Wim-Lex en Máxima bezoeken Amsterdam

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta bezoeken maandag Amsterdam. Het is het tweede kennismakingsbezoek in een reeks waarbij het koninklijk paar de twaalf provincies en de vier grote steden aandoet.

Het koninklijk paar wordt om 13.30 uur bij het stadhuis verwacht. Na een welkomstwoord van burgemeester Cohen, die in februari het burgerlijk huwelijk tussen de kroonprins en Máxima sluit, krijgt het stel geschiedenisles over Amsterdam van prof. Geert Mak. Ook is in het stadhuis een ontmoeting met het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijk sectoren gepland.

Joodse geschiedenis

De tweede locatie die Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam bezoeken is de Hollandsche Schouwburg. De erevoorzitter van het Joods Historisch Museum, drs. T. Musaph-Andriessen, leidt hen hier rond. Zij zal vertellen over de joodse geschiedenis van Amsterdam. Vanaf de Hollandsche Schouwburg werden in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden mensen op transport gezet naar Westerbork, waar het paar tijdens het bezoek aan Drenthe naar toe gaat.

Vervolgens een 'verrassingstocht' per historische tram. De route is nog onbekend, maar de mogelijkheid bestaat dat het paar tijdens het tochtje ergens uitstapt. De eindbestemming is De Nederlandsche Bank en dat is weer vlakbij de Albert Cuypmarkt.

Amsterdamse jongeren

Met een boot gaat het daarna via de Amstel, Herengracht, Brouwersgracht, Singel en het IJ naar de Passagiers Terminal Amsterdam. De boottocht toont de kroonprins en zijn aanstaande bruid het oude (de grachten) en het nieuwe (het Java- en KNSM-eiland) Amsterdam. In de Passagiersterminal zijn gesprekken met Amsterdamse jongeren onder leiding van Andree van Es, directeur van De Balie.

Naar verwachting eindigt het bezoek van het koninklijk paar aan hun trouwstad om 18.30 uur.