Leger Australië aan boord vluchtelingenboot

Australische legertroepen zijn aan boord gegaan van het Noorse vrachtschip Tampa met aan boord 434 asielzoekers en hebben de controle over het schip overgenomen. Het leger ging tot actie over direct nadat het schip de Australische territoriale wateren was binnengevaren en koers zette naar de Christmas eilanden, aldus de havenmeester woensdag.

Het Noorse vrachtschip redde de vluchtelingen eerder deze week van een zinkende boot. Daarop kaapten de asielzoekers de Tampa. Australië weigerde de gekaapte boot met asielzoekers toe te laten. Het is de eerste keer dat Australië asielzoekers niet toelaat.


Volgens lokale media zijn de Australische troepen in drie snelle bootjes naar de Tampa gevaren. Eenmaal aan boord konden de soldaten vrij snel de controle over het schip overnemen. Het schip werd vervolgens gedwongen terug te keren naar internationale wateren.

Australië is nog altijd wel van plan hulpgoederen naar het schip te sturen. De asielzoekers, van wie het grootste deel in hongerstaking is gegaan, kunnen water, voedsel en medische hulp tegemoet zien. Volgens de Australische radio zal een helikopter woensdagmiddag een dokter en medische voorzieningen op het schip afzetten.