Zwitserland zet treinen in

Personenauto's en bestelbusjes kunnen vanaf vrijdag per trein door de Gotthardpas. Om de opstoppingen op te lossen die na het ongeluk in de Gotthardtunnel zijn ontstaan, worden de wagens op treinen gezet die door de spoortunnel onder de gelijknamige pas rijden.

De Zwitserse spoorwegen beginnen vrijdag al met de beperkte verbindingsdienst. Ondertussen zal de 15 kilometer lange spoortunnel worden gemoderniseerd. Over een afstand van 4 kilometer is de spoorweg nu nog eenbaans. De tunnel wordt de komende dagen verbreed, zodat er over de hele lengte spoorverkeer in twee richtingen mogelijk wordt. Hierdoor wordt de capaciteit van de Gotthardspoortunnel vergroot van circa tien naar 28 treinen per uur. Op elke speciale trein zijn circa zeventig plaatsen voor auto's en busjes.

Intussen heeft de brandweer die de bluswerkzaamheden in de Gotthardtunnel uitvoert, in de nacht van donderdag op vrijdag het sein brandmeester gegeven. Er zijn tot nu toe elf doden geborgen, ruim honderd mensen worden nog vermist. In de tunnel, dichtbij de plek waar het ongeluk plaatsvond, staan nog circa honderd auto's die nog niet zijn onderzocht. Het is niet bekend hoeveel doden zich daarin mogelijk nog bevinden.

Voordat er verder aan de berging kan worden gewerkt, moet het plafond van de tunnel, dat door de brand gedeeltelijk is ingestort, worden gestabiliseerd. Dat zal naar verwachting zeker tot vrijdagmiddag duren.