Nederland beste plek voor ondernemers

Nederland is voor ondernemers de komende vijf jaar de beste plek in de wereld om een bedrijf te vestigen. Dat stelt het gerenommeerde Britse onderzoeksinstituut Economist Intelligence Unit (EIU) na een studie naar het ondernemersklimaat in zestig landen. Nederland neemt de eerste positie over van de Verenigde Staten.

Nederland dankt zijn toppositie aan zijn gunstige fiscale regels voor buitenlandse ondernemers. De overheid heeft zeer veel belastingverdragen gesloten met andere landen. Hierdoor hoeven bedrijven niet twee keer belasting te betalen. Over de hoogte van die belastingtarieven is het Britse instituut overigens minder te spreken. Wat de hoogte van de belastingtarieven betreft neemt Nederland slechts de zestiende plaats in.

Het stabiele politieke klimaat en de beschikbaarheid van kapitaal via banken of de beurs spreekt buitenlandse ondernemers ook zeer aan. Nederland is bij buitenlandse ondernemers ook befaamd om zijn goede infrastructuur. Vooral de telecommunicatie is goed geregeld. Nederland kent bovendien van oudsher een liberale opvatting over vrijhandel tussen landen.

Nederland scoort minder goed op het onderdeel marktomstandigheden. Volgens het onderzoeksinstituut zijn er in de wereld achttien landen met een hogere economische groei. De afzwakkende economie maakt Nederland voor buitenlandse investeerders iets minder interessant.

De VS daalde door de sombere economische vooruitzichten voor de korte termijn naar de tweede plek. Groot-Brittannië staat derde, gevolgd door Canada en Zwitserland. Oekraïne, Nigeria en Iran nemen de laatste plaatsen in.

Van de Europese landen die toetreden tot de euro staat Ierland (6), Duitsland (11) en België (13) ook hoog genoteerd. Heel Europa maakt vooruitgang als vestigingsgebied voor ondernemers, stelt het EIU. De EU heeft diverse beperkende regels afgeschaft en stimuleert de vrije Europese markt.

Hongkong maakt een vrije val op de ranglijst van de derde naar de tiende plek. Het Zuid-Aziatische land is sinds de inlijving door China een belangrijk deel van zijn aantrekkingskracht kwijtgeraakt, constateert het EIU.