Actie Drugstourisme: 415 verdachte auto's

Bij een internationale actie tegen drugstoerisme in Zuid-Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg zijn vrijdag alleen al in Nederland 415 auto's van inwoners van de drie andere landen geobserveerd. De inzittenden zijn verdacht omdat ze koffieshops of drugspanden bezochten.

De Nederlandse politie heeft de gegevens van de inzittenden en hun wagens doorgespeeld naar de collega's in de betreffemde drie andere landen. Die gebruiken deze recherche-informatie om organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken. Dergelijke grote acties worden enkele keren per jaar gehouden.

Naast observaties hebben de samenwerkende zes politieregio's in Zuid-Nederland en een gespecialiseerd team ook controles uitgevoerd bij een aantal koffieshops. Dat leverde in Tilburg en Roosendaal een halve kilo cocaïne op, in Tilburg en Bergen op Zoom enkele kilo's softdrugs, in Hulst 86 XTC-pillen, in Tilburg een vuurwapen en in Roosendaal en Tilburg twee aanhoudingen.

Aan Nederlandse zijde hebben vrijdag 74 politiemensen aan deze actie meegewerkt. Onder hen waren ook enkele leden van het A-team dat op de grote wegen in Zuid-Nederland het drugstoerisme controleert.