Wereldrecord domino

HappyFun, Qlo0n en Michael Wensing hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

We hebben weer het wereldrecord 'dominosteentjes laten omvallen' in handen. In het Mecc in Maastricht vielen vrijdagavond 3.540.562 steentjes om. De oude topprestatie werd op 31 december vorig jaar in Peking met 3.407.535 steentjes geleverd door een internationaal team bestaande uit Chinezen, Japanners en Zuid-Koreanen.

Van de acht pogingen die sinds 27 december 1986 zijn verricht, hadden er zes in Nederland plaats. Bij die eerste keer, in Lisse, vielen 755.836 steentjes. Twee keer nam de dominorage bezit van het buitenland, beide malen in Peking.

De spanning was groot, gisteravond. Verschillende projecten mislukten, waardoor na 80 minuten het aantal overeind gebleven stenen gedeeltelijk met de hand moest worden geteld om het juiste totaal te kunnen vaststellen. Uiteindelijk bleken er 133.027 stenen meer omgevallen te zijn dan op oudejaarsdag 2000 in Peking. Van de 3.750.000 stenen weigerden er 209.438 om te vallen. In projecten als het Romeinse Coloseum en het Afrikaanse masker ging het nodige op technisch gebied mis.

Organisator Robin Paul Weijers, die zichzelf intussen tot Mister Domino heeft gekroond, had tot het laatste moment dan ook gerede twijfels over het welslagen van de missie. "Een trillende finale", zei hij. "Het zal net wel of net niet worden." Het werd het eerste, reden voor Weijers en alle andere aanwezigen om zich, na de officiële bekendmaking, volop in het feestgedruis te storten.