Cola vervuilt evenveel als km autorijden

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) willen een quotum voor de uitstoot van kooldioxide. Elke Nederlander zou een bepaalde hoeveelheid uit mogen stoten. Het quotum mag naar eigen inzicht besteed worden, maar mag ook verkocht worden. De maatregel heeft als doel dat bedrijven en burgers zuiniger om moeten springen met energie.

Al na zes kilometer op de snelweg heeft de automobilist een kilo CO 2 de lucht in geslingerd. Deze vervuiling kost momenteel geen extra geld. Maar als Nederlanders voor deze uitstoot moeten betalen, zijn ze per kilo kooldioxide grofweg zes cent kwijt. De prijs komt daarmee op ťťn cent per gereden kilometer.

Om een beeld te krijgen van de uitstoot per product, die in veel gevallen onzichtbaar is, kunnen we eens kijken naar een fles cola. Het drinken van een fles cola vervuilt het milieu bijvoorbeeld evenveel als het rijden van een kilometer in de auto. Bij de productie en het transport naar de winkel vliegt er gemiddeld namelijk 177 gram CO 2 de lucht in. Een doorsnee huishouden verstookt jaarlijks weer zo'n vijfduizend kilo aan gas en energie, evenveel als 28 duizend colaflessen of evenveel autokilometers.

Problemen zijn er echter nog genoeg. Zo is er nog geen vaste prijs voor CO2, is het lastig om elke Nederlander een quotum te geven, door de administratie die dit allemaal meebrengt en moet voor het slagen wel elk land meedoen. Het quotum is er dus nog lang niet.