Nieuwe richtlijnen Brits Koninklijk Huis

De Britse koninklijke familie heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor leden die er een baan op na houden. De richtlijnen moeten voorkomen dat leden van het Britse koninklijk huis in hun werk misbruik maken van hun positie.

In grote lijnen komt het erop neer dat de Windsors hun professionele carrières kunnen voortzetten. Maar ze moeten hun taken wel gescheiden houden van hun officiële koninklijke functies. Ook moeten ze er zorg voor dragen dat mensen die ze in dienst hebben hun contacten met de koninklijke familie niet uitbuiten.

Aanleiding tot de nieuwe richtlijnen vormde een rel rond prins Edward en diens vrouw, gravin Sophie van Wessex. Zij klapte uit de school tijdens een gesprek met een journalist die zich als sjeik had verkleed. Sophie dacht een klant voor zich te hebben van het pr-bureau waarvan ze destijds eigenaar was.

Tijdens het gesprek, dat in het geheim werd opgenomen, spuide de gravin haar gal over diverse Britse politici. Ook bleek in het gesprek dat haar zakenpartner Murray Harkin wel eens cocaïne gebruikte.

De uitspraken kwamen terecht in de krant News of the World. Door de affaire werd Sophie gedwongen haar baan als directeur van het pr-bureau op te geven. Ook prins Edward kwam in opspraak omdat hij op kosten van de Britse belastingbetaler reisjes zou hebben gemaakt om klanten te werven voor zijn filmproductiebedrijf.

De Britse kroonprins Charles maakte er geen geheim van dat hij de verwevenheid van belangen maar niets vond. Hij is van mening dat zijn broer Edward zijn energie vooral moet steken in liefdadigheid.

Uiteindelijk besliste hun vader, prins Philip, anders. Hij vond dat Edward en Sophie wel degelijk in staat moesten worden gesteld de kost te verdienen. Naar verluidt moet Philip niets hebben van ingrijpende hervormingen van de Britse monarchie.