Jongere zit veel te lang alleen in cel

Jongeren in gevangenissen brengen door personeelstekort te veel tijd alleen in hun cel door. In het weekeinde komt het voor dat twintig uur lang de deur dicht blijft.

De onafhankelijke commissies van de acht rijksinrichtingen hebben dit bij het ministerie van justitie aangekaart. In totaal zijn er zo'n duizend jongeren gedetineerd in deze inrichtingen. Volgens E. Pennink, voorzitter van de klachtencommissie van de jeugdinrichting 't Nieuwe Lloyd in Amsterdam, is er 'een grens overschreden'. "Op deze manier is de kans groot dat ze de gevangenis slechter uitgaan dan ze er in kwamen".

In september wordt de nieuwe Beginselenwet Justitiële Jeugdinrichtingen van kracht. Volgens die wet moeten jongeren in gevangenissen twaalf uur per dag meedoen aan gemeenschappelijke activiteiten. Op zaterdag en zondag moet daar 8,5 uur voor worden ingeruimd. Maar door gebrek aan personeel vervallen activiteiten. De gevangenen, tussen de 12 en 18 jaar oud, worden dan weer richting cel gedirigeerd.

Alleen op cel eten

Volgens de klachtencommissies brengen in onder meer de gevangenissen 't Nieuwe Lloyd, De Hunnerberg in Nijmegen en De Hartelborgt in Spijkenisse jongeren het leeuwendeel van het weekeinde achter slot en grendel door. Ook in de jeugdinrichtingen Eikenstein en De Lindenhof in Zeist speelt het probleem, zij het in mindere mate. Rijksinrichting De Eng in Den Dolder daarentegen heeft geen personeelstekort.

Voorzitter van de klachtencommissie van De Hartelborgt en orthopedagoog P.Hanse zegt dat het tekort aan mankracht ook 's avonds een probleem is. Jongeren moeten dan alleen op hun cel eten. "Dat is heel erg triest", stelt Hanse, "Want juist in de groepsruimte leren ze rekening met elkaar te houden".