Meer flitspalen in België

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een weekeinde met maar liefst twaalf verkeersdoden is België om: er moeten veel meer bekeuringen worden uitgeschreven. Politici wijzen naar Nederland, waar de wegen vol met camera's hangen.

Vlaams verkeersminister Stevaert zei vrijdag dat hij 350 gevaarlijke kruispunten wil uitrusten met flitspalen om de automobilist af te remmen. Die kan nu nog lustig het gaspedaal beroeren, want Vlaanderen telt op dit moment slechts 24 verkeerscamera's.

Zoals zo vaak dreigt ook over de nieuwe flitspalen een conflict tussen Vlaanderen en de Belgische Staat. De Vlaamse minister moet uit eigen zak de camera's betalen, maar het is de federale politie die de filmpjes moet verwisselen. Minister Stevaert ziet de bui al hangen: wel flitspalen, maar geen filmpjes en boetes. Hij dreigt daarom alvast met een regeringscrisis, mocht de federale overheid 'zijn' camera's boycotten.

In België vallen per 100.000 inwoners twee keer zoveel verkeersdoden als in Nederland. De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om het Nederlandse beleid te volgen: veel boetes uitschrijven. Eerder deze week had de federale overheid al aangekondigd om de afhandeling van bekeuringen te vereenvoudigen.
Ook hierin dient Nederland, waar een boete een administratieve kwestie is, als voorbeeld.