Belgische uitgever VUM schrapt 20% banen

De Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), uitgever van onder meer kwaliteitskrant De Standaard, gaat 20 procent van de banen schrappen. Ruim negentig journalisten verliezen hun arbeidsplaats. In totaal verdwijnen 228 banen. De uitgever gaat zijn populaire dagbladen Het Nieuwsblad en Het Volk grotendeels samenvoegen, onder meer door de vorming van een redactie.

De VUM kampt evenals diverse Nederlandse dagbladuitgevers al langer met een daling van oplages en advertentie-inkomsten en een hogere papierprijs. Binnen het concern werden vorig jaar al enkele kleine bezuinigingsronden doorgevoerd, die echter niet gepaard gingen met grote verliezen van arbeidsplaatsen.

De eerste helft van dit jaar leed de uitgever een verlies van 180 miljoen frank, een kleine 10 miljoen gulden. Over het hele jaar dreigt een verlies van 360 miljoen frank (18 miljoen gulden), aldus VUM-topman Van Croonenborch. De onderneming, die bijna volledig afhankelijk is van haar dagbladactiviteiten, wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden, onder meer door maximaal gebruik te maken van vervroegde pensionering.

De VUM wil op langere termijn met haar vier titels (Standaard, Volk, Nieuwsblad en diens kopblad De Gentenaar) 40 procent van de lezers- en 43,5 procent van de advertentiemarkt bereiken. De andere grote Vlaamse dagbladuitgever Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen) boekt momenteel nog wel winst en zag zijn bereik onder lezers recentelijk licht toenemen.