Nieuwe agressieve soort kanker ontdekt

Onderzoekers in het Children's Hospital in Boston hebben een nieuw soort kanker vastgesteld, zo heeft Planet Internet dinsdag gemeld. Het gaat om een snelgroeiend hoofd- en nekgezwel dat vooral jonge meisjes treft. In enkele weken tijd ontwikkelt er zich een reusachtige tumor.
Het verschil met andere soorten kanker is dat er geen sprake is van een gemuteerd gen. In plaats daarvan zijn er stukjes van twee chromosomen (chromosoom 15 en 19) die van plaats verwisselen en aanleiding geven tot een ongekend groeivermogen.

Meest agressieve vorm van kanker

Voor de patiënten heeft de ontdekking een trieste impact. De prognose is allesbehalve hoopgevend. In het Children's Hospital in Boston zijn er de afgelopen twee jaar twee tienermeisjes opgenomen met dit type kanker. Een 13-jarig meisje overleefde 36 weken, een 12-jarig meisje slechts 13.

"Het gaat om de meest agressieve vorm van kanker die men zich kan voorstellen," aldus dr. Christopher French, één van de onderzoekers door PI geciteerd. De vorsers hopen inzicht te krijgen in de manier waarop de kanker zich ontwikkelt. Dergelijk inzicht zou het pad kunnen effenen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en medicijnen voor dit type kanker en andere types.

Ook in de Vanderbilt Universiteit in Nashville kwam de kanker voor bij kinderen, net als in Japan, Hong Kong en Australië. Er zijn in totaal zes gevallen bekend van dit type kanker, waarbij het in vijf gevallen om meisjes gaat. Alle patiënten stierven binnen de 36 weken na ziekenhuisopname.

Het is de eerste keer dat er een nieuw type kanker ontdekt wordt op basis van bevindingen op moleculair niveau.