Harry Potter zondag in première

In Londen is zondag de wereldpremière van de eerste film over tovenaarsleerling Harry Potter. De film is gebaseerd op een boek van de bekende kinderboekenserie van J.K. Rowling. De steen der Wijzen draait vanaf 22 november in de Nederlandse bioscopen.

De spanning stijgt in Londen en niet alleen onder kinderen, want ook veel ouderen willen de film graag zien. Desalniettemin verwacht de organisator van de film dat zich zondag honderden kinderen voor het theater op Leicester Square zullen verzamelen om de eerste beelden van de film op te kunnen vangen, meldt de BBC.

Ook al moet De steen der Wijzen nog gaan draaien, de rolprent heeft nu al 3,5 miljoen gulden opgebracht. In de voorverkoop werden al 200.000 kaartjes verkocht. Verwacht wordt dat De steen der Wijzen een van de meeste populaire kinderfilms aller tijden gaat worden.

In de film zal de nieuwe jonge ster Daniel Radcliffe optreden als de bebrilde tovenaar-in-opleiding Harry Potter. De schooljongen komt er op zijn elfde jaar achter dat hij over magische krachten beschikt. Hij gaat daarom naar een school waar kinderen worden opgeleid tot tovenaar. Verder spelen ook de komiek John Cleese en Dame Maggie Smith mee.

Schrijfster Rowling heeft inmiddels vier boeken over de avonturen van Harry Potter gemaakt; ze werden een fenomeen over de hele wereld. In totaal zijn 110 miljoen Potterboeken verkocht.