De Velde geeft zeiltocht op

De Nederlandse zeezeiler Henk de Velde heeft zijn poging opgegeven om door de Barentszzee en de Noordelijke IJszee langs de Noordpool te varen. Afgelopen weekeinde kreeg hij van de Russische autoriteiten in Moermansk geen toestemming om verder te varen.

Zijn sponsor Campina Melkunie schakelde een werknemer van een Russische vestiging in bij een poging alsnog een vergunning los te krijgen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werd woensdag duidelijk dat een vergunning op korte termijn er niet in zit. Een aanvraag zou een half jaar in beslag kunnen nemen. Zoveel tijd heeft De Velde niet omdat de noordelijke route dan dichtvriest.

Volgens de sponsor is de zeiler nog steeds van plan om van Noordpool naar Zuidpool te varen en hij is nu bezig een nieuwe route uit te zetten. De Velde ligt nu in de havenplaats Vardo in Noorwegen totdat hij weet hoe zijn reis verder gaat. Volgens zijn sponsor wordt dit binnen enkele dagen duidelijk.

De zeiler vertrok vorige maand voor een wereldreis waarbij hij onder meer langs de Noordpool wil zeilen, via de zogenoemde noordoostelijke doorvaart. Deze route voert vanaf Moermansk via de arctische wateren naar de Beringstraat bij Alaska. De Velde hoopte een record te boeken door zo noordelijk mogelijk te varen.

De zeiler had geen visum voor Rusland omdat hij dacht dat dat niet hoefde als je via zee het land binnenkomt. Een zeemans- of monsterboekje had hij ook niet.