Grote kettingbotsingen in Arnhem

Door een hevige regenbui zijn woensdagavond in en rond Arnhem 29 voertuigen betrokken geraakt bij vijf kettingbotsingen. Acht mensen raakten gewond. Niemand is volgens de politie in levensgevaar.

Het noodweer brak kort voor 6 uur los. Op de Andrej Sacharovbrug in de Pleyroute in Arnhem-Zuid reden daardoor in totaal twintig auto's op elkaar bij vier kettingbotsingen. Zes mensen raakten volgens een woordvoerder van de politie in Arnhem gewond. Drie ernstig gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Arnhem. De drie andere slachtoffers zijn opgenomen in Zevenaar.

De brandweer moest van enkele auto's het dak openbreken om de inzittenden te bevrijden. Takelwagens hebben de wrakken vanaf de brug over de Nederrijn getakeld. De Pleyroute, die Arnhem-Zuid verbindt met het knooppunt Velperbroek in de snelweg A12, werd in beide richtingen afgesloten voor verkeer. Daardoor zijn in de wijde omgeving van de drukbereden weg en in Arnhem zelf files ontstaan.

De rijbanen richting Nijmegen gingen na ruim een uur weer open. De politie verwacht dat de weg rond negen uur weer helemaal vrij is.

Vrijwel op hetzelfde moment dat de botsingen op de Andrej Sacharovbrug plaatshadden, reden enkele kilometers zuidelijker op de snelweg A15 (Rotterdam - Ressen) vlak voor Ressen negen auto's op elkaar. Daarbij raakten twee mensen gewond. Politie en brandweer hadden anderhalf uur nodig om de wrakken weg te halen en het wegdek schoon te maken.

De kettingbotsingen zijn volgens de politie ontstaan doordat automobilisten in het noodweer met te hoge snelheid te dicht op elkaar reden. Bij beide ongelukken is gebleken dat de weggebruikers niet meer op tijd konden afremmen toen de voorste auto vaart minderde.