FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 september 2001

Brandsteder krijgt aanrijding onder invloed

Tijgerbolletje, Stinger Ventura en moow hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tv-presentator Ron Brandsteder is in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden nadat hij in Amsterdam onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt. Brandsteder reed na de botsing door naar zijn huis in Breukelen en kon daar, volgens een persbericht van de plaatselijke politie, na verzet te hebben geboden 'in de boeien worden geslagen'.

De politie weigert te bevestigen dat het over de RTL4-ster gaat, maar rept in het bericht telkens over een 51-jarige inwoner van Breukelen die bij een woning aan het Zandpad is aangehouden. Die gegevens stemmen overeen met de personalia van Brandsteder.

Tv-producent Endemol, waarvoor Brandsteder werkt, wil alleen kwijt dat hij maandag "contact" heeft gehad met de politie. Inmiddels is hij op vrije voeten en de presentator gaf aan "geschrokken" te zijn van hetgeen er is gebeurd. "Wij wachten het politieonderzoek af en doen geen verdere mededelingen", aldus Endemol dinsdag.

Kindermoordenaar Michel S. overleden

Kindermoordenaar Michel Stockx is dinsdag in het brandwondencentrum in Beverwijk bezweken aan de verwondingen die hij op 18 september had opgelopen bij een ongeval met terpetine en kortsluiting in de gevangenis in Scheveningen. Hij liep daardoor zware brandwonden op. Dat heeft het ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt aan de vader van de vermoordde Jessica Laven.

De 50-jarige Assenaar (ex vrachtwagenchaffeur) is onder meer veroordeeld voor de moord op Jessica Laven en twee Duitse jongens van 9 en 13 jaar. Stockx werd in november 1992 hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en tbs. Het Hof in Amsterdam achtte hem destijds schuldig aan pedoseksuele delicten met dodelijke afloop. Ook België deed onderzoek naar de man maar kon geen sluitende bewijzen vinden.

Stockx kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij net als Ferdi E. ook een kapitaal aan AOW zou ontvangen tijdens zijn detentie.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. Uit de eerste bevindingen is gebleken dat er geen sprake is van enig misdrijf of van verwijtbaar gedrag van anderen. Ook de arbeidsinspectie heeft de zaak in onderzoek.

Verband kinderlijkjes onderzocht

De politie in Gelderland onderzoekt of de romp van een jongetje dat vrijdag in rivier de Theems in Londen is aangetroffen verband heeft met de stoffelijke resten van het meisje dat eind augustus op Strand Nulde bij Putten is gevonden. Dit bevestigt een politiewoordvoerder.

Net als in Putten was het kind in Londen ongeveer zes jaar oud en ontbraken armen, benen en hoofd. Zowel in Londen als in Putten lag het stoffelijk overschot waarschijnlijk al enkele dagen in het water. Het jongetje had een donkere huidskleur.

Volgens de Gelderse politie zijn er genoeg overeenkomsten om details van beide zaken uit te wisselen. Nederlandse rechercheurs vertrekken nog deze week naar Londen. Aan het einde van de week hoopt de politie meer zekerheid te hebben of beide kinderen wellicht door dezelfde dader zijn omgebracht.

Het rompje dat gevonden is in Putten, was van een meisje tussen de vijf en zeven jaar oud. Haar hoofd werd enkele dagen later bij Hoek van Holland gevonden. Volgens de politiewoordvoerder vordert het onderzoek in Putten langzaam omdat de identiteit van het meisje in Putten niet kan worden vastgesteld. Het vergelijken van vermissingsdossiers uit andere Europese landen heeft niets opgeleverd.

Kleine terreur Moskeeën: Alleen in Nederland

Nergens in Europa zijn moslims na de aanslagen in de VS zo de dupe geworden van 'klein terreur' als in Nederland. Bijna dagelijks worden hier moskeeën beklad of in brand gestoken. 'Dat tolerantie zo snel heeft plaatsgemaakt voor islamfobie maakt de mensen extra bang', aldus A. Majid, voorzitter van het Algemeen Fonds voor Moslim Instellingen.

Afgelopen weekeinde was het weer raak in Apeldoorn, Den Haag, Gorinchem, Heerlen, Rijssen, Uden, Venlo en Vlissingen. Eerder waren andere moskeeën doelwit, evenals een islamitische basisschool in Nijmegen. Dit weekeinde werd een islamitische basisschool in Maastricht meermaals telefonisch bedreigd. Daarentegen bleef het elders in Europa rustig. In Duitsland, Frankrijk en Spanje, waar ook veel moslims wonen, is het na de aanval op Amerika niet tot geweld en vernielingen gekomen.

In Groot-Brittannië liepen vlak na de aanslagen de spanningen even op in Londen, Manchester, Glasgow en Belfast. Maar na een oproep tot kalmte van premier Blair keerde vorige week de rust weer terug.

''uitgedaagd''

In Nederland heeft een soortgelijke oproep van premier Kok en de belofte van minister Van Boxtel (Grotesteden- en Integratie beleid) geweld tegen moslims aan te pakken vooralsnog geen effect gehad. Integendeel, Van Boxtels 'oorlogsverklaring aan de kleine terreur' is juist onverstandig geweest, meent Majid. 'Hierdoor voelen mensen zich geroepen de minister uit te dagen.'

Volgens Majid, die bijna een dagtaak heeft gekregen aan het geven van veiligheidsadviezen aan moskeeën, dreigt de situatie in Nederland kritiek te worden. 'We moeten snel de rust laten terugkeren. Als dit zo doorgaat zijn, als de oorlog straks begint, de problemen niet te overzien.'

permanente bewaking

Steeds meer moskeegangers besluiten hun gebedshuis permanent te bewaken. Ook in Gorinchem waar dit weekeinde een molotovcocktail de hele benedenverdieping en ook de daarboven gelegen gebedsruimte van de moskee vernielde. Volgens K. Yildiz overweegt het bestuur van de moskee zelfs beveiligingscamera's te plaatsen.

Verstandig, meent A. Menebhi. 'Je moet er niet aan denken dat iemand in de moskee in slaap valt en er dan wat gebeurt.' Menebhi, voorzitter van de Marokkaanse organisatie Emcemo, trok dit weekeinde aan de bel. Hij stuurde een brief aan burgemeester Cohen van Amsterdam waarin hij smeekte om politiebewaking voor moskeeën.

respect afdwingen

'De politie moet wat doen aan de angstgevoelens onder de mensen. Ze moeten niet alleen preventief optreden tegen terrorisme maar ook tegen extremisme', aldus Menebhi.

Majid is het met hem eens. 'Als bepaalde Nederlanders geen respect kunnen opbrengen voor moslims, dan moet je dat respect afdwingen.'

