Peking verjaagt bewoners voor Spelen

Enkele duizenden inwoners van twee historische wijken in Peking moeten gedwongen hun huis verlaten. Het lokale bestuur wil bezoekers van de Olympische Spelen van 2008 in plaats van de oude panden nieuwe woningen laten zien.

De bewoners kregen op 13 juli, twee dagen na de toewijzing van de Spelen aan de Chinese hoofdstad, te horen dat ze een maand later hun koffers moesten hebben gepakt.

De bouwbedrijven die de wijken gaan renoveren, hebben de steun van de plaatselijke overheid om de overwegend oudere mensen uit hun woning in de traditionele wijken te drijven. Inwoonster Wang Ying schreef een brief aan eerste minister Zhu Rongji om de uitzetting, die met intimidatiepraktijken en dwang gepaard gaat, aan de kaak te stellen. ,,We zijn bang om tegen hen in te gaan. Ze zeiden dat ze steun hebben van het stadsdeelbestuur, de politie en justitie'', aldus Ying.

Volgens de wet mogen de bewoners pas akkoord gaan als ze volledig schadeloos worden gesteld, maar veel mensen hebben uit angst al hun krabbel gezet. ,,We weten niet of we de nacht hier nog kunnen doorbrengen'', zegt de dochter van een 81-jarige vrouw, die als een van de weinigen is achtergebleven in de wijk Jiaodaokou, 800 jaar oud. De bouwer van hun huis heeft hen de wacht aangezegd.

Een andere familie slaapt verderop in de resten van hun gesloopte huis. Ze krijgen geen alternatieve woning aangeboden als ze niet eerst hun handtekening zetten. In de andere wijk Donghuashi zijn 250 families verjaagd.