Catalanen boos op Harry Potter

De betovering van tovenaarsleerling Harry Potter heeft zijn effect gemist op de Catalaanse nationalisten. Deze hebben opgeroepen tot een algehele boycot van de film 'Harry Potter en de Steen der Wijzen'. Ze zijn boos omdat de film niet in het catalaans ondertiteld zal worden.

Nationalistische inwoners van de Spaanse autonome regio Cataloni hebben ook de website van producent Warner Brothers bestookt met e-mailtjes. daarin schrijven zij over hun verontwaardiging over het ontbreken van de ondertitels.

Maar ook zonder de Catalaanse bioscoopgangers is de film nu al een succes. In de eerste drie dagen na de premire in de VS en Groot-Brittanni heeft het alle records gebroken. Het ventje wist zoveel mensen te lokken dat alleen in de VS al voor f 233 miljoen aan kaartjes werd verkocht. Volgens producent Warner Brothers Pictures legden Britse bioscoopbezoekers in de eerste drie dagen naar schatting 56,7 miljoen gulden neer.

De vorige recordhouder, Jurassic Park, bracht in 1997 in de eerste drie dagen 229 miljoen gulden in het laatje. In de VS is de film in 8200 filmzalen te zien.

Vanaf donderdag kunnen FOK!kers in Nederland de film gaan zien.