AH stopt met thuisbezorgen buiten Randstad

Albert Heijn gaat snijden in de levering van boodschappen aan huis. Grote delen van het land die vanuit de supermarkt worden bezorgd, blijven vanaf 8 september verstoken van Thuisservice. AH trekt zich terug tot de Randstad, met nieuwe distributiecentra in Beverwijk, Rotterdam en Utrecht. Dat heeft Albert Heijn maandag bevestigd.

Klanten kunnen zowel telefonisch als via internet hun bestelling plaatsen. In zes jaar bouwde AH een bereik van 35 procent onder de Nederlandse huishoudens op, maar hoeveel klanten daadwerkelijk van Thuisservice gebruikmaken wil de grootgrutter niet zeggen.

Feit is dat in het noorden, oosten en zuiden van het land veel steden worden geschrapt. Het gaat onder andere om Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Enschede en Maastricht. Volgens AH landelijk slechts 'een paar procent' van alle Thuisservice-klanten, die inmiddels per brief op de hoogte zijn gebracht.

Een woordvoerster weigert te spreken van inkrimping. "We leggen ons toe op een geheel nieuw concept: alleen nog levering vanuit distributiecentra. In sommige delen van het land is de vraag niet groot genoeg om dat nu al economisch verantwoord op te zetten.'' Dat daardoor op korte termijn klanten verloren gaan, staat vast. "Het was geen gemakkelijke keuze. Daarentegen breiden we onze Thuisservice ook uit, bijvoorbeeld in het Gooi. En kunnen we in de Randstad de wachtlijsten verkorten.''

Thuisservice kost de klanten zes tot negen gulden per levering, afhankelijk van het moment. Ook de afzonderlijke boodschappen kunnen iets duurder uitvallen. Een levering wordt minder dan een etmaal na bestelling thuisbezorgd. Bij AH-Thuisservice werken ruim honderd mensen.