Arts onderzocht 'bijna dood ervaring'

De Arnhemse cardioloog W. van Lommel concludeert op grond van een onderzoek onder 344 mensen, waar hij sinds 1988 aan heeft gewerkt, dat er geen medische of fysiologische verklaring is te vinden voor de allesoverheersende levenservaring die sommige mensen meemaken in de periode dat zij klinisch dood zijn. Angst voor de dood of religie tijdens het leven spelen in die beleving geen rol.

Volgens van Lommel staat 'de bijna-doodervaring' wetenschappelijk vast, maar waarom blijft vooralsnog een mysterie. De arts stelt wel dat nu bewezen is dat het menselijk bewustzijn geen product van de hersenen is. "De hersenen zijn het ontvangstapparaat van het zelfstandige bewustzijn. Het is te vergelijken met een televisietoestel: er is altijd een uitzending, maar dat zie je alleen als je inschakelt. Zo is het bewustzijn er blijkbaar ook altijd".

Waar het bewustzijn zich in het lichaam bevindt is de kwestie waar de cardioloog nu naar zoekt. "Tijdens het leven sterven vele miljarden cellen af. Eigenlijk krijgen mensen tijdens hun leven fysiologisch gezien 50 keer een nieuw lichaam. Maar dat merkt niemand en iedereen blijft zoals hij is. Daar moet een verklaring voor zijn die mogelijk in dat bewustzijn ligt ", aldus Van Lommel.

De cardioloog gruwt echter van omschrijvingen als "er is leven na de dood", want bewijs daarvoor is er absoluut niet.

Volledige artikel staat hier.