Pakistan heropent grenzen

Pakistan heeft dinsdag de grens in het zuidwesten van het land geopend voor duizenden Afghaanse vluchtelingen die vrezen voor Amerikaanse aanslagen tegen het Taliban-regime. Het gaat om de grensovergang bij Chaman.

De grens was sinds vorige week gesloten voor Afghanen zonder geldige visa omdat Pakistan vreesde overspoeld te worden door stromen nieuwe vluchtelingen. Het land beidt momenteel al onderdak aan ongeveer twee miljoen Afghanen die hun land al eerder ontvlucht zijn wegens de aanhoudende droogte en het gebrek aan voedsel.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde maandag al dat er een mondeling akkoord was over het openstellen van de Pakistaanse grens. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel vluchtelingen worden toegelaten.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Ruud Lubbers, zei te vrezen voor een 'disproportionele' aanval door de VS. Daardoor zou de ellende waarin de Afghaanse bevolking leeft alleen maar erger worden. Volgens de internationale humanitaire organisatie worden drie miljoen Afghanen door de hongersdood bedreigd.

Een hoge delegatie van de Europese Unie is dinsdag aangekomen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De afvaardiging probeert een manier te vinden waarop Pakistan kan worden beloond voor zijn toezegging mee te doen aan de internationale strijd tegen terrorisme.