Volgens hem zijn veel moslims ten einde raad. 'Ooit kwamen zij naar Nederland op de vlucht voor repressie. In Nederland dachten ze in alle rust te kunnen leven. Die droom wordt nu wreed verstoord.' Hoever de angst gaat blijkt vooral bij oudere moslims, zegt Majid. 'Een groot aantal heeft al verklaard bij een eventuele oorlog te vluchten en terug te keren naar hun vaderland.'

Machinist (96) duikt op met "spooktrein"

Een 96-jarige Poolse treinmachinist die ruim zeventig jaar geleden plotseling met trein en al verdween, is al even plotseling weer opgedoken... en eist zijn oude traject weer op!

Lozna Bonek, hoofd van de Poolse Spoorwegen kreeg onlangs met een wel heel vreemd voorval te maken. Een trein die in 1931 spoorloos verween kwam doodleuk op station Gdanks-West binnenrijden, bestuurd door de oorspronkelijke machinist!

Lozna Bonek: "We dachten eerst dat we met een hobbyist te maken hadden die met een oude locomotief per ongeluk op het reguliere spoor terecht was gekomen. Maar van dat type locomotief zijn er al lang geen rijdende exemplaren meer bekend. De man was ook zo overtuigend in zijn rol als machinist dat we het nummer op de locomotief hebben nagetrokken. Toen bleek dat het om een trein ging die zo'n zeventig jaar gelden op zeer mysterieuze wijze verdwenen is."

A'dam: 3 arrestaties steekpartij meisjes

De politie heeft drie meisjes aangehouden van 17 tot 19 jaar oud, die maandagochtend betrokken waren bij een steekpartij op een schoolplein aan de Waddenweg in Noord. Ze hadden een 18-jarige medescholiere in haar hoofd gestoken.

De vier meisjes kregen ruzie, waarbij een van hen een mes trok en op een ander instak. Een onbekende voorbijganger haalde de vechtende meisjes uit elkaar. Het slachtoffer meldde zich bij het politiebureau. De politie wist de drie verdachten later aan te houden.

Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

Moslimleiders Indonesië dreigen met jihad

De hoogste geestelijk leiders van Indonesië hebben dinsdag gedreigd met een jihad (heilige oorlog) als de Verenigde Staten Afghanistan aanvallen. Het comité van oelema's, de geestelijk leiders van het land, heeft de Indonesische regering verder gevraagd de VS geen politieke of morele steun aan te bieden.

Het comité roept alle moslims in de wereld op zich te verenigen en hun krachten te bundelen om "uit naam van Allah te strijden" in geval van een aanval tegen Afghanistan "en de islamitische wereld".

Secretaris-generaal Dien Syamsuddin van het comité noemde op een persconferentie de aanslagen in de VS een "criminele daad" en betuigde de slachtoffers en hun nabestaanden zijn medeleven. Wel riep hij de Indonesische regering op "de Amerikaanse armada" of militaire vliegtuigen niet tot het land toe te laten.

Een extremistische moslimjongerengroep in Indonesië heeft dinsdag gezegd dat ruim tweehonderd van haar leden bereid zijn mee te doen in een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten in Afghanistan. De Islamitische Jeugdbeweging (GPI) zegt enkele duizenden leden te hebben. De beweging claimt banden te hebben de de Taliban, maar wilde daar geen details over geven. De groepering heeft een officiële inschrijving georganiseerd waar leden zich kunnen aanmelden om te vechten in Afghanistan.

Terrorisme: R'damse haven belangrijk doelwit

De Rotterdamse haven is voor terroristen momenteel een van de belangrijkste doelwitten in Europa. "De haven vormt een potentieel heel voornaam doel voor terroristische aanslagen", zegt terrorismeonderzoekster M. van Leeuwen van het Instituut Clingendael, het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen. De deskundige reageert daarmee op waarschuwingen vanuit de Verenigde Staten dat terreurgroepen ook buiten Amerika aanslagen hebben gepland.

De Rotterdamse haven is volgens Van Leeuwen in verschillende opzichten zeer interessant voor terroristen. Het lamleggen van de grootste haven in de wereld zal volgens haar niet alleen de gehele Westerse economie in de war sturen maar ook de mondiale infrastructuur ernstig ontregelen.

De haven in Rotterdam is volgens Van Leeuwen, die zich naar eigen zeggen als onderzoeker probeert te verplaatsen in de schoenen van een terrorist, ook aantrekkelijk wegens de petrochemische industrie. Bij eventuele militaire acties van Amerika en zijn bondgenoten tegen de verantwoordelijken van de aanslagen in de VS, is brandstof onmisbaar. In een deel van de mondiale brandstofbehoefte wordt voorzien vanuit of via Rotterdam.

Nederland grootbetaler aan de EU

Nederland is zowel absoluut als relatief gezien de op twee na grootste nettobetaler aan de Europese Unie. De afdrachten aan 'Brussel' minus de inkomsten uit subsidies betekenen per saldo een kostenpost van 1,74 miljard euro (f 3,83 miljard).

Dit bedrag staat voor 0,44 procent van het bruto nationaal product (BNP). Alleen de Zweden en de Duitsers stonden vorig jaar een groter deel van hun inkomsten af aan de EU, zo blijkt uit dinsdag vrijgegeven cijfers van de Europese Commissie. Zweden betaalt 0,5 procent van zijn BNP en Duitsland 0,47 procent.

Vier nieuwe bewoners in Spanje?

De bewoners berekenen nog eens, dat er 8 bijkomen en 4 afvallen in de komende 4 weken. Pascal zegt nog maar eens, dat ie er van zal balen, als ie naar huis moet.

Hij weet te vertellen dat ze er in Spanje ook nog eens 4 man erbij krijgen. Iedere week één. Dat wil zeggen dat niemand in Spanje er zeker van is dat ze naar Almere verhuizen, want er zijn er dan 12 kandidaten voor 8 plaatsen.

Drank maakt weer slachtoffer in het huis

Naast Kelly met haar gescheurde enkelband, is nu ook Gert-Jan gewond geraakt. Gert-Jan had gisteren redelijk veel gedronken en zag alles niet even helder meer.
Tijdens het houthakken kwam er een blok hout tegen zijn kin waardoor hij een flinke snee en een verbrijzelde kies heeft opgelopen. Big-Brother heeft een tandarts beloofd.

Gisteren werd de kin gehecht en vandaag werd Gert-Jan aka Bauer behandeld door een tandarts die de tand aan elkaar heeft gelijmd.

In BB3 zorgt de drank voor de zoveelste keer voor een slachtoffer. Drank maakt meer kapot dan je lief is!

Hondenjacht in Bangkok

The-Reaper meldde ons het volgende via de newssubmit:
Nadat een hondsdolle straathond zondag binnen drie uur zeker 52 mensen had gebeten, waaierden gemeentewerkers dinsdag uit over de Thaise hoofdstad Bangkok om loslopende honden te vangen.

