Scholen met allochtonen huiverig voor stilte

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele middelbare scholen met allochtone leerlingen zitten in hun maag met de oproep vandaag drie minuten stilte in acht te nemen. 'We zijn bang dat we met zo'n stilte onbeheersbare reacties uitlokken', aldus directeur Vaartjes van de vmbo-afdeling van de Rotterdamse Scholen Gemeenschap.

Het Thorbecke College in Utrecht wil ruzie voorkomen door de stilte alleen af te kondigen in de aula. Op die manier kunnen andersdenkenden zich desgewenst aan de herdenking onttrekken, zegt rector Drossaert.

Ook op de vmbo-afdeling Calvijn van scholengemeenschap Nieuw West in Amsterdam durven veel leraren de herdenking niet goed aan. Ze zijn bang voor een herhaling van de reacties van allochtone leerlingen eerder deze week.

De meeste scholen onderstrepen dat slechts een kleine minderheid van de allochtone leerlingen sympathie koestert voor de aanslagen op de VS. 'Het gaat om pakweg zeven fanatiekelingen op duizend leerlingen, van wie vijfhonderd islamitisch', aldus rector Kwekel van het Christelijk College Henegouwen in Rotterdam, die wel meedoet aan de herdenking. 'Maar het zijn vaak wel leerlingen die goed van de tongriem gesneden zijn en veel invloed hebben op anderen.'

De meeste scholen vermijden een politieke discussie over de aanslagen. 'We benadrukken de zaak vanuit de menselijke kant', aldus rector Vonk van het Rotterdamse City College. 'Leerlingen kunnen verschillend denken, maar een aanslag waarbij onschuldigen sterven, kán natuurlijk niet.'