Banen weg bij Telegraaf

Uitgeversconcern De Telegraaf wil dat op termijn het aantal personeelsleden met ten minste 5 procent teruggebracht wordt. Dat betekent banenverlies voor circa 300 werknemers. Eind vorig jaar jaar telde het concern ruim 6000 personeelsleden.

De Telegraaf wil het personeelsbestand inkrimpen zonder gedwongen ontslagen. Dit uitgangspunt geldt "uiteraard voor zover de resultatenontwikkeling dat toelaat", zo staat in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Het 'banenplan' is onderdeel van een nieuwe strategie voor de komende jaren. Die moet leiden tot betere bedrijfsresultaten en tot meer omzet uit nieuwe activiteiten. In 2005 moet 5 tot 10 procent van de concernomzet uit het buitenland komen. Het uitgeversconcern streeft naar een winstgevendheid met een gemiddeld nettorendement op het eigen vermogen van 12 procent.

De internetactiviteiten worden zeker voortgezet, maar wel verder geïntegreerd met de huidige printactiviteiten. Ook hier geldt de verwerving van omzet als uitgangspunt. Concurrent PCM kondigde onlangs aan fors te gaan snijden in de internetactiviteiten. "Optimaliseren, vernieuwen en internationaliseren'', daar komt de nieuwe strategie op neer, aldus De Telegraaf. Beleggers en analisten werden vrijdag geïnformeerd over de plannen. Het personeel is ook op de hoogte gesteld.