De hondenvangers richtten hun aandacht met name op markten en boeddhistische tempels, waar veel zwerfhonden te vinden zijn. Hondsdolle honden worden afgemaakt. De gezonde exemplaren worden gesteriliseerd en ondergebracht in een asiel in afwachting van een nieuwe baas of worden uiteindelijk weer vrijgelaten.

De dolle aanvaller is gevangen door stadswachten die hem hebben doodgeslagen.

Vorig jaar zijn er in Thailand vijftig mensen gestorven aan rabiës, terwijl de ziekte volgens het ministerie van volksgezondheid dit jaar reeds 29 slachtoffers heeft geëist

Kettingbotsing op de A58

Op de zuidbaan van de A58 (Vlissingen-Bergen op Zoom) vlak voor de Vlaketunnel in Zuid-Beveland zijn vanochtend ongeveer dertig auto's betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Een persoon raakte zwaargewond.

Daarnaast liepen volgens de politie ongeveer tien mensen schaafwonden op, en klaagden zo'n vijf personen over nekpijn.

De kettingbotsing is vermoedelijk ontstaan door de mist. Het zat ter plaatse dinsdagochtend potdicht, aldus een politiewoordvoerster. Het aantal gewonden valt volgens haar, gezien de omvang van de kettingbotsing, erg mee. Een aantal auto's zit flink in elkaar.

* Update *
De A58 is tot het middaguur afgesloten geweest van knooppunt Vierwegen bij Goes tot Zanddijk bij Kruiningen. Het verkeer werd omgeleid. Er ontstond een flinke file op de A58, die zich na het openstellen van de weg volgens de politiewoordvoerster begon op te lossen.

MuddyMagical nog bedankt voor de submit.

Benzine goedkoper

Benzine wordt 3 cent goedkoper. Een liter euro ongelood kost vanaf dinsdag f 2,51 en super plus kost aan de pomp f 2,61. Diesel blijft gelijk in prijs op f 1,858.

Volgens marktleider Shell hangen de prijzen van brandstof samen met productnoteringen op internationale markten. De scherpe daling van de olieprijs naar het laagste niveau sinds anderhalf jaar, heeft vooralsnog geen invloed op de benzineprijs. Dat geldt volgens Shell wel als de prijs van ruwe olie trendmatig wijzigt.

"Trendmatige wijzigingen van de ruwe-olieprijzen hebben invloed op de productnotering, maar er zijn meer factoren die deze notering bepalen. Er is geen één-op-één relatie tussen beide grootheden. Veel belangrijker is de wereldwijde vraag en aanbod naar het product", verklaart Shell op zijn internetsite.

Film Review: Jalla! Jalla!

Jalla! Jalla! is de debuutfilm van de drieentwintigjarige Libanees Josef Fares. In 1987 verhuisde hij met zijn familie naar Zweden. Hij maakte al meer dan vijftig korte films, alvorens hij op zijn eenentwintigste als jongste leerling ooit ging studeren aan de filmacademie van Stockholm.

Jalla! Jalla! werd geproduceerd door Memfis Film, de productiemaatschappij van Lukas Moodysson, die zelf bekend is van de succesvolle films Fucking Åmål en Tillsammans. Moodysson hielp Fares tevens bij het regisseren van de film, die zelf nog steeds studeert aan de eerder genoemde acedemie.

Jalla! Jalla! betekent in het Nederlands zoiets als 'Vlug! Vlug!' of 'Schiet op'. Het is het stopwoordje van de Zweedse Libanees Paul. Logisch, want hij heeft veel haast om zijn zus uit te huwelijken. Jalla! Jalla! is daarmee een heuse 'multiculturele relatiekomedie'. De film had dit jaar tijdens het International Film Festival Rotterdam zijn internationale première en eindigde opvallend hoog in de publieksenquête.


DetailsZweden, 83 minuten
GenreKomedie
RegieJosef Fares
ScenarioJosef Fares
CameraDaniel Lemma
MuziekAril Wretblad
MetFares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny

Pakistan heropent grenzen

Pakistan heeft dinsdag de grens in het zuidwesten van het land geopend voor duizenden Afghaanse vluchtelingen die vrezen voor Amerikaanse aanslagen tegen het Taliban-regime. Het gaat om de grensovergang bij Chaman.

De grens was sinds vorige week gesloten voor Afghanen zonder geldige visa omdat Pakistan vreesde overspoeld te worden door stromen nieuwe vluchtelingen. Het land beidt momenteel al onderdak aan ongeveer twee miljoen Afghanen die hun land al eerder ontvlucht zijn wegens de aanhoudende droogte en het gebrek aan voedsel.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde maandag al dat er een mondeling akkoord was over het openstellen van de Pakistaanse grens. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel vluchtelingen worden toegelaten.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Ruud Lubbers, zei te vrezen voor een 'disproportionele' aanval door de VS. Daardoor zou de ellende waarin de Afghaanse bevolking leeft alleen maar erger worden. Volgens de internationale humanitaire organisatie worden drie miljoen Afghanen door de hongersdood bedreigd.

Een hoge delegatie van de Europese Unie is dinsdag aangekomen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De afvaardiging probeert een manier te vinden waarop Pakistan kan worden beloond voor zijn toezegging mee te doen aan de internationale strijd tegen terrorisme.

'Amerikaanse troepen verkennen Oezbekistan'

In Oezbekistan, het buurland van Afghanistan, zouden de eerste Amerikaanse troepen zich hebben verzameld om zich voor te bereiden op vergeldingsaanvallen op Afghanistan.

Oezbeekse soldaten meldden aan het Russische persbureau Interfax dat Amerikaanse specialisten drie vliegvelden in het land hebben verkend, die ruimte moeten bieden aan Amerikaanse militaire vliegtuigen.

Behalve het gebruik van onder meer twee militaire vliegvelden in de regio Termes mogen de Amerikanen ook gebruik maken van de grote luchthaven in de hoofdstad Tasjkent. Naar verluidt zijn de eerste troepen al maandag in Oezbekistan aangekomen.

De Amerikaanse ambassade in Tasjkent ontkent echter dat er Amerikaanse troepen in het land zijn gearriveerd. Ook autoriteiten in buurland Tadzjikistan weerspreken dat de Amerikanen daar al aanwezig zijn.

De Centraal-Aziatische republiek Kirgizië heeft de Amerikanen dinsdag toestemming gegeven het luchtruim te gebruiken. Dat heeft de president, Askar Akajev, meegedeeld. Akajev zei dat het besluit is genomen in overleg met 5 andere landen in de regio, alle voormalige Sovjetrepublieken.

Turkmenistan heeft ingestemd met humanitaire vluchten over haar grondgebied, net als Rusland maandag deed. Kazachstan, dat zelf niet direct aan Afghanistan grenst, heeft de VS strategisch belangrijke bases aangeboden voor eventueel gebruik in de strijd tegen Afghanistan, zo'n 500 kilometer zuidelijker.

