor Raptor2096 die ons via de newssubmit zijn zelf gefabriceerde verhaal liet weten:

Hoewel we eerder dachten dat de branden onder controle waren. Blijkt vandaag de ergste dag sinds 30 jaar te worden.

Vandaag worden temperaturen van zo'n 39 graden verwacht en windsnelheden tot 50km/u. Deze omstandigheden zorgen voor een ideale situatie voor plotselinge en niet te stoppen nieuwe branden. Er zijn al meldingen van branden op 25km afstand van het centrum van Sydney.

De brandweer verzoekt bewoners met een zwembad in de achtertuin gekleurde dekbedovertrekken uit de ramen te hangen om aan te geven dat daar bluswater gehaald kan worden. Ook worden regentonnen en in sommige gevallen zelfs septic tanks gebruikt om de brand te blussen. Momenteel vormt de hoeveelheid water beschikbaar geen probleem echter wel het gebrek aan waterdruk. De pijpleidingen kunnen de grote hoeveelheden water niet snelgenoeg doorvoeren om een krachtige straal te krijgen. Momenteel zijn er zo'n 15.000 brandweerlieden bezig de branden onder controle te krijgen.

De branden die de 23e begonnen zijn, zijn aangestoken door 3 jongens van 15 en 2 mannen van 20 die kunnen rekenen op een gevangenisstraf tot 14 jaar. Maar er bestaat een kans dat de straf nog toeneemt.

Inmiddels zijn 4.400 mensen geëvacueerd en zijn er zo'n 150 huizen verwoest in de brand. Verwacht wordt dat tienduizenden dieren zoals kangeroes, koala's en walibi's in de vlammen zijn omgekomen. Bijna 80% van het Royal national park is verwoest, wat na Yellowstone park (USA) het oudste national ter wereld is.

Verzekerings maatschappijen denken dat de kosten hoger zullen uitvallen dan de brand van 1994 die Aus $56miljoen (US $29m) gekost heeft. Waarin 185 huizen zijn verwoest en 4 mensen om het leven zijn gekomen.