Gsm-verbod in bus juridisch mogelijk

Busmaatschappijen die de overlast door bellende reizigers willen indammen kunnen met succes een beroep doen op de Wet Personenvervoer.

Chauffeurs die het eeuwige gerinkel van gsm's en de op luide toon gevoerde gesprekken van hun passagiers zat zijn kunnen het bellen eenvoudig verbieden. Reizigers die dat verbod toch overtreden lopen het risico op een boete.

De Brabantse busmaatschappij BBA, die vorige week aankondigde haar bussen te gaan voorzien van verbodsstickers, heeft haar juristen de opdracht gegeven om te kijken of een dergelijk verbod haalbaar is. Woordvoerder Jochems: "De wettelijke basis is aanwezig. Ben echter benieuwd of de rechter daar ook zo over denkt."

Volgens Jochems wordt de BBA vooral de laatste tijd overstelpt met klachten van passagiers. "Het lijkt wel of de motoren van onze bussen steeds stiller worden en de passagiers steeds luider", aldus de woordvoerder.

BBA-chauffeurs kunnen, zo besluit de directie van het busbedrijf gisteren, passagiers die overlast veroorzaken na een waarschuwing uit de bus zetten. Jochems: "Dat zal in het begin wel wat gedoe opleveren maar dat zien we dan wel."

Het busbedrijf dat haar voertuigen van verschillende fabrikanten betrekt wil bovendien dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de invloed van de straling van mobiele telefoons op de besturing van bussen.