NS kampt vanochtend met problemen

Het treinverkeer van en naar Arnhem heeft donderdagochtend vertraging ondervonden door een storing in het alarmoproepsysteem. Dat systeem maakt communicatie tussen de verkeersleiding en machinisten mogelijk. Tegen negen uur was deze storing verholpen.

Reizigers moeten nog wel rekening houden met enige vertragingen. Rond zes uur in de ochtend ontstond de storing. Aanvankelijk konden de treinen nog wel rijden, met een snelheid van veertig kilometer per uur. "Dan kunnen ze nog op tijd stoppen als er bijvoorbeeld iets op de rails ligt", verklaarde een woordvoerder van de Railverkeersleiding in Utrecht.

Het verkeer rond Arnhem kwam stil te liggen doordat de treinen in een file over het spoor reden, waardoor overwegen storing aangaven. "Als dat gebeurt, moet een trein voor de overweg stoppen, claxonneren en dan pas weer verder rijden", aldus de woordvoerder. Dat veroorzaakte te veel overlast.

De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen besteld. Die rijden totdat de treindienst weer compleet is.

Tussen Arnhem en Dieren, Zevenaar en Arnhem en Wolfheze en Arnhem rijden weer treinen. Tussen Arnhem en Zevenaar is het systeem nog defect, maar er rijden wel pendeltreinen en internationale treinen.

Rond Den Haag rijden minder treinen, door een wisselstoring.
Tussen Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI, Hollands Spoor, Leiden en Voorburg rijden geen treinen.

De Railverkeersleiding adviseert mensen die reizen tussen Den Haag Centraal en Utrecht om te reizen via Rotterdam. Reizigers naar Delft kunnen de tram nemen. De vertraging kan oplopen tot een uur.