Reactie Milosevic op arrestatie

,,Ik zal het doorstaan en jullie hoeven je geen zorgen te maken.'' Dit heeft de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic zijn vrouw Mira Markovic en familie gezegd, zo liet zijn raadsman Branimir Gugl zaterdag weten.
Milosevic zit sinds vrijdag in de Scheveningse gevangenis en wordt door het internationale Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag onder meer beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid tijdens het conflict in Kosovo in 1999.

Reactie Milosevic op arrestatie

,,Servische broeders, vaarwel'', dat zijn de woorden die Slobodan Milosevic zei voordat hij aan boord van een Servische politiehelikopter stapte. Zo begon de reis donderdag van de voormalige president van Joegoslavië richting Den Haag. Dat heeft een speciale editie van de Weekly Telegraf in Belgrado gemeld. Het blad publiceerde zaterdag ook foto's van nabij genomen tijdens het vertrek van Milosevic. De krant staat bekend om zijn goede contacten met de veiligheidsdiensten die de overhandiging van Milosevic aan het tribunaal regelden.

,,Jullie hebben de foute man'', zei Milosevic op het moment dat een vertegenwoordiger van het Joegoslavië-Tribunaal de aanklacht tegen hem had voorgelezen. ,,De NAVO is het juiste adres, zij zijn de boeven.''

''politiek proces''

De man die van 1987 tot 2000 de scepter zwaaide over Servië en Joegoslavië voegde hier aan toe: ,,Het Haagse tribunaal is geen rechtbank, het is een politiek circus bedoeld om de Servische natie compleet te vernietigen''.
De 59-jarige Milosevic, gekleed in een donker pak en witte bloes zonder stropdas, werd ongeboeid afgevoerd door vijf agenten. Hij 'feliciteerde' voor zijn vertrek naar Den Haag zijn escorte: ,,Gefeliciteerd met het goede werk''.

Milosevic erkent het hof niet. Hij heeft zijn acht advocaten gezegd dat ze zich dienen voor te bereiden op een politiek proces.