Elite-eenheid VS kreeg zware klappen

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twaalf man van de Amerikaanse elite-eenheid Delta Force zijn op 20 oktober gewond geraakt tijdens een confrontatie met troepen van de Afghaanse machthebbers, de Taliban.

De leden van de geheime eenheid kwamen in Kandahar uit een woning die soms wordt gebruikt door Talibanleider mullah Mohammed Omar.

Voorzitter Richard Myers van de chefs van staf van de Amerikaanse strijdkrachten heeft steeds gezegd dat het verzet tegen de twee Amerikaanse commandoacties licht was. Hersh zegt dat dat zeker bij een van de twee acties niet klopte.

"Het was net een hinderlaag", zei een hoge officier tegen Hersh. De Delta Force-eenheid werd volgens hem verrast door de hevige aanval van de Taliban. Die schoten met lichte wapens en ze vuurden granaten af. "De Taliban waren in het voordeel", vertelde de officier. Volgens hem waren drie van de twaalf gewonde commando's er slecht aan toe.

Hersh, die als eerste meldde dat de VS met raketten bewapende onbemande verkenningsvliegtuigen inzetten boven Afghanistan, schrijft verder dat een aantal hoge legerofficieren woedend was dat het Pentagon opnamen heeft laten zien van de door de commando-eenheid Army Rangers werd uitgevoerd. De beelden waren met een infraroodcamera gemaakt tijdens de nachtelijke actie. De beelden hadden nooit vertoond mogen worden, vinden zij.

De Delta Force is een mysterieuze eenheid, waarvan Washington het bestaan nooit heeft bevestigd. De militairen beschikken over talrijke wapens en technisch hoogwaardige uitrusting, vooral communicatieapparatuur.

De infanterie-eenheid van de Rangers is gespecialiseerd in nachtelijke gevechten. De 7500 manschappen zijn speciaal getraind voor de strijd in onherbergzame gebieden.