FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 december 2001

Chaos rond Eurokits verwacht

Morgen is het zover: de gewone burger kan voor het eerst kennismaken met de nieuwe Europese munteenheid. Voor iedere burger vanaf 6 jaar en ouder is een Eurokit beschikbaar, die vanaf morgen verkrijgbaar zijn.

BaggettMan vertelt ons dat de Eurostress rondom de munten steeds verder toeneemt. De Nederlandsche Bank (DNB), verspreider van de munten, adviseert dan ook om de munten zo snel mogelijk af te halen.

"Als iedereen wacht tot de laatste dagen van december, is de kans inderdaad groot dat van hot naar her moet worden gerend om een set munten te bemachtigen", aldus B. Duyvestein van DNB.

De afhaalcoupons zijn geldig t/m 31 december.

Ophef over breeklichtjes

Medi@Watjzer meldde ons via de newssubmit dat er in Europa beroering is ontstaan rond ‘knicklights’ of 'breeklichtjes'. Deze kleine lichtgevende dobbertjes die veel worden gebruikt door nachtvissers, zijn ook erg populair bij discotheekbezoekers.

In Nederland zijn de fluorescerende dobbertjes al een hele tijd veelvuldig te zien in het nachtleven. Feestgangers stoppen de dingen in hun mond of bevestigen het aan een piercing. Dat kan heel leuk zijn, maar het is niet zonder risico: enkele Nederlandse jongeren zijn al in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een dergelijk staafje hadden ingeslikt. Ook in Spanje moesten al een aantal jongeren naar de spoedafdeling na het inslikken van zulke staafjes.

In de staafjes zitten 2 chemische stoffen die een fluorescerend licht uistralen als ze elkaar in contact komen. Vooral ouders en scholen zijn erg ongerust over de nieuwe staafjes. Het kapot bijten of erger nog, het inslikken ervan zorgt vaak voor hevige buikpijn. Deskundigen waarschuwen vooral voor XTC-gebruikers die zulke staafjes in de mond nemen. XTC gebruik heeft vaak klappertanden als vervelende bijwerking, waardoor de staafjes makkelijk kapot worden gebeten.

Arts onderzocht 'bijna dood ervaring'

De Arnhemse cardioloog W. van Lommel concludeert op grond van een onderzoek onder 344 mensen, waar hij sinds 1988 aan heeft gewerkt, dat er geen medische of fysiologische verklaring is te vinden voor de allesoverheersende levenservaring die sommige mensen meemaken in de periode dat zij klinisch dood zijn. Angst voor de dood of religie tijdens het leven spelen in die beleving geen rol.

Volgens van Lommel staat 'de bijna-doodervaring' wetenschappelijk vast, maar waarom blijft vooralsnog een mysterie. De arts stelt wel dat nu bewezen is dat het menselijk bewustzijn geen product van de hersenen is. "De hersenen zijn het ontvangstapparaat van het zelfstandige bewustzijn. Het is te vergelijken met een televisietoestel: er is altijd een uitzending, maar dat zie je alleen als je inschakelt. Zo is het bewustzijn er blijkbaar ook altijd".

Waar het bewustzijn zich in het lichaam bevindt is de kwestie waar de cardioloog nu naar zoekt. "Tijdens het leven sterven vele miljarden cellen af. Eigenlijk krijgen mensen tijdens hun leven fysiologisch gezien 50 keer een nieuw lichaam. Maar dat merkt niemand en iedereen blijft zoals hij is. Daar moet een verklaring voor zijn die mogelijk in dat bewustzijn ligt ", aldus Van Lommel.

De cardioloog gruwt echter van omschrijvingen als "er is leven na de dood", want bewijs daarvoor is er absoluut niet.

Volledige artikel staat hier.

Bin Laden noemt Holland op vrijgegeven video

De videoband, waarop het bewijs zou worden geleverd dat de Saudische terrorist Osama bin Laden verantwoordelijk is voor de aanslagen van 11 september, is vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Samen met de 40 minuten durende video is ook de Engelse vertaling vrijgegeven, waaraan een team van vertalers de afgelopen dagen heeft gewerkt.

