Toeristen leggen GSM-netwerk plat

Toeristen die massaal naar huis belden, hebben gisteren het internationale gsm-net platgelegd. De vele telefoontjes die vanuit vakantieoorden met het thuisfront werden gevoerd, zorgden ervoor dat het internationale mobiele telefoonverkeer overbelast raakte. Lange tijd was het vrijwel onmogelijk om met het buitenland te bellen of vanuit het buitenland een nummer in Nederland te pakken te krijgen.

Met hun belgedrag nemen vakantiegangers de ANWB-slogan 'Maak van achterblijvers geen spoorzoekers' serieus. Maar telecombedrijf KPN kon de hoeveelheid telefoontjes niet verwerken. En dat was niet de eerste keer.

Voicemail
"Vooral in de vakantieperiode hebben we vaker last van dit soort storingen", erkende een KPN-woordvoerster gistermiddag. Afgelopen weekeinde lag ook het voicemail-systeem met het buitenland plat.

Om de problemen op te lossen heeft KPN de afgelopen jaren de capaciteit van het gsm-netwerk vergroot. In de software werd echter een schoonheidsfoutje over het hoofd gezien.

De storing bleef niet alleen beperkt tot KPN-klanten. Ook abonnees van Libertel, Telfort, Ben en Dutchtone ondervonden hinder. Hoeveel bellers door de storing werden gedupeerd, kon KPN niet achterhalen.

Het bedrijf schat dat zich momenteel ongeveer een miljoen Nederlanders met hun mobiele telefoon over de grens bevindt. Zo'n 100.000 van hen zouden gisteren hebben geprobeerd om contact met het thuisfront te krijgen.

Hoe lang het belverkeer nog zou worden gehinderd, was gistermiddag onduidelijk. "Maar als iedereen ophoudt met bellen, lijkt het probleem opgelost", zo verklaarde de zegsvrouw.

De slechte bereikbaarheid had te maken met een storing in de telefooncentrale in Amsterdam. De andere internationale telefooncentrale van KPN in Rotterdam functioneerde gisteren wel naar behoren. Dat was echter onvoldoende om de haperende Amsterdamse centrale op te vangen.