Overeenkomst medicijnoctrooien op WTO-top

Jojogirl en Slashdotter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de wereldhandelsconferentie in Qatar is overeenstemming bereikt over medicijnoctrooien. Ontwikkelingslanden kunnen nu binnenkort goedkoop aan medicijnen komen. Door dit akkoord kunnen arme landen met name aids-remmers en pillen tegen malaria tegen veel lagere prijzen aanschaffen. De 142 landen van de WTO hebben daar een principeovereenkomst over gesloten.

Medicijnoctrooien en het WTO-verdrag voor patentbescherming, 'Trips', is een van de belangrijkste onderwerpen op de WTO-top. De top is in tegenstelling tot 'The Battle of Seattle' zonder rellen is verlopen, dit is vooral te danken aan het feit dat het verkrijgen van een visum voor het oliestaatje Qatar zeer moeilijk is.

De Amerikaanse regering, gesteund door Canada en Zwitserland, heeft altijd gezegd het Trips-verdrag voldoende flexibel te vinden, maar sinds de antrax-aanvallen voelen de VS echter ook de nadelen van de patenten op medicijnen. Plots doen zij samen met Canada verwoede pogingen om het Bayer-patent op miltvuur-medicijnen te omzeilen. Beide landen vonden dat dit los staat van het Trips-verdrag.