Prijs nieuwbouw kan door akkoord omlaag

De huizenprijzen kunnen omlaag en de productie en kwaliteit van woningen omhoog. Gemeenten mogen geen onredelijk hoge grondprijzen meer vragen. Dat is vastgelegd in een overeenkomst die morgen wordt ondertekend door staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting), Neprom (vereniging projectontwikkelaars) en de Vereniging van nederlandse gemeenten (VNG).

Waar de grondkosten vroeger een vierde van de kosten voor een nieuwe woning bedroegen, lopen die nu vaak op tot de helft van de prijs. De grondprijs wordt opgejaagd doordat veel gemeenten een percentage vragen van de woningprijs, zegt J. Fokkema, directeur van Neprom. ,,Een extra dakkapel betekent extra inkomsten voor de gemeente en een hogere prijs voor de koper. Daardoor wordt kwaliteit erg duur.''

De overeenkomst moet een eind maken aan die praktijk, zegt Fokkema. Veel zal afhangen van de VNG, die de eigen achterban ervan moet overtuigen zich aan de regeling te houden. Mocht dat niet lukken, dan zal Remkes niet schromen om de lagere grondprijzen wettelijk af te dwingen.

Remkes vertelde tegen het Financieele Dagblad dat hij in gesprek is over de grondprijs met de VNG en Neprom. Zijn woordvoerder weigert daar verder op in te gaan. Fokkema wil wel praten. Hij is verbolgen dat Remkes het plan zo vroeg naar bracht: ,,Remkes trekt het plan nu naar zich toe, terwijl we samen met de VNG dat plan ontwikkelden -lang voordat Remkes zich ermee bemoeide''.

Remkes klapte ook uit de school over de plannen van de Task Force, die deze zomer in het leven werd geroepen om een eind te maken aan de stagnerende woningbouw. Volgens hem is de woningmarkt nu zo krap omdat ten onrechte uit is gegaan van een lage bevolkingsgroei en minder economische groei.

Die fout moet niet meer worden gemaakt, zegt de staatssecretaris. Volgens hem zal de Task Force er daarom voor pleiten om ruimer te plannen, waardoor een reserve kan worden opgebouwd. Een ambitieus plan, geeft Remkes toe: hij moet eerst een groot woningtekort wegwerken.