Schiphol mag Bulderbos onteigenenen

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag de luchthaven Schiphol toegestaan het Bulderbos te onteigenen. Volgens de rechtbank is onteigening mogelijk, omdat de omvang van het nieuwe luchthaventerrein inmiddels onherroepelijk is. De vereniging Milieudefensie had er bomen geplant om de aanleg van de vijfde baan tegen te houden.

De luchthaven Schiphol begon een rechtszaak tegen de ongeveer 350 eigenaren van het Bulderbos, omdat op een deel van het gebied de vijfde baan moet komen. Vorig jaar zomer mislukte een poging van Schiphol om het bos te onteigenen, omdat de rechter oordeelde dat de vergunningen voor de vijfde baan nog niet definitief waren.

Volgens Milieudefensie is dat nog altijd niet het geval, omdat de Tweede Kamer de nieuwe milieugrenzen voor de luchthaven nog niet heeft vastgesteld. De rechtbank stelt echter dat de Raad van State augustus vorig jaar wel de exacte omvang van het luchthaventerrein heeft vastgelegd. Daarmee is de weg vrij voor de aanleg van de vijfde baan.

Directeur W. Duyvendak van Milieudefensie zegt verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechter. "We dachten een sterke zaak te hebben, omdat er nog geen milieuvergunning was voor Schiphol." Milieudefensie gaat in beroep tegen het vonnis. Maar op grond van een noodwet voor de uitbreiding van Schiphol kan dit de onteigening niet verhinderen. Wanneer het bos daadwerkelijk wordt ontruimd is onduidelijk.

De circa 100 actievoerders die de uitspraak bij het Bulderbos hadden afgewacht, reageerden teleurgesteld. Ze hebben al laten weten niet vrijwillig te vertrekken. De actievoerders hebben er caravans neergezet en verblijven sinds vorige week permanent in het Bulderbos.

De directie van Schiphol reageerde tevreden op de uitspraak. Schiphol is blij dat na zoveel jaar van juridische strijd het bos, een stukje grond van ongeveer 30 bij 30 meter, eindelijk kan worden onteigend. Schiphol was in september 2000 gestart met de aanleg van de vijfde baan. De baan is volgens de Schiphol nodig om de snelle groei van het luchtverkeer op te vangen en overlast voor de omgeving voor een deel te verminderen. Dit kan doordat de aan- en uitvliegroutes van deze baan over relatief dunbevolkte gebieden lopen.

Overheid doet niets tegen illegale...

The-Reaper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De overheid staat oogluikend toe dat er honderden illegale kinderen op de basisscholen in de grote steden van ons land zitten. Hoewel de scholen de gegevens van de kinderen doorgeven aan de gemeenten en het rijk, wordt hier verder niets mee gedaan.

De informatie wordt in ieder geval niet gebruikt om gezinnen op te sporen, die illegaal in ons land verblijven.

Niet klikken
Directeur F. van Os, directeur van protestants-christelijke basisschool De Ontmoeting in Den Haag: "Het is niet aan de scholen om dit op te lossen. Wij gaan niet klikken. Ieder kind heeft recht op onderwijs. Dat is bij wet geregeld."

Zij vervolgt: "Bovendien zijn de gegevens van de kinderen bekend bij de gemeenten. Die kunnen daaruit echt wel het een en ander opmaken."

Het schoolhoofd is ervan overtuigd dat een gedegen onderzoek naar de hoeveelheid illegale kinderen op basisscholen de politiek zal doen schrikken. "Je hoort zoveel verhalen. Een zus, die met haar kinderen overkomt uit Suriname en vervolgens in Nederland blijft. Die kinderen gaan dan met hun neefjes en nichtjes mee naar school. En daar wordt niets tegen gedaan," aldusVan Os.

Verantwoordelijk
"Wij moeten ervoor zorgen dat alle kinderen in Den Haag onderwijs krijgen. Het Rijk is verantwoordelijk voor het illegalenprobleem", meldt een woordvoerster van de gemeente Den Haag. Zij bevestigt dan ook dat de regeringsstad niets doet met de leerlinginformatie die de scholen doorgeven.

Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam vertelt hetzelfde verhaal. "De scholen melden de illegale kinderen bij ons aan. Dat zijn er zeker 100 tot 200, maar wij doen niets met die informatie. Deze kinderen hebben evenveel recht op onderwijs als de andere leerlingen."

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie in Den Haag meldt echter dat het juist wel een taak is van de gemeenten om uit te zoeken wie er illegaal in ons land verblijven.

"We spreken hier over gedelegeerde taken. De gemeenten moeten het landelijke beleid uitvoeren. Als er het idee heerst dat een gezin illegaal is, moeten zij contact opnemen met de eigen vreemdelingenpolitie. Die regelt het dan verder."

Michael Jackson doet het niet

TheOne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe cd-single van Michael Jackson 'You rock my world' die binnenkort officieel uitkomt, zal niet afgespeeld kunnen worden in cd-rom drives in computers, zo heeft platenmaatschappij Sony Music tegen de Engelse krant The Independent gezegd.

De maatregel is genomen in de strijd tegen de muziekpiraterij op internet. De cd-single zal wel speelbaar zijn in normale hifi cd-spelers. Al langer is bekend dat Sony bezig is met een systeem dat het kopiëren van muziekcd's onmogelijk moet maken.

Experts vinden het een gewaagde stap van het platenlabel omdat veel jongeren de muziekcd's alleen afspelen in hun cd-romspeler. Ze vrezen dat cd's met een afspeelbeperking fors minder zullen verkopen omdat fans het zullen zien als een soort wantrouwen van de artiest.

Moordcomplot tegen president verijdeld

De Colombiaanse geheime dienst heeft een complot om president Andres Pastrana te vermoorden verijdeld. Rechtse paramilitairen hadden het plan opgevat het staatshoofd in augustus om te brengen, zei directeur Jaramillo van de geheime dienst DAS maandag.

De extreemrechtse 'Eenheden voor de Zelfverdediging van Colombia' (AUC) wilden Pastrana begin augustus laten vermoorden tijdens een bezoek aan de stad Armenia. De president nam daar deel aan een plechtigheid waarbij woningen die waren herbouwd na de aardbeving van 1999, officieel aan de bewoners werden overgedragen.

Een informant binnen de AUC vertelde van de plannen aan de DAS. De door de milities ingehuurde moordenaar John Posso werd gearresteerd voordat hij zijn aanslag kon voltrekken. Afgelopen vrijdag slaagde de politie er eindelijk in Johan Corzo Guarin, de leider van het commando, en een van de medeverdachten aan de houden.

De AUC, die 8000 manschappen tellen, voeren een uiterst gewelddadige oorlog tegen de strijders van twee linkse guerrilla-organisaties : FARC en ELN en hun sympathisanten. De AUC verzet zich tegen de pogingen van Pastrana om vrede te sluiten met de FARC en ELN.

