Ook veel Israëliërs opgepakt in VS

Bij de zoektoch naar de verdachten van de aanslagen van 11 september heeft de FBI ook veel Israëliërs opgepakt. In de VS werden zij langdurig opgesloten en ondervraagd over contacten met het terreurnetwerk Al-Qaeda van de Arabische terorristenleider Osama bin Laden.

Volgens de Israëlische media zijn er na 11 september honderden Israëliërs opgepakt door de FBI. De meesten, mischien zelfs allemaal, waren verdachten omdat ze illegaal in de VS werkten en tegen de strikte bepalingen van het toeristenvisum, geen werk zonder green card, in te gaan. Al tientallen jaren trekken duizenden jonge Israëliërs zich niets aan van deze bepaling. Werk was voor deze jongeren in de VS makkelijk te vinden bij Israëliërs die in het verhuiswezen, in de schoonmaak en elektronicawinkels legaal hun geld verdienen. De overschrijding van deze wet werd, voor 11 september, vooral in New York, gedoogd. Dat is nu, na 11 september, afgelopen.

Ondanks de nauwe banden die Israël en de VS onderhouden, tolereert de VS geen Israëliërs mee die de Amerikaanse wet overschrijden. Door de harde aanpak van de VS vragen Israëliërs in Israel zich af of de VS nog wel een vriend is.

Vandaag is een Israëlische veiligheidsadviseur zonder pardon de VS uitgezet. Dit meldde de Israëlische pers. Een Amerikaanse maatschappij had de adviseur uitgenodigd om raad te geven over de beveiliging van gebouwen van deze onderneming, ook tegen biologische wapens. In aantekeningen van de man werd het woord 'Antrax' vermeldt.
De Amerikaanse maatschappij slaagde erin om de FBI te overtuigen dat de adviseur geen terrorist was. Desondanks stond de FBI er op dat de man onmiddellijk werd uitgewezen op grond dat hij zijn toeristenvisum misbruikte voor zakelijke contacten.

Israëliërs die nog vast zitten worden vrijgelaten. De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, heeft gisteren aan Israël beloofd hier persoonlijk op toe te zien.