Toespraak Bush: Osama meteen uitleveren

De Amerikaanse president Bush heeft in zijn toespraak tot het Congres het Talibanregime in Afghanistan opgeroepen alle leiders van de terreurgroep Al-Qaida van Osama bin Laden onmiddellijk uit te leveren. Hij eist verder dat de Taliban alle trainingskampen van de terreurbeweging sluiten.

De president maakte duidelijk dat al het bewijsmateriaal in het onderzoek naar de aanslagen van vorige week naar Al-Qaida leidt. Bush vroeg het Amerikaanse volk zich voor te bereiden op een campagne tegen terrorisme die lang kan duren.

Géén misverstand mogelijk: ''Geen onderhandelingen''

De president liet er geen misverstand over bestaan dat over de Amerikaanse eisen niet valt te onderhandelen. "De Taliban moeten onmiddellijk handelen. Ze zullen de terroristen overdragen, en anders ondergaan ze hetzelfde lot als de terroristen", aldus Bush. Hij vroeg het Amerikaanse leger klaar te staan voor het geval de Taliban de Amerikaanse eisen naast zich neerleggen.

De toespraak van de president duurde een kleine drie kwartier en werd regelmatig onderbroken door applaus. Bush beloofde de Amerikanen dat gerechtigheid zal geschieden.