Grote vondst van Dino pootafdrukken

In de buurt van het Noord-Spaanse Carnego, in de streek van de Rioja, hebben paleontologen enkele honderden pootafdrukken van dinosauriërs blootgelegd. Dat hebben de Spaanse media maandag bekendgemaakt.

De sporen zijn 115 miljoen jaar oud. Volgens wetenschappers is de vondst uniek door de omvang maar ook door de verscheidenheid aan afdrukken. De overblijfselen werden gevonden op een rotsachtige helling nabij Carnego. De site is 105 meter lang en vijf meter breed. De sporen werden zichtbaar omdat na een lange droogte de planten op de vindplaats waren uitgedund. Sommige afdrukken zijn 35 centimeter lang en vertonen drie tenen. "Er zijn sporen van dino's maar ook van hun tijdgenoten zoals primitieve vogels, schildpadden en vliegende reptielen", aldus professor José Luis Sanz, aan het hoofd van het onderzoeksteam.

Afdrukken van vogels en reptielen zijn zeldzaam omdat van lichtere dieren meestal geen gefossiliseerde sporen overblijven. Vermoedelijk was de site miljoenen jaren terug een rivier of een meer waar de dieren kwamen drinken.