Op de tape is onder meer te zien zijn hoe bin Laden zich vreugdevol uitlaat over het grote aantal slachtoffers dat de aanslagen hebben gekost. Ook zegt hij letterlijk: "We gingen ervan uit dat bij de aanslagen maar 3 of 4 verdiepingen van de WTC-gebouwen zouden instorten".

Holland

Osama bin Laden heeft het zelfs nog even over Nederland. De vertaling van het Pentagon:

(Bin Laden praat over de boodschap die de uitvoerders van de aanslagen de wereld hebben gegeven, die sterker is dan elke speech): "The speeches are understood by both Arabs and non-Arabs-even by Chinese. It is above all the media said. Some of them said that in Holland, at one of the centers, the number of people who accepted Islam during the days that followed the operations were more than the people who accepted Isam in the last eleven years"

Lord of the Rings-premieres veelal uitverkocht

De langverwachte premiëre van de verfilming van Tolkiens Lord Of The Rings is pas volgende week, maar nu al zijn veel voorstellingen compleet uitverkocht. Hiermee lijkt de film alle records (inclusief die van Harry Potter) te gaan verbreken.

Volgende week dinsdag en woensdag zijn in meer dan dertig steden extra nachtelijke voorstellingen gepland om aan de vraag te kunnen voldoen. De eerste voorstelling is in de nacht van dinsdag op woensdag: het begin van 19 december, de dag van de officiële wereldwijde premiëre. "De film mag wereldwijd vanaf 19 december worden vertoond en in Nederland is het nou eenmaal een paar uur eerder de 19e dan in Amerika. Het maakt nauwelijks uit, maar gevoelsmatig wil elke fan de film toch als allereerste zien," aldus een woordvoerder van een Groningse bioscoop.

Ook andere bioscopen, zoals die van Pathé in Rotterdam en Groningen, kunnen de vraag nauwelijks aan. "Er komen heel veel mensen op de film af die al tien jaar geen bioscoop meer van binnen hebben gezien", merkt Pathé-manager H. Unger.

Meer Lord of The Rings op FOK!

Verraden door reanimatieknop

Een 26-jarige dakloze die woensdag in een ziekenhuis in Utrecht was binnengeslopen, heeft zichzelf verraden door per ongeluk op een knop te drukken waardoor een reanimatiealarm afging.

Enkele seconden later stond de ruimte waarin hij zich bevond vol met verplegend personeel en doktoren.
Omdat de man geen reden kon aangeven wat hij in de ruimte deed werd hij door de beveiliging aangehouden en overgedragen aan de politie. De man bekende later dat hij op zoek was naar geld en waardevolle goederen.

Woordvoerder 3VO blijkt snelheidsmaniak

Madshark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woordvoerder Woudenberg van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO blijkt zelf een snelheidsduivel. In het programma van Peter R. de Vries op SBS6 is vanavond te zien hoe hij de maximumsnelheid met 72 km/u overschrijdt.

Snelheidscontroleurs werden tevens gesnapt op racen. Ook zij werden gevolgd door SBS-misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die er vanavond in zijn uitzending uitgebreid bij stil zal staan. Een greep uit de overtredingen die vanavond te zien zullen zijn: op de N203 bij Krommenie wordt, nadat tot twee keer toe een rood licht is genegeerd 103 km gereden in plaats van de voorgeschreven 70, korte tijd later wordt 120 km/u gemeten op een plek waar de limiet 100 is. Op de A2 bij Utrecht wordt een andere politiewagen geklokt met 124 in de '100 km zone', op de A15 wordt diezelfde maximumsnelheid met een royale 40 km overschreden.

Woudenberg voert als excuus aan dat hij merkte dat hij achtervolgd werd en daarom hard is gaan rijden. Hij voelde zich bedreigd.......

Uitzending: SBS 6 Peter R. de Vries vanavond 21.35 - 22.40

Geen CL-finale in 2003 voor R'dam

De Amsterdam ArenA en De Kuip in Rotterdam hebben de strijd om de organisatie van de Champions League-finale van 2003 verloren. De UEFA wees donderdag Old Trafford aan.

Old Trafford is het stadion van de Engelse topclub Manchester United, ook wel Theatre of Dreams genoemd met een capaciteit van 67.000 bezoekers. De eindstrijd van de huidige editie van de Champions League wordt gespeeld in Glasgow.

In 1998 wees de UEFA Amsterdam als plek voor de CL-finale tussen Juventus en Real Madrid aan. Rond die wedstrijd waren er toen grote problemen over het vervoer per vliegtuig van de suppporters naar Nederland. Het duel stond zelfs even op losse schroeven.

De finale van de UEFA Cup in 2003 gaat naar het Olimpico stadion Sevilla (Spanje). PSV en Vitesse hadden zich ook kandidaat gesteld. De Kuip heeft dit seizoen de UEFA Cupfinale.

Door pizza-trek tegen de lamp gelopen

Een wegens fraude al twee jaar gezochte Italiaanse zakenman is woensdag tegen de lamp gelopen omdat hij het niet kon laten een pizza te gaan eten..
Volgens de Italiaanse media was de man twee jaar geleden naar Kroatië gevlucht maar keerde even terug in Italië omdat hij zijn familie miste. Het bezoek aan de plaatselijke pizzeria werd hem fataal omdat er uitgerekend naast hem een politieagent zat die hem nog herkende en hem meteen arresteerde.
De 47-jarige zakenman moet een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten.

Gasleidingen dwars door vuurwerkopslag

De milieudienst Doetinchem en de plaatselijke brandweer hebben bij een vuurwerkinspectie een opslagplaats met 200 kilo vuurwerk ontdekt waar de gasleidingen dwars doorheen lopen. De fietsenzaak waar dit geconstateerd werd ligt in het centrum van Doetinchem en zou voor het eerst dit jaar vuurwerk verkopen.

Het vuurwerk had volgens de voorschriften in een brandwerende kluis moeten zijn opgeslagen.
Op last van de gemeente Doetinchem heeft de eigenaar het vuurwerk weggehaald en ondergebracht bij een bedrijfsvestiging in Wehl.
De man heeft geen boete gekregen, wel is hij zijn vergunning voor deze vestiging kwijt.

BVD houdt 'Kalifaatstaat' in de peiling

Nadat Duitsland gisteren de Turkse radicaal-islamitische groepering Hilfet Devleti heeft verboden, houdt de BVD de komende tijd de groepering, die in de volksmond bekend staat als 'Kalifaatstaat', scherp in de gaten.

De beweging streeft naar de vestiging van een islamitische staat in Turkije en uiteindelijk in de hele wereld. In Nederland heeft de groepering ongeveer tweehonderd leden, verspreid over drie centra Oss, Utrecht en Tilburg.

De Binnenlandse Veiligheids Dienst zal nauwlettend in de gaten houden of de Kalifaat-staat zijn activiteiten uit Duitsland nu verplaatst naar Nederland.
Er zou nu nog geen aanleiding zijn om de Kalifaatstaat in Nederland te verbieden.

Miljoenen kinderen in seks-industrie

Schokkende cijfers over kindermisbruik blijken uit een nieuw rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties: Wereldwijd zijn miljoenen kinderen het slachtoffer van commerciële seksuele exploitatie. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn armoede, discriminatie, georganiseerde misdaad, hebzucht en gewapende conflicten.

Miljoenen kinderen worden als vee verhandeld en als seksslaven misbruikt. Hetgeen een volstrekt ontoelaatbare schending van de rechten van het kind is. De exacte omvang van de sekshandel is onduidelijk, omdat deze zich afspeelt in de illegaliteit en omgeven is door schaamte en taboes.

één miljoen nieuwe kinderen per jaar in de sekshandel

Unicef schat dat er alleen al in India 400.000 tot 500.000 kindprostituees zijn. In Thailand zijn dat er 200.000, in Brazilië 100.000, in Oost- en Centraal Europa 175.000. In de Verenigde Staten wordt het aantal kindprostituees gechat op ongeveer 300.000. Jaarlijks worden in de hele wereld naar schatting één miljoen nieuwe kinderen geronseld voor de sekshandel.

De seksindustrie, waarin miljarden omgaan, is in sommige landen van grote economische betekenis. Zo maakt prostitutie in Thailand zo'n 10 tot 14% van het bruto nationaal product uit. Naar schatting 1/3 van de vrouwen in de sekshandel in Thailand is minderjarig.

Asielzoekers bij elkaar in nieuwbouwhuizen

BaggettMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een deel van nieuwe woonwijk In Winterswijk wordt momenteel speciaal voor asielzoekers gebouwd. In 80 rijtjeswoningen zullen de asielzoekers komen te wonen. Bij de woningen verschijnt een kantoortje, zodat begeleiding voor én toezicht op de asielzoekers dichtbij is. Het wordt een opvang die niet als zodanig aan de buitenkant herkenbaar is. Ook de gemeente Uden heeft dergelijke plannen voor opvang in een nieuwbouwwijk.

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) spreekt donderdag van een trend. Het orgaan wil meer geïntegreerde opvang in de samenleving. Na 10 jaar kunnen de huizen worden gerenoveerd om er gewone eengezinswoningen van te maken, en kunnen de gemeenten de woningen weer op de gewone woningmarkt zetten. De plannen komen overeen met de wens van veel gemeenten die liever wat meer toezicht en controle op de asielzoekers hebben.

Nederland telt ongeveer 84.000 asielzoekers, maar het COA verwacht dat dit aantal door de nieuwe Vreemdelingenwet afneemt. In 2005 zijn er nog maar 35.000 structurele en 5000 reserveplaatsen nodig, zo verwacht het COA.

VS arresteert twee Joodse terroristen

Syco had ons samen met KirmiziBeyaz en kommaar via de newssubmit het volgende te melden:

In Amerika zijn twee leden van de radicale joodse organisatie Jewish Defense League (JDL) gearresteerd. De twee zouden aanslagen hebben willen plegen tegen moslimdoelen.

De twee gearresteerden, JDL-voorzitter Irv Rubin (56) en zijn medewerker Earl Krugel (59), zouden de Koning-Fahd-Moskee bij Los Angeles, het kantoor van de moslimorganisatie MPAC, en het kantoor van het Congreslid Darrell Issa (die van Libanese komaf is) op hebben willen blazen.

Een informant van de FBI die bij de zaak betrokken was speelde de info door naar de politie. De explosieven waren al naar het huis van Krugel gebracht, toen het tweetal dinsdag werd gearresteerd. Tijdens de verhoren gaf het tweetal te kennen dat zij een 'signaal' wilden afgeven aan het adres van de Arabieren.

De JDL is in 1968 opgericht door de radicale rabbijn Meir Kahane, die in 1990 in New York is vermoord. Kahane was ook de oprichter van de Israëlische Kach-partij die ijverde voor de uitwijzing van alle Arabieren uit Israël en de bezette Palestijnse gebieden. De Kach-partij is door Israël verboden.

Zelfmoordkameel-dreiging in Afghanistan

Hector had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse soldaten zijn sinds 4 december extra op hun hoede. Volgens persbureau Reuters ontstond er vorige week ernstige onrust vanwege de verschijning van een kameel in een Amerikaans kamp in Afghanistan. Toen het beest midden in de nacht opeens op de nachtkijker van een van de mariniers verscheen, besloten de soldaten direct het vuur te openen.

De kameel werd niet teruggevonden, waarschijnlijk omdat de Amerikanen te lichte wapens gebruikte. Volgens de commandant van het kamp ontstond er paniek omdat Mujahedien tijdens de Russische bezetting 'kamikazekamelen' inzette. Deze beesten werden ombonden met explosieven en liepen ongestoord een vijandig kamp binnen, om dan opgeblazen te worden met een onstekingsmechanisme op afstand. De Amerikanen waren hiervoor gewaarschuwd.

Hijskraan valt om op serviceflat

In Driebergen is vanmorgen een hijskraan omgevallen op een serviceflat. Er vielen waarschijnlijk geen slachtoffers. Volgens een medewerkster van de serviceflat Beukenhorst was het appartement waar de kraan op viel, de enige dat niet werd bewoond.

De ongeveer 15 andere bewoners van de afdeling zijn geëvacueerd. de hijskraan was op de plek voor werkzaamheden aan het dak. Eerst viel een stalen bak van de kraan naar beneden, waardoor enkele balkons werden ontzet. Daarna viel de kraan op het dak. De omvang van de schade is nog onbekend. Ook de oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

Britney Spears uit de kleren tegen bont

Britney uit de kleren voor PETAPopdiva cq. tienersterretje Britney Spears gaat binnenkort uit de kleren voor een nobel doel. Britney zal binnenkort naakt te zien zijn op een poster van een anti-bont campagne van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

Onder het motto ‘ik ga nog liever naakt dan bont te dragen’ zal haar lichaam te zien zijn op een postercampagne van de dierenrechtenorganisatie die zich inzet in de strijd tegen het dragen van bont. Hiermee zet ze een campagne voort die al een tijdje door 'celebrities' wordt ingevuld.

Britney heeft ook toegezegd om namaak-lederen kleding te showen op de website Pleatheryourself.com. De website is eveneens een initiatief van PETA. De dierenbeschermers zijn reuzeblij dat Spears haar medewerking in de strijd tegen bont levert en schuiven haar naar voren als boegbeeld van een nieuwe generatie bont-haters.

Dit werd ons gemeld door Medi@Watjzer en Maverick-X via o.a de newssubmit.

Al-Qaeda kondigt aanvallen aan

Een zegsman van Bin Laden heeft aangekondigd dat Al-Qaeda aanvallen met biologische wapens op de VS heeft voorbereid.

Dit heeft Amerikaan John Walker Lindh gezegd. De man heeft meegevochten met de Taliban en is in gevangenschap genomen door Amerika.

Lindh zegt dat de aanvallen binnen enkele dagen worden gepleegd. Deze aanvallen zouden samenvallen met het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.

Hiermee zou fase II van Al-Qaeda's aanval tegen de VS ingaan. Fase III zou de vernietiging van het hele land moeten betekenen.

Amerikaanse functionarissen zetten vraagtekens bij deze beweringen omdat Lindh een betrekkelijk lage functie zou bekleden bij de Taliban.

Bin Laden mogelijk in Pakistan

Een belangrijke medewerker van Osama bin Laden heeft woensdag bekend gemaakt dat Bin Laden "tien dagen geleden" gevlucht is naar Pakistan. De Verenigde Staten nemen het bericht niet serieus.

Een Amerikaanse functionaris zei dat het verhaal over de vlucht naar Pakistan niet klopt. Leden van Bin Ladens netwerk al-Qaeda hebben dit bericht ook tegengesproken.

Volgens de zogenaamde rechterhand van Bin Laden, de Egyptenaar Al-Zawahiri, bevindt de terroristenleider zich nog steeds in Afghanistan. De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde dat de Amerikanen daar ook zeker van zijn. Doordat Bin Laden satelliettelefoon en een radio gebruikte hebben ze hem kunnen traceren in de buurt van Tora Bora. ABC zegt zich te baseren op een bron bij de geheime dienst.

De bombardementen door de Amerikanen op Tora Bora blijven doorgaan. Vannacht hebben er zeker vijf of zes zware explosies plaatsgevonden, aldus het Franse persbureau AFP.

Levenslang voor Belgische moordenaars

BaggettMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Hof in Brugge heeft in de woensdagnacht twee Belgische mannen tot levenslang veroordeeld. De rechter achtte hen schuldig aan drie roofmoorden in 3 verschillende landen, in 1996. Een van de roofmoorden van het duo was de moord op de 74-jarige Nederlandse homoseksueel Wouter Broerze. De veroordeelden, de 42-jarige R.D. en de 46-jarige P. E., hadden Broerze toendertijd bij het Centraal Station in Amsterdam opgepikt om bij Broerze thuis in Baarn tegen betaling seks met hem te hebben. Toen de twee moordenaars bij hem thuis arriveerden verstikten ze hem met een plastic zak, en gingen er daarna vandoor met 800 gulden.

De twee Belgen pleegden de eerste roofmoord op 7 februari. Het slachtoffer, de 52-jarige Leopold Wauters uit Blankenberge, werd dertien dagen later gevonden in een caravan op een camping. Het lijk was gewikkeld in een deken en vastgebonden met elektrische snoeren.

Later in het jaar leerden de mannen in Cambrils in Spanje de 50-jarige María Agudo Sánchez kennen. De vrouw bezat een appartement in Salou en ze overtuigden haar er van om hen de volmacht voor de verhuur te geven. Daarna besloten ze haar uit de weg te ruimen. Het slachtoffer werd in mei 1996 gevonden.

De drie slachtoffers zijn allen door verstikking om het leven gebracht.

De buit van de drie roofmoorden bestond uit twee auto's, elektronische apparaten, huisraad en een som geld. De openbare aanklager had levenslang geëist. Inmiddels zat één van de twee al 4 jaar vast, de ander 15 maanden.

Doden bij schietpartij in Indiaas parlement

Bij een schietpartij in het parlement van India vanmorgen zijn minstens 10 mensen om het leven gekomen. Vijf of zes gewapende terroristen drongen het gebouw in Delhi binnen. Het complex geldt als een van de best bewaakte in het land.

Kort na de aanslag verscheen premier Atal Behari Vajpayee op televisie om te verklaren dat hij en zijn ministers ongedeerd zijn.

Het motief voor de aanval is nogb niet bekend, maar de verdenking ligt bij seperatisten uit Kashmir. Over deze regio bestaat al jaren ruzie tussen India en Pakistan.

Google voegt Nederlandse kranten toe

Zoekmachine Google voegt nieuwsberichten van Nederlandse media toe aan zoekresultaten in het antwoordenlijstje.

De populaire zoekdienst heeft ruim dertig Nederlandse media opgenomen, waaronder de websites Nu.nl, Planet Internet en Compuserve, de dagbladen De Telegraaf, Parool, Veluws Dagblad, Volkskrant, AD, Rotterdams Dagblad, tv-zenders van RTL en NOS en allerlei Nederlandse weblogs. Daarnaast zijn vierduizend buitenlandse media toegevoegd.

Ajax 2 of Telstar in 1/2 finale Amstel-cup

Dat óf het tweede elftal van Ajax óf Stormvogels/Telstar de halve finale zal halen van de Amstel-cup staat vast na de gisteren gespeelde wedstrijden en de zojuist verichtte loting.

Ajax 2 won in de 1/8 ronde verrassend van FC Twente met 2-1 door een golden goal. Het eerste elftal van Ajax plaatste zich met veel moeite dankzij óók een golden goal tegen RBC. De Amsterdammers stonden in de tweede helft zelfs enige tijd met 1-3 achter. Ook PSV had een verlenging nodig om met 2-1 te kunnen winnen van RKC. Feyenoord won eenvoudig met 2-0 van Den Bosch.

De loting die rechtstreeks op SBS6 werd verricht gaf de volgende resultaten:

Kwartfinales Amstel-cup Dinsdag 29 en woensdag 30 januari 2002:

Ajax 2 - Stormvogels/Telstar
FC Utrecht - SC Heerenveen
Ajax - FC Groningen
PSV - Feyenoord

Ghana: Nederlander poept in drinkemmer

sjello007 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Ghanese hoofdstad Accra is een 38-jarige Nederlandse man gearresteerd omdat hij in een drinkwateremmer heeft gepoept. De man is werkzaam als opzichter bij de bouw van een hotel.

Hij verklaarde zelf dat hij last had van diarree en de emmer zorgvuldig had omgespoeld. Laboratoriumtesten wezen uit dat er in twintig emmers met drinkwater resten van ontlasting aanwezig waren. De Nederlander moet 17 december voor de rechtbank in Accra verschijnen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.