Macabere expositie

Op de Al-Najah universiteit in Nabloes is op macabere wijze een tentoonstelling geopend die een jaar 'Al-Aksa Intifada' verheerlijkt.

Bij de openingsceremonie speelde een geüniformeerde student dat hij zichzelf opblies in een replica van de Sharro-pizzeria in Jeruzalem. Bij de echte aanslag vielen 15 doden, waaronder vijf leden van een van oorsprong Nederlands gezin.

Verder hangen er realistische schilderijen, waarop Israëli's worden opgeblazen. Ook is er een show van mannequins die zijn gekleed als zelfmoordenaars en zijn er door brandende kaarsen omlijste graven te zien waarin de Palestijnse martelaars in witte doodskisten zijn begraven.

"De boodschap is dat zolang wij bezet worden gehouden de bezetter zal lijden", aldus een van de organisatoren. Bezoekende studenten zeiden dat de expositie goed de realiteit weergaf waarin ze leefden." De Al-Najah universiteit geldt als een bolwerk van de Hamas-beweging, die verantwoordelijk is voor een aantal dodelijke aanslagen in Israël.

FAA zoekt luchtagenten

De Amerikaanse Federale luchtvaartautoriteit (FAA) heeft advertenties geplaatst om agenten te werven die in burger mee zullen vliegen in verkeersvliegtuigen. De maatregel wordt genomen in het kader van de aanslagen van 11 september.

Volgens de taakomschrijving die maandag op de website van de FAA werd gezet moeten de federale agenten "reageren op criminele daden aan boord van vliegtuigen alsmede op noodsituaties in de lucht". Ze zijn bevoegd wapens te dragen, mensen te arresteren, en verder alles om de veiligheid van het toestel, de bemanning en de passagiers te garanderen.

Kandidaten wordt een jaarslaris van tussen de 35.000 en 80.000 dollar (84.000-192.000 gulden) voorgehouden. De Amerikaanse pilotenvakbond heeft er bij het Congres op aangedrongen vliegers met als agenten toe te staan wapens te dragen, zo meldde CNN maandag.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft inmiddels ook besloten bewapende agenten in burger in te zetten op vluchten naar risicogebieden zoals ook al geregeld het geval is in toestellen van het Israëlische El Al.

Islamieten opgepakt in Parijs

De Franse politie heeft in de Parijse regio vier mensen uit islamitische kringen opgepakt. De islamieten zijn opgepakt in het kader van een vooronderzoek van het parket van Parijs dat gespecialiseerd is in terrorisme. Meer bepaald viseert het parket mensen die mogelijk in contact zijn geweest met de Franse Algerijn Djamel Begha. Die werd in juli in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden. Die arrestatie deed het vermoeden rijzen dat een groepering, gebaseerd in België en Nederland, met vertakkingen in Frankrijk, van plan was een aanslag te plegen tegen een Amerikaans diplomatiek gebouw in Parijs of elders in Frankrijk. Vrijdag zijn in deze affaire reeds zeven mensen in de brede omgeving van Parijs opgepakt en sindsdien vastgehouden.

Wetenschap beveelt seks met vreemden aan

Wie een succesvol nageslacht wenst, heeft bij voorkeur seks met vreemden. Het motto is zelfs: hoe vreemder, hoe beter. Tot die bevinding zijn wetenschappers van de universiteit van Cambridge gekomen, meldt de online-dienst van het vakblad New Scientist. De vorsers stelden bij dieren vast dat het aantal nakomelingen recht evenredig is met de genetische afstand tussen de ouders. Het aantal kleinkinderen geldt in de wereld van de fauna als graadmeter voor het procreatieve succes. "Het spreekwoord zegt 'de uitersten raken elkaar', en dat blijkt te kloppen", zei zoöloog Bill Amos. Amos wees er op dat de bevinding niet alleen geldt in vergelijking met incestueuze seks of seks tussen neven en nichten.

Rijken zwaar belasten, lage inkomens ontzien

Onder de leuzen 'Spreiding van inkomen, kennis en macht' en 'ecologie boven economie' presenteerde SP-leider Marijnissen maandag het ontwerpverkiezingsprogram van zijn partij. De Socialistische Partij wil zo'n 33 miljard gulden extra uitgeven.
Het extra geld moet vooral aan zorg, onderwijs en de verhoging van lage inkomens worden besteed. Zo'n 7 miljard gulden komt uit de economische groei en zo'n 16 miljard uit bezuinigingen, vooral bij Defensie. ,,Grootverdieners en bedrijven'' gaan meer belasting betalen en mensen met een laag inkomen minder. Per saldo krijgt de staat zo 8 miljard gulden meer aan inkomsten.

De SP tilt minder zwaar aan het terugdringen van de staatsschuld dan andere partijen: ,,Wij sluiten verlaging van het begrotingsoverschot niet uit.'' Marijnissen sprak over een ,,realistisch plan'', dat hij wil laten narekenen door het Centraal Planbureau (CPB).

Buitenlandse inspiratie

De SP wil dat de marine wordt opgeheven en de sterkte van land- en luchtmacht gehalveerd. Net als de EU-lidstaten Ierland, Oostenrijk en Zweden wil de SP Nederland niet in de NAVO. De uitgaven aan Defensie kunnen zo al met al met 6 miljard gulden omlaag.

Voor de WAO kijkt de SP naar Duitsland. Werkgevers worden op straffe van sancties verplicht 5 procent van hun personeelsbestand uit WAO-ers te laten bestaan, bij grote ondernemingen 7 procent. Samen met andere maatregelen zou zo de instroom in de WAO met 50.000 mensen per jaar worden verminderd. Dat levert ruimte voor 3,5 miljard gulden aan extra uitgaven.

In de gezondheidszorg wil de SP toe naar een ,,nationale zorgverzekering'' voor alle burgers met ,,premies geheel naar draagkracht''. De drie pijlers van het huidige stelsel - AWBZ, ziekenfonds en particuliere verzekeringen - gaan hierin op. Dat levert minder bureaucratie op en de SP denkt zo 1 miljard gulden aan beheerskosten te besparen.

72 procent inkomstenbelasting

De Socialistische Partij wil net als voor 1990 een tarief van 72 procent in de inkomstenbelasting en dat moet dan drukken op inkomens vanaf een half miljoen gulden. Ook de vermogensbelasting moet terugkomen, met daarnaast een vermogenswinstbelasting. De aftrek van hypotheekrente wordt begrensd tot een hypotheeksom van 4,2 ton en is voor iedereen gelijk, dus niet afhankelijk van het inkomen.

De SP wil ruim 1 miljard gulden extra uittrekken voor een ,,Noodplan Spoor'' en bovendien de privatiseringen in het openbaar vervoer terugdraaien. De leden van de SP spreken zich op 19 januari in Den Bosch uit over het programma 'Eerste weg links'.

Minister voor Integratie moet blijven

Het is van het grootste belang dat er in een volgend kabinet weer een minister wordt aangesteld voor grotesteden- en integratiebeleid. Minister Van Boxtel, die op dit moment deze portefeuille beheert, zei dit maandag in de Tweede Kamer.
Hij reageerde hiermee op uitlatingen van minister De Vries van Binnenlandse Zaken in De Telegraaf. De Vries, naaste collega van Van Boxtel, suggereerde dat de portefeuille ook best kon worden afgehandeld door een staatssecretaris.

Volgens Van Boxtel is het heel belangrijk dat er ,,een volwaardig'' lid in het kabinet aanwezig blijft die voortdurend hamert op de samenhang van beleid dat met allochtonen te maken heeft. ,,Een permanent oor voor het slagen van de dingen.'' Volgens hem vinden burgemeesters van grote steden in Nederland, zoals bijvoorbeeld Deetman van Den Haag, ook dat het ministerschap voor grotesteden- en integratie moet worden verlengd. Het is in het kabinet Kok-II voor het eerst dat er een minister is aangesteld voor de portefeuilles.

Evaluatie

De Tweede Kamer sprak maandag over de effecten van het grotestedenbeleid, het beleid dat tot doel heeft de vitaliteit en leefbaarheid van de 25 grootste steden van Nederland te vergroten. Uit rapporten blijkt dat moeilijk te meten is of de miljarden die via het beleid naar de steden gaan, ook effect hebben.

Het grotestedenbeleid wordt in het voorjaar van 2002 geëvalueerd. Een meerderheid van de Kamer vindt dat dan beoordeeld moet worden of de huidige gemeenten die van het beleid profiteren nog recht hebben op verlenging van deelname aan het project. De fracties vinden dat eventueel nieuwe gemeenten zouden moeten kunnen inhaken. Gemeenten die tot nu toe geen gebruik konden maken van de gelden.

Zuidtak Betuwelijn van de baan

De Betuwelijn krijgt geen aftakking richting Venlo. Minister Netelenbos (Verkeer) heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat de zogenoemde zuidtak (Elst-Nijmegen-Venlo) tot rond 2020 niet nodig is.
De groei van het goederenvervoer over het spoor kan op andere manieren worden opgevangen. Netelenbos baseert haar besluit op onderzoek van Railned. Deze instantie bepaalt hoeveel treinen er kunnen rijden heeft de toekomstige afwikkeling van het spoorvervoer in Zuidoostelijk Nederland onderzocht. Ze zegde de studie al in 1999 toe, nadat de betrokken provincies, gemeenten en de Tweede Kamer hadden geconstateerd dat een visie op de ontwikkeling van het spoorvervoer in Gelderland, Brabant en Limburg ontbrak. De samenhang tussen de verschillende (nieuwe) spoorlijnen was niet helder.

Railned concludeert dat de capaciteitsproblemen (met name op de Brabantroute Roosendaal-Tilburg-Eindhoven-Venlo) waar het reizigersvervoer en het goederenvervoer mee te maken hebben, worden opgelost als de Betuwelijn (Rotterdam-Duitse grens) in 2005 klaar is. Vanaf 2010 doemen nieuwe problemen op, die door een herverdeling van het goederenvervoer over het etmaal zijn te ondervangen.

Aanpassingen

Met de aanleg van kleine stukken nieuw spoor en aanpassingen aan het bestaande net denkt Railned voorziene capaciteitsproblemen na 2015 en 2020 het hoofd te kunnen bieden. Ook zouden goederentreinen dan over meer zuidelijk gelegen routes moeten gaan rijden, zoals de IJzeren Rijn (Antwerpen-Duitsland via Limburg), die in ere zal worden hersteld. Netelenbos stelt op basis van deze bevindingen dat nieuwe spoorlijnen niet nodig zijn.

In 1999 toonde ze zich nog voorstander van aanleg van de zuidtak. In dat jaar schrapte de bewindsvrouw het plan voor de noordtak (Elst-Oldenzaal). Die was volgens haar overbodig omdat het hoofdtraject van de Betuwelijn en andere spoorlijnen de groei van het vervoer zouden kunnen opvangen. Nu ook de zuidtak om dezelfde redenen is gesneuveld, krijgt de Betuwelijn geen aftakkingen.

'Pakistanen moeten Afghanen verdedigen'

Osama bin Laden heeft maandag in een uitzending van het satelliettelevisiestation Al-Jazeera in Qatar de Pakistanen om te vechten tegen een aanval van de VS. "We roepen onze moslimbroeders in Pakistan op om alles te doen om de Amerikaanse kruisvaarders ervan te weerhouden Pakistan en Afghanistan aan te vallen", citeerde Al-Jazeera Bin Laden uit een persverklaring.
"Ik verzeker jullie, beste broeders, dat we hard op weg zijn naar een Heilige Oorlog voor Gods bestwil."

De persverklaring die naar Al-Jazeera werd gefaxt was in het Arabisch getypt en ondertekend met 'Osama bin Laden' in getypte letters en in handschrift met 'Osama Mohammed'.

"De nieuwe Joodse kruistocht wordt geleid bij de grootste kruisvaarder Bush in naam van het Kruis".

In de persverklaring schrijft Bin Laden ook de drie doden die vorige week bij anti-Amerikaanse protesten in Paksitan te vielen, te betreuren.

Verzet in Afghanistan rukt op

In het Noorden van Afganistan rukt het verzet gestaag op. In de Panjshir-vallei, 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul, is sprake van zware mortier- en artillerie-inslagen. De Noordelijke Alliantie, de coalitie van vier guerillalegertjes, krijgt steeds meer steun en ziet eindelijk haar kans schoon om een groot offensief te lanceren en posities die de afgelopen jaren verloren zijn gegaan, te heroveren.

De Taliban, gesteund door Pakistan en dan vooral de gevreesde Pakistaanse geheime dienst ISI, slaagden er de afgelopen jaren in de Alliantie terug te dringen tot het uiterste noordoosten van het land en enkele kleinere posities in het oosten en noorden. Sommige waarnemers menen dat de ISI ook achter de moord zat op de charismatische leider Massoed van de Noordelijke Alliantie, begin september. Anderen vermoeden dat de zelfmoordaanslag is uitgevoerd door aanhangers van Osma bin Laden.

Zelfs als de combinatie van Amerikaanse militaire aanvallen en een groot offensief van de Noordelijke Alliantie erin zou slagen de Taliban te verdrijven uit Kabul, lijkt het uitgesloten dat de alliantie het land kan besturen. Het probleem is dat Afghanistan etnisch zeer divers is, en dat de verschillende volkeren andere stromingen binnen de islam aanhangen. En de partijen die elkaar nu naar het leven staan zijn langs etnische lijnen verdeeld.

Het is niet voor niets dat de VS en de VN hun oog hebben laten vallen op de bejaarde voormalige koning Zahir Shah, die in ballingschap in Italië leeft en die mogelijk voor alle etnische groepen in Afghanstan aanvaardbaar zou kunnen zijn.

Ongeveer de helft van de Afghaanse bevolking bestaat uit Pathanen, ook wel Pashtuns genaamd. De Taliban komen uit deze bevolkingsgroep. Pathanen, ook zij die weinig van de Taliban moeten hebben, zien niet graag dat de macht in het land in handen komt van een van de andere kleinere etnische groepen. De Noordelijke Alliantie bestaat voornamelijk uit Tadzjikieken, Oezbeken en Hazaren.

Saudi-Arabië breekt relatie met Taliban

Saudi-Arabië heeft dinsdagochtend de betrekkingen met het Afghaanse regime van de Taliban verbroken. Hiermee is het aantal landen dat de Taliban als wettige regering erkent gedaald tot één.

De Verenigde Arabische Emiraten beëindigde afgelopen week de relaties met de Taliban. Alleen Pakistan erkent het Afghaanse regime nog.

De wettige Afghaanse regering van president Rabbani werd in 1996 verdreven door de Talibanmilities. De coalitie rond Rabbani beheerst nog steeds een stuk land in het noordoosten.

FBI houdt ruim 350 mensen aan

De Amerikaanse federale politie (FBI) en de immigratie- en naturalisatiedienst hebben in het onderzoek naar de aanslagen van 11 september in New York en Washington tot nu toe meer dan 350 mensen aangehouden. Dit heeft minister van Justitie Ashcroft maandag bekendgemaakt.

In een verklaring voor de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden zei Ashcroft dat de FBI nog op zoek is naar bijna 400 anderen voor ondervraging. Dat is tweemaal zoveel als in een eerdere verklaring van de bewindsman. Op 18 september noemde hij een aantal van 200.

Dat de FBI naar mensen op zoek is wil niet zeggen dat zij bij de aanslagen zijn betrokken. Veelal gaat het om mensen van wie de FBI hoopt dat zij waardevolle inlichtingen kunnen geven over de daders.

Huis v. Afgevaardigden akkoord met betaling

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag een blokkade van de betaling van 582 miljoen dollar achterstallige contributie aan de Verenigde Naties opgeheven. Het besluit maakt onderdeel uit van de Amerikaanse pogingen om een internationale coalitie tegen het terrorisme van de grond te krijgen.

Eerder hief president Bush de meeste sancties op die waren opgelegd aan India en Pakistan. Deze 2 landen, en vooral Pakistan, zijn van cruciaal belang in de strijd tegen de Taliban, de machthebbers in het grootste deel van Afghanistan.

De leden van het Huis stemden unaniem in met een snelle overmaking van het 2de pakket aan achterstallige betalingen aan de VN. De 3de en laatste betaling moet nog in de Senaat aan de orde komen. De onenigheid over de achterstallige contributie heeft de betrekkingen tussen de VS en de VN lange tijd onder druk gezet.

De Senaat was al in februari akkoord gegaan met de betaling, maar in het Huis wist de Republikeinse meerderheid de kwestie tot nu toe tegen te houden. Deze partij wilde de betaling koppelen aan een bepaling die samenwerking van de VS met het beoogde Internationale Strafhof verbiedt. Met name rechtse Republikeinen vrezen dat ooit ook Amerikaanse militairen voor het ICC kunnen worden gedaagd.

Broers bekennen moord

Twee broers (17 en 15) hebben bekend in de nacht van vrijdag op zaterdag een 16-jarige jongen uit Katwijk te hebben doodgestoken. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd. De twee werden vlak na het plegen van het incident aangehouden. Het misdrijf gebeurde in het uitgaanscentrum De Grent in Noordwijk.

Een snackbar, een moskee en een kinderdagverblijf in Noordwijk zijn de nacht na de steekpartij doelwit geweest van vernielingen en racistische bekladdingen. Volgens burgemeester J. van der Sluijs van Noordwijk bestaat er een verband tussen te misdrijven.

In een maandag uitgegeven verklaring legt het gemeentebestuur van Noordwijk een link met beide gebeurtenissen. Volgens Van der Sluijs zijn de vernielingen en bekladdingen een reactie op de dodelijke steekpartij. Hij baseert dat op de geruchten die in Noordwijk de ronde doen dat de verdachten van Marokkaanse afkomst zijn. De twee jongens die bekend hebben, bezitten de Nederlandse nationaliteit.

In de brief schrijft de burgemeester van Noordwijk verder dat het gemeentebestuur het onaanvaardbaar vindt dat haar allochtone medeburgers op deze wijze onterecht bij de steekpartij worden betrokken. "We verwerpen iedere vorm van racistisch en discriminerend geweld, ongeacht de motieven die hieraan ten grondslag liggen.''

Pesterijen
De snackbar in het centrum van Noordwijk was overigens al eerder het doelwit van racistische pesterijen. Die leiden er in januari zelfs toe dat een Egyptische echtpaar hun onderneming sloot en Noordwijk verlieten. Drie Turkse ondernemers namen toen de zaak over.

Van der Sluijs vermoedt dat dezelfde personen nu achter de nieuwe aanslagen zitten. Hij zegt zelfs te weten wie het zijn. "Het zijn jongeren afkomstig uit de zogenoemde gabber-cultuur. De politie en het gemeentebestuur beschikken evenwel nog altijd niet over harde bewijzen om deze raddraaiers op te pakken.''

Nieuw virus vermomd als enquête

Computerexperts waarschuwen voor een nieuw virus dat zich vermomd als enquête over de wereld verspreid. Met als onderwerp 'Peace between America and Islam!' beweegt het virus zich per e-mail.

Eén van de vragen in de enquête luidt: "Moeten de Verenigde Staten oorlog voeren na de aanslagen op 11 september". Op het moment dat de ontvanger van de e-mail het elektronische bijvoegsel genaamd WTC.exe opent, worden alle bestanden op de harde schijf van de computer gewist.

Behalve het wissen van de harde schijf, stuurt het virus de e-mail door naar alle mensen die in het adresboek van het e-mailprogramma Outlook van Microsoft staan. Dat zegt S. Perry van Computer Associates International.

Volgens Perry zijn tot nu toe 10 grote klanten van zijn bedrijf geïnfecteerd met het virus. Onderzoekers hebben nog geen idee waar het virus vandaan komt. De e-mail heeft Europa en Azië nog niet bereikt.

Bush bevriest geld Bin Laden

kaas2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse president Bush heeft opdracht gegeven tegoeden van de Saoedische terrorist Osama bin Laden te bevriezen, zo meldt Het Financiële Dagblad. Bush zei dit tijdens een persconferentie in Washington. Hij vroeg andere landen hetzelfde te doen.

Financiële instellingen lopen zelfs de kans geheel van de Amerikaanse markt te worden geweerd bij een weigering terroristische tegoeden te blokkeren. "Wie zaken doet met terroristen, doet geen zaken meer met ons", zo luidt de boodschap van Bush. Groot-Brittannië en Zwitserland hebben volgens het Witte Huis al beslag gelegd op diverse verdachte bankrekeningen.

Electronische strippenkaart

Pagan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim 4000 Groningers hebben een zogenaamde tripperpas aangeschaft. Dat zijn er twee keer zoveel als verwacht, zegt vervoersbedrijf Arriva. De onderneming experimenteert sinds begin dit jaar met het gebruik van deze chipkaart, die op termijn de huidige strippenkaart moet vervangen.

Busreizigers hoeven bij in- en uitstappen slechts hun chipkaart langs een elektronisch oog te halen. De reiskosten worden aan het eind van elke maand automatisch afgeschreven. Minister Netelenbos (Verkeer) wil in 2006 een soortgelijke kaart landelijk invoeren voor alle vormen van openbaar vervoer en misschien ook voor parkeren. Het experiment in Groningen is de eerste in een reeks.

Arriva noemt de tripperpas een groot succes. "Uit een eerste onderzoek blijkt dat de mensen die meedoen aan het experiment niet meer terug willen naar een strippenkaart", zegt een woordvoerster. Kinderziektes van de chipkaart, zoals foutieve rekeningen, zijn volgens Arriva inmiddels verholpen.

Giel Beelen op stap als Osama bin Laden

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tsja. Dat hij controversieel en tegendraads is moge zo onderhand duidelijk zijn. Maar in deze roerige tijden als Taliban-Moslim verkleed door Amsterdam en Hilversum lopen? Proberen binnen te dringen als Taliban-lid bij het NOS journaal, Radio 1, de AVRO, KRO en NCRV en 3FM? Daar moet je inderdaad Giel Beelen voor heten.

Ineens staat ie voor je neus: Giel ' Bin' Beelen. Giel liep erbij als een heuse bin Laden, compleet met sik en hoofddeksel. Uiteraard deed hij het niet zo maar. Hij wilde testen hoe het Nederlandse volk nu denkt over extremistische moslims en door zijn opvallende verschijning zou hij die reacties rechtsreeks krijgen.Tolerantie in Nederland OK

Wat de Nederlanders betreft zit het wel goed qua tolerantie, is zijn conclusie. Giel heeft een weekend door Amsterdam gelopen zonder dat hij werd uitgescholden. Het recente nieuws dat de Nederlanders zich tegen moslims zouden keren, heeft hij niet aan den lijve ondervonden.
Giel kon zonder problemen in de spreekcel van het Radio 1 journaal binnenlopen, en ook bij de NOS en Radio3FM deden ze niet moeilijk over een vreemd rondslenterende figuur...
Tijdens zijn acties heeft Giel alle reacties getaped. Je hoort het verslag deze week op doordeweekse dagen tussen 04.00 uur en 06.00 uur.

Grote vondst van Dino pootafdrukken

In de buurt van het Noord-Spaanse Carnego, in de streek van de Rioja, hebben paleontologen enkele honderden pootafdrukken van dinosauriërs blootgelegd. Dat hebben de Spaanse media maandag bekendgemaakt.

De sporen zijn 115 miljoen jaar oud. Volgens wetenschappers is de vondst uniek door de omvang maar ook door de verscheidenheid aan afdrukken. De overblijfselen werden gevonden op een rotsachtige helling nabij Carnego. De site is 105 meter lang en vijf meter breed. De sporen werden zichtbaar omdat na een lange droogte de planten op de vindplaats waren uitgedund. Sommige afdrukken zijn 35 centimeter lang en vertonen drie tenen. "Er zijn sporen van dino's maar ook van hun tijdgenoten zoals primitieve vogels, schildpadden en vliegende reptielen", aldus professor José Luis Sanz, aan het hoofd van het onderzoeksteam.

Afdrukken van vogels en reptielen zijn zeldzaam omdat van lichtere dieren meestal geen gefossiliseerde sporen overblijven. Vermoedelijk was de site miljoenen jaren terug een rivier of een meer waar de dieren kwamen drinken.

Radio 538 ook op Curaçao

De Nederlandse minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma, heeft gisteren tijdens haar werkbezoek aan Curaçao de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van het Radio 538-complex op het Sea Aquarium.

Ook Erik de Zwart, directeur van Radio 538, en de lokale vertegenwoordiger Eli Pichel waren aanwezig bij de eerste steenlegging. Naast het radiostation komt in het gebouw een beachclub en internetcafé. De planning is dat het gebouw in december staat en Radio 538 dan de lucht in kan.

Volgens De Zwart zal het radiostation voorzien in een behoefte bij de Europese Nederlanders die graag een band willen houden met Nederland. Bovendien biedt het de Antillianen de mogelijkheid kennis te maken met het fenomeen Radio 538. Het radiostation heeft al een zendvergunning gekregen met als frequentie 91.1 MHz.

Programma's uit Nederland

In eerste instantie worden de populaire programma's van Edwin Evers, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen en Jeroen Nieuwenhuize integraal overgenomen in de programmering van Radio 538 Curaçao. Dat gebeurt op de overeenstemmende lokale tijdstippen, dus zes of vijf uur later dan in Nederland, afhankelijk van de zomer- of wintertijd. In een later stadium zal Radio 538 Curaçao ook eigen programma's gaan maken. Radio 538 directeur Erik de Zwart: "Met een eigen radiostation op Curaçao beantwoorden wij een duidelijke vraag van de Nederlanders op het eiland, die graag binding houden met Nederland. Tevens zorgt de situering van radiostation, beachclub en internetcafé op een van de mooiste stranden ervoor dat Curaçao een extra magneet krijgt voor het aantrekken van toeristen uit Nederland."

Turkse IOT bekritiseert aanslag enquête

Het Inspraakorgaan Turken (IOT) is ongelukkig met de enquête van het multiculturele weekblad Contrast waaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse moslims volledig begrip zou opbrengen voor de aanslagen in de VS.

IOT-voorzitter S. Günes zet vraagtekens bij de onderzoeksmethode. "Het is de vraag of de locatie en de geënquêteerden representatief zijn voor de Turkse gemeenschap. Dat is in ieder geval uiterst twijfelachtig gezien de reacties die we van de Turkse gemeenschap hebben ontvangen. Daarin worden de aanvallen sterk veroordeeld."

Het Inspraakorgaan Turken distantieert zich van het veronderstelde begrip voor de aanslagen. "Het is bijzonder jammer en gevaarlijk over zo'n belangrijk onderwerp overhaaste enquêtes te houden. De Turkse gemeenschap herkent zich in ieder geval niet in de percentages die in de enquête zijn weergegeven."

Volgens Günes is het moment van de enquête ook uiterst ongelukkig. "Het levert geen enkele bijdrage aan de toenadering tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het is bijzonder merkwaardig dat de etnische gemeenschappen ineens onder de noemer 'islamieten' in verband worden gebracht met de daders van de aanslagen."
©FOK.nl e.a.