Politieke peiling: LN wint weer, GL zakt verder

Leefbaar Nederland is wederom de grote winnaar in de peiling van de politieke voorkeur van de Nederlandse bevolking geworden, die afgelopen week werd uitgevoerd door bureau Interview. De partij heeft nu geen zetels in de Kamer, maar zou er 8 krijgen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. In de peiling van vorige week stond LN nog op 6.

De regeringspartijen blijven in de peilingen redelijk stabiel tov van de vorige Tweede Kamer verkiezingen. De Partij van de Arbeid zakt in de peilingen twee zetels: van 45 naar 43. De VVD groeit van 38 naar 39 zetels. En D66 zou zeven zetels krijgen; de helft minder dan in de vorige peilingen. Het CDA levert één zetel in en komt op 28.

Groen Links blijft verliezen. Vorige week kon de partij nog op 11 zetels rekenen, nu één minder: 10. Dat is tevens één minder dan het aantal dat de partij nu in de Tweede Kamer heeft. Bij de start van de peilingen door bureau Interview, in 1999, haalde Groen Links 18 zetels. Sinsdien is dat aantal steeds een beetje gedaald.
De daling van GroenLinks lijkt ten goede te komen aan de Socialistische Partij. De SP die nu 5 Kamerzetels bezit, kan in de peiling op 6 zetels rekenen.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.