Fruitthee slecht voor de tanden

Zowel qyuip als vleermuis wisten ons via de newssubmit te vertellen dat he drinken van smaakjesthee de tandarts niet zo blij zal maken. Thee met een smaakje, en dan vooral thee met een fruitsmaakje (zoals citroen, sinaasappel, framboos, zwarte bes) bevat een hoog zuurgehalte en dat tast het tandglazuur aan. Dat schrijven wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Dentistry.

Onderzoekers van het Dental Hospital van de Universiteit van Manchester plaatsten tanden die getrokken waren in bakjes met onder meer zwarte bessenthee, vanillethee, gewone thee of water. Na ze er een periode, die te vergelijken is met het drinken van dagelijks drie kopjes thee gedurende achttien jaar lang. werden de tanden onderzocht. De tanden in de fruitthee waren aanzienlijk aangetast.

Liefhebbers van fruitthee doen er verstandig aan direct na het drinken van een kopje vruchten- of fruitthee de mond te spoelen met (bij voorkeur zout) water. De onderzoekers raden tandenpoetsen na het drinken van de thee af: het door de thee zachter geworden glazuur zou door een poetsbeurt juist kunnen worden weggeschrobd.