Fiets zonder ketting

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vieze broekspijpen na een eindje fietsen, een ketting die steeds van het tandwiel loopt, een rammelende kettingkast: als het aan Robert Pieters ligt, zijn deze ergernissen voor de fietser weldra voorbij. De fietsenhandelaar uit Velsen-Noord heeft namelijk een fiets ontwikkeld zonder ketting.

Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat door een trap op het pedaal het achterwiel in beweging komt. Tussen het tandwiel bij de trapas en dat van het achterwiel gaat dan een as draaien.

Het concept is niet helemaal nieuw. Ruim een eeuw geleden werd in Nederland al een zogeheten cardan-aangedreven fiets geïntroduceerd en ook in Azie' is een dergelijk voertuig ooit op de markt gebracht. De uitvinding stierf echter een zachte dood. ,,De balans tussen de tandwielen was niet met elkaar in evenwicht, zodat het materiaal vaak kapot ging'', legt Pieters uit.

In overleg met ingenieurs heeft de Velsen-Noorder een nieuw ontwerp van de kettingloze fiets gemaakt van licht materiaal. Volgens berekeningen trapt de bijzondere tweewieler lichter dan een normale fiets. De fietsenhandelaar heeft de vinding notarieel laten vastleggen. Een eerste met versnellingen uitgerust exemplaar staat al in zijn winkel aan de Staalstraat. Inmiddels wordt gewerkt aan een octrooi-aanvraag. Pieters verwacht dat de cardanfiets over een jaar geschikt is voor de handel.