VVD-jongeren: 'Publieke omroep afschaffen'

De publieke omroepen moeten worden afgeschaft. De JOVD, de Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie, wil met deze voorstellen het Nederlandse omroepbestel grondig renoveren. Dat is volgens hen nodig, omdat het huidige systeem niet meer van deze tijd is.

Een publieke zender moet worden opgeheven, en de andere twee moeten nieuws en informatie brengen en een Forumnet, aldus de JOVD. De organisatie reageert op voorstellen die D66 eerder deze week deed. De liberalen willen de omroepen dwingen meer kwaliteit te brengen. Doen ze dit niet, dan zouden ze gekort moeten worden op de mogelijkheid om via reclame geld te verdienen. Eventueel zouden de omroepen een verbod opgelegd moeten krijgen om reclame te maken.

D66 kreeg in de Tweede Kamer weinig steun voor de voorstellen. De JOVD gaat nog veel verder dan D66. De jongerenorganisatie, gelieerd aan de VVD, vindt het ,,van de zotte'' dat publieke omroepen gemeenschapsgeld ,,misbruiken'' om spelletjes uit te zenden á la Get the Picture. Dat type programma's hoort meer thuis bij de commerciële zenders, vindt ze. De publieke omroepen worden grotendeels gefinancierd door de overheid.

De omroepen zouden volgens de JOVD moeten worden afgeschaft. Ze zijn de laatste restanten van de verzuiling, zo vindt de organisatie. Ze passen niet meer bij de moderne tijd. De JOVD vindt dat er, ter vervanging, één nationale omroep moet komen.