Sterrenmix kruidenthee maakt mensen ziek

Michael Wensing had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal mensen in Nederland is 'ernstig ziek' geworden na het drinken van Sterrenmix, een kruidenmelange voor thee. Dat heeft de producent van het betreffende merk maandagavond bekendgemaakt.

Volgens de Keuringsdienst van Waren zijn uit het hele land meldingen van zieke consumenten binnengekomen. Tenminste tien mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De verpakte Sterrenmix van Hetger Natuurlijk in Westervoort wordt verkocht in Gezond & Wel winkels en in reformwinkels in heel Nederland.

Overlijden

De vergiftigingsverschijnselen zijn volgens een woordvoerder van de Keuringsdienst zo ernstig, dat mensen met een zwak gestel zouden kunnen overlijden. In elk geval moeten consumenten van de thee overgeven, daalt hun hartslag, en in sommige gevallen vallen mensen flauw of krijgen zij last van hallucinaties, aldus de Keuringsdienst. De dienst sloeg alarm nadat duidelijk was geworden dat de ziektemeldingen van de ziekenhuizen sterke overeenkomsten vertoonden.

Analyse

Het bedrijf zegt nog geen idee te hebben wat er mis is met de kruidenthee. De thee ligt momenteel in het laboratorium van de Keuringsdienst, maar de analyse kan nog dagen op zich laten wachten. Sterrenmix bestaat uit diverse, soms tientallen kruiden die zeer fijn zijn vermalen. Het product is na overleg met de Keuringsdienst van Waren uit de handel genomen.

Dinsdag en woensdag plaatst het bedrijf terugroepadvertenties. Consumenten die de Sterrenmix thuis hebben, wordt aangeraden de thee terug te brengen naar